Predelana zrna, kot večina žitaric, testenin in kruha za nas niso dobri saj ne vsebujejo skoraj nobenih hranilnih snovi, vsebujejo absolutno premalo vlaknin in so skoraj vedno visoko na glikemični lestvici, kar pomeni, da zelo hitro dvignejo krvni sladkor. To neizogibno vodi do zaporedja dogodkov, ki so posledica nihanja energije, želje po sladkem in spremembe v razpoloženju, kot tudi vsesplošno slabega počutja (tesnoba, depresija, jeza).
Že dalj časa poslušamo kako je potrebno uživati polnozrnate žitarice, saj naj bi se z njihovo pomočjo izognili težavam, ki jih povzročajo predelane žitarice. A v resnici temu ni tako.
Sadje, zelenjava in oreščki se lahko uživajo brez da bi jih najprej predelali. Pri žitaricah ni tako. Tudi najbolj naravna, cela žita, je potrebno predelati, da so pripravljena za uporabo. To "naravno" stanje pa se precej razlikuje od stanja v katerem so npr. jagode ali korenje.
Kadar polnozrnate žitarice zmeljemo v moko, po definiciji niso več polnozrnate. Moka lahko nastane iz polnozrnatega živila, vendar ko je enkrat moka, je živilo že predelano. Če pogledamo embalažo polnozrnate moke in navadne moke vidimo, da je polnozrnata moka le malenkost boljša kakor navadna. Veliko ljudi kupuje polnozrnata živila v prepričanju, da so odličen vir vlaknin.
Zanimivost: Večina industrijskega belega kruha vsebuje 1-2 g vlaknin, le malenkost več pa vsebuje kruh iz polnozrnate temne moke. Za primerjavo, skodelica fižola vsebuje od 11-17g vlaknin, polovica avokada pa kar 8,5g.
Ker cela zrna vsebujejo več prehranskih vlaknin naj bi imela le ta veliko manjši vpliv na dvig krvnega sladkorja. Vendar temu ni vedno tako. Že bežen pogled v tabelo živil z glikemičnimi obremenitvami, nam pokaže majhno razliko med navadnimi in polnozrnatimi špageti, ter med belim in polnozrnatim rižem. To vsekakor ne pomeni, da polnozrnat riž ne vsebuje koristnih snovi, vendar v kolikor je vaš cilj ohraniti nizek nivo krvnega sladkorja polnozrnata živila niso prva, najboljša izbira.
Uživajte žitarice če jih imate radi in jih vaše telo dobro prenaša, v nasprotnem primeru se jim raje odpovejte in nadomestite z drugimi hranilnimi snovmi.
Še več o tem boste našli tukaj.