Poznate resnico o polnozrnatih živilih?

Aktualno > Zanimivosti | piše: Andrej Rantaša | 17.5.2014
Uživanje polnovrednih živil je boljše kot uživanje predelanih živil iz bele moke. Toda, presenečeni boste nad dejstvom, da ni velike razlike. Preberite zakaj!
Poznate resnico o polnovrednih žitaricah? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Poznate resnico o polnovrednih žitaricah? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Predelana zrna, kot večina žitaric, testenin in kruha za nas niso dobri saj ne vsebujejo skoraj nobenih hranilnih snovi, vsebujejo absolutno premalo vlaknin in so skoraj vedno visoko na glikemični lestvici, kar pomeni, da zelo hitro dvignejo krvni sladkor. To neizogibno vodi do zaporedja dogodkov, ki so posledica nihanja energije, želje po sladkem in spremembe v razpoloženju, kot tudi vsesplošno slabega počutja (tesnoba, depresija, jeza).

Že dalj časa poslušamo kako je potrebno uživati polnozrnate žitarice, saj naj bi se z njihovo pomočjo izognili težavam, ki jih povzročajo predelane žitarice. A v resnici temu ni tako.

Sadje, zelenjava in oreščki se lahko uživajo brez da bi jih najprej predelali. Pri žitaricah ni tako. Tudi najbolj naravna, cela žita, je potrebno predelati, da so pripravljena za uporabo. To "naravno" stanje pa se precej razlikuje od stanja v katerem so npr. jagode ali korenje.

Kadar polnozrnate žitarice zmeljemo v moko, po definiciji niso več polnozrnate. Moka lahko nastane iz polnozrnatega živila, vendar ko je enkrat moka, je živilo že predelano. Če pogledamo embalažo polnozrnate moke in navadne moke vidimo, da je polnozrnata moka le malenkost boljša kakor navadna. Veliko ljudi kupuje polnozrnata živila v prepričanju, da so odličen vir vlaknin.

Zanimivost: Večina industrijskega belega kruha vsebuje 1-2 g vlaknin, le malenkost več pa vsebuje kruh iz polnozrnate temne moke. Za primerjavo, skodelica fižola vsebuje od 11-17g vlaknin, polovica avokada pa kar 8,5g.

Ker cela zrna vsebujejo več prehranskih vlaknin naj bi imela le ta veliko manjši vpliv na dvig krvnega sladkorja. Vendar temu ni vedno tako. Že bežen pogled v tabelo živil z glikemičnimi obremenitvami, nam pokaže majhno razliko med navadnimi in polnozrnatimi špageti, ter med belim in polnozrnatim rižem. To vsekakor ne pomeni, da polnozrnat riž ne vsebuje koristnih snovi, vendar v kolikor je vaš cilj ohraniti nizek nivo krvnega sladkorja polnozrnata živila niso prva, najboljša izbira.

Uživajte žitarice če jih imate radi in jih vaše telo dobro prenaša, v nasprotnem primeru se jim raje odpovejte in nadomestite z drugimi hranilnimi snovmi.

 
Še več o tem boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 najbolj zdravih probiotikov, ki bi jih morali uživati redno

Probiotiki so nujno potrebni za zdravje črevesja. Z nji...

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Čudežna semena, ki ščitijo pred rakom, osteoporozo, infarktom, sladkorno ...

Ko boste prebrali, kako zdravilna so ta semena, jih bos...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

6 živil, ki bi morale biti na jedilniku vsake ženske

Z leti se lahko poruši tudi hormonsko ravnovesje, poveč...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Vas bolijo sklepi in kosti? Črtajte teh 7 živil

Če tudi vas pogosto bolijo sklepi in kosti, potem si pr...

Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste pest oreščkov

Oreščki so že dolgo znani kot zdrava in hranljiva malic...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.