Osteoartroza oziroma obraba sklepov, kot ji rečemo v pogovornem jeziku, je najbolj razširjena kronična revmatska bolezen sklepov in hrbtenice. Je degenerativna, kar pomeni, da z leti napreduje. Najpomembnejši dejavnik nastanka je staranje. Tveganje je večje pri ljudeh, ki zelo obremenjujejo sklepe (vrhunski športniki, določeni poklici), pri tistih, ki so že imeli poškodovan sklep ter pri tistih s prekomerno telesno težo. Pomemben dejavnik je dedna nagnjenost, na nastanek pa vplivajo tudi hormonske spremembe. Glavni bolezenski znak pri obrabi sklepov je bolečina, ki je v začetku hujša ob obremenitvi sklepa in blažja pri počitku, sčasoma pa se pojavi že ob minimalnih obremenitvah in celo med spanjem. Pogosta je tudi jutranja okorelost sklepov, škrtanje ter zadebeljeni (ali kako drugače spremenjeni) sklepi.
Z iskanjem »recepta«, kako upočasniti obrabo sklepov, se znanstveniki ukvarjajo že dolgo časa. Kaže, da pomembno vlogo igra prehrana. Poskusi na miših so pokazali, da je bolezen pri tistih, ki so jedle hrano, bogato s sulforafanom, napredovala bistveno počasneje. Poskus so ponovili na 40 bolnikih, ki so čakali na menjavo kolena. Dva tedna pred operacijo jih je polovica vsak dan uživala živila, bogata s sulforafanom, predvsem brokoli. Izkazalo se je (ko so opravili operacijo), da je brokoli resnično zaustavil napredovanje bolezni, in to praktično takoj! Bogati naravni viri sulforafana so tudi cvetača, ohrovt, koleraba in redkvica. Živila torej, za katera so jesenski meseci kot nalašč, da jih uvrstite na jedilnik.
Povzeto po: Arthritis & Rheumatism