Pariz po gurmansko

Pravijo, da je Pariz vedno dobra ideja. In sem končno šla. Slovenski letalski prevoznik je namreč na letošnje valentinovo objavil ponudbo povratne letalske karte do mesta ljubezni za 89 evrov in čeprav sem sama trenutno zaljubljena le še v življenje, sem uspela navdušiti prijateljico, da si to res morava privoščiti.
Sloviti Eifflov stolp so po načrtih Gustava Eiffla zgradili za Svetovno razstavo leta 1889. (foto: MojaLeta.si)
Sloviti Eifflov stolp so po načrtih Gustava Eiffla zgradili za Svetovno razstavo leta 1889. (foto: MojaLeta.si)
Sloviti Eifflov stolp so po načrtih Gustava Eiffla zgradili za Svetovno razstavo leta 1889. (foto: MojaLeta.si) Île de la Cité, otoček na Seni, ki tvori najstarejši predel mesta, je obenem odlično mesto za dnevni počitek. (foto: MojaLeta.si) Pariz je raj za ljubitelje slaščic, čokoladic in piškotov. (foto: MojaLeta.si) Najslavnejši cabaret na svetu Moulin Rouge. (foto: MojaLeta.si) Šarmantne uličice Montmartra. (foto: MojaLeta.si) Umetniki na Montmartru. (foto: MojaLeta.si) Napoleonov Slavolok zmage. (foto: MojaLeta.si) Avenija na elizejskih poljanah. (foto: MojaLeta.si) Živahen promet na Seni. (Foto: MojaLeta.si) Pogled z Eifflovega stolpa. (foto: MojaLeta.si) Walt Disney Studios Park. (foto: MojaLeta.si) Parada v Disneylandu. (foto: MojaLeta.si) Pariška moda se predstavi na ulici. (foto: MojaLeta.si) Letošnji pariški maraton je bil drugi najmnožičnejši vseh časov, v cilj je priteklo 38.690 tekačev. (foto: MojaLeta.si) Bivša želežniška postaja, danes ena najboljših galerij, ki slovi še posebej po delih impresionistov: Musée d Mona Lisa in druga znamenita dela v Louvru ali uživanje na sončku v bližnjem parku, to je zdaj vprašanje! (foto: MojaLeta.si) Nakupovalni center Lafayette. (foto: MojaLeta.si) Okoli Slavoloka zmage je vedno živahno, tukaj se začne ulica Champs-Élysées. (foto: MojaLeta.si) foto: MojaLeta.si foto: MojaLeta.si Katedrala Notre Dame. (foto: MojaLeta.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ko smo zapuščali Brnik je snežilo, zato naju je sonček na letališču Charles de Gaulle toliko bolj razveselil. Ker je bil najin potovalni proračun precej skromen, sva se v center Pariza podali kar z vlakom RER B, iz katerega sva nato prestopili še na metro številka 1 in čez kako uro od pristanka na letališču sva že sedeli v prijetni pâtisserie (francoske pekarnice, polne odličnih slaščic in prigrizkov) v bližini Sene in Notre Dama. Kot se za dve ženski, katerima se nikamor ne mudi spodobi, sva si za uvod v najino dogodivščino privoščili kapučino in jagodno tortico. Že prva je bila odlična!

Za naslednje dni je bila vremenska napoved precej kisla, tako da sva se takoj, ko sva poskrbeli za ustrezen nivo sladkorja v krvi, napotili v park na otočku na reki Seni, po veliko dozo vitamina D in preprosto uživanje v dejstvu, da sva v Parizu. Klopce se sicer nisva naveličali, ampak veličastni Notre Dame, slavna Sorbona, Panteon in druge znamenitosti v tem okolišu so naju le prepričale, da se podava na prvi sprehod po pariških ulicah. Spotoma sva zavili še v čokoladnico poizkusit slavni francoski nugat, nakupili francoske sirčke in ovčje maslo ter seveda bagete, nato pa se počasi odpravili poiskat najin apartma.

Z natisnjenim zemljevidom voznih linij metroja in mestnega vlaka so bili najini prihodnji dnevi v Parizu nadvse nestresni in izkoriščeni. Kupili sva si vsaka po en komplet desetih vozovnic, ki veljajo na vseh linijah metroja in tudi na vlakih znotraj ožjega mestnega središča (komplet stane dobrih 13 evrov, z isto vozovnico pa lahko tudi prestopaš med različnimi linijami v okviru ene poti) in te so povsem zadostovale, da sva si ogledali ves Pariz. V praksi to izgleda tako, da ob prihodu na (ponavadi podzemno) postajo poštemplaš vozovnico in čez kakšno minuto, dve te metro že pelje proti tvoji ciljni destinaciji, kjer si v pičnih nekaj minutah. Ker so znamenitosti v Parizu zelo zgoščene, si jih lahko večino nato ogledaš peš.

Kaj vse sva si privoščili midve? En cel dan je bil namenjen očarljivemu in nekoč umetniško-boemskemu, danes pa predvsem turističnemu Montmartru, hribčku z osupljivo Sacré Cœur, ki je najvišja točka Pariza in kjer ne manjka priložnosti za nakup daril, odličnih kavarnic in restavracij, pa tudi uličnih slikarjev, ki želijo kaj zaslužiti s portreti mimoidočih. Na poti nazaj sva se sprehodili še po ulici Pigalle, polni nočnih klubov, se ustavili v zanimivem muzeju erotike in si ogledali Moulin Rouge, v katerem domuje najslavnejša kabaretna predstava na svetu. V naslednjih dneh sva se potepali še po aveniji na elizejskih poljanah, ki se prične pri Napoleonovem slavoloku zmage in je polna pregrešno dragih butikov in trgovinic, se povzpeli na Eifflov stolp, obiskali Miki Miško v Disneylandu in si ogledali zbirko del impresionistov v galeriji d'Orsay ter slavno Mona Liso ter druge umetnine v muzeju Louvre. Namig: vstop v slednja dva je prost vsako prvo nedeljo v mesecu.

Predvsem in v največji meri pa sva si v romantičnem Parizu vzeli čas za odkrivanje odličnega vzdušja in okusov v pariških kavarnah, pekarnicah in slaščičarnicah, preizkušanje pisanih makronov, omamnih rogljičkov, slastnih quichejev, božanskih tortic ... Za uživanje v večerih ob kozarčku francoskega vina, sira in zvokih Edith Piaf. Za nasmeh harmonikarju, ki ti polepša vožnjo z metrojem in že jutru doda francoski šarm. Za dihanje utripa ulice, ki je v Parizu tako živa, sproščena in neomejena.
 


Video: You Tube


Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

IDEJA ZA IZLET: Goriška Brda

Goriška Brda so najbolj sredozemski del Posočja. Zaradi...

IDEJA ZA IZLET: Parenzana - železnica za vse čase

Železniška proga Parenzana ali Porečanka je bila gorska...

Ideja za izlet: Trst - prestolnica kave

Ko zaslišite besedo »Trst«, katera je vaša prva asociac...

Najlepše francoske vasi

Ko pomislimo na Francijo, se nas večina najprej spomni ...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.