Ohranimo čebele

Aktualno > Dogodki | piše: MOL | 26.5.2016
Na Ljubljanskem gradu je v okviru naziva Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope, do 25. septembra 2016 na ogled razstava o čebelah in čebelarski tradiciji na Slovenskem Ohranimo čebele.
Vabljeni na razstavo Ohranimo čebele.
Vabljeni na razstavo Ohranimo čebele.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Razstava Ohranimo čebele opozarja na splošno ogroženost čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju biotske raznolikosti, posredno torej tudi na obstoj človeštva in celotnega življenja na našem planetu. Zato bi morali biti za njihovo ohranitev odgovorni vsi skupaj in vsak zase.

Vsebinsko je razdeljena na tri sklope; v prvem je predstavljena razvrstitev čebel in njihova razširjenost na Zemlji, biologija medonosne čebele in njen način življenja ter izjemen pomen čebel za obstoj človeštva. Drugi del razstave je posvečen slovenskemu čebelarstvu kot gospodarski dejavnosti in čebeljim pridelkom. V tretjem delu pa je predstavljena bogata dediščina, ki se zrcali v strokovnem in leposlovnem slovstvu, kulturni krajini, snovni in nesnovni dediščini ter sodobni umetnosti.

Za vse, ki jih zanima življenje čebel in njihov vpliv na človeka, ki s pridom že stoletja izkorišča zaklade iz čebeljega panja – tako v kulinariki kot v medicinske namene –, so na Ljubljanskem gradu pripravili zanimiv ogled po razstavi, ki ga bodo izvajali strokovno usposobljeni grajski vodniki. Redni termini vodenih ogledov bodo vsako soboto in nedeljo ob 16. uri. Pripravili so tudi poseben pedagoški program za predšolske in šolske skupine, ki vključuje vodeni ogled in delavnico. Ob sobotah in nedeljah med 14. in 18. uro bodo demonstratorji na razstavi prikazali postopek izdelovanja svečk in obeskov iz voska, dražgoških kruhkov, lectovih src in poslikanih panjskih končnic.

Razstavo bodo spremljali tudi raznovrstni dogodki: tematska predavanja, pravljično srečanje, otroška delavnica in tematski enodnevni izleti, med drugim Api doživetja po Ljubljani in na Gorenjsko ter vodeni ogledi po Čebelji poti po Ljubljani.

Soorganizator projekta so Muzeji radovljiške občine, pri celotnem projektu pa sodelujejo še: Čebelarska zveza Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, OŠ Antona Janše Radovljica in Mestna občina Ljubljana v okviru Čebelje poti.

Informacije o vseh dogodkih v sklopu razstave so objavljene na spletni strani Ljubljanskega gradu.

Razstava je na ogled do 25. septembra 2016, vsak dan med 9. in 21. uro. Cena vstopnice je 3 EUR, za obiskovalce s kupljeno grajsko vstopnico je vstop prost.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

6 znakov, da vaš metabolizem deluje prepočasi

V prispevku boste našli šest izrazitih znakov, ki nakaz...

KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spozn...

Odkrijte Toskano na poseben način: retro vlak za le 29 evrov

Italija je znova dokazala, da zna združiti tradicijo, r...

Imate mrzla stopala? Preberite, zakaj to ni dobro!

Spadate med tiste, ki imajo večkrat hladna stopala? V p...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Zdravilno olje, ki pomlajuje kožo, krepi nohte in lase

To je olje, ki bi ga morala uporabljati vsaka ženska, s...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.