Pomlajuje, ščiti srce in kosti, ureja prebavo ... jejte ga!

Na prvi pogled to živilo ni niti malo privlačno, tudi okus ni nič posebnega, a če bi vedeli, da je tako zelo zdravo in učinkovito, bi ga zagotovo jedli pogosteje, saj čisti telo in ga razstruplja.
Brokoli je zelo zdrava zelenjava. (foto: www.freeimages.com)
Brokoli je zelo zdrava zelenjava. (foto: www.freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Brokoli, zelenjava, ki se ne znajde pogosto na krožniku, je izredno zdravilna. Mogoče jo boste po prebranem jedli raje.

Zmanjšuje holesterol
Brokoli je poln topnih vlaknin, ki nase vežejo holesterol in ga odpravljajo iz telesa. Bogat je z luteinom, B vitamini in folno kislino.

Preprečuje raka
Brokoli vsebuje kar tri sestavine, ki preprečujejo nastanek raka na črevesju, želodcu, na dojkah, maternici in prostati.

Je močan antioksidant
Brokoli vsebuje tudi veliko vitamina C, flavonoide, ki so zelo močan antioksidant. vsebuje tudi karotenoidni lutein, beta karoten in druge močne antioksidante, ki se uspešno borijo proti boleznim in zdravijo telo.

Ščiti kosti
Ker vsebuje tudi veliko kalcija in vitamina K, je odlična hrana za zdravje kosti. Jejte ga redno in preprečite nastanek osteoporoze.

Ščiti srce
Vitamin B6, folna kislina, karotenoidni lutein izboljšujejo zdravje arterij in preprečujejo nastanek hudih srčnih bolezni, celo možganske kapi.

Pomaga tudi pri hujšanju
Ker vsebuje zelo malo kalorij, je odlična hrana za vse tiste, ki si želijo shujšati. Vsebuje veliko vlaknin, vode, ogljikovih hidratov, ki ugodno vplivajo na prebavo. Preprečuje zaprtost, uravnava raven sladkorja v krvi in ustvarja občutek sitosti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.