Pozor, če jih ne pripravite pravilno, povzročajo raka!

Če boste krompir in toast pripravljali na nepravilen način, lahko tvegate razvoj raka, trdijo britanski strokovnjaki, ki opozarjajo, da se ob nepravilni pripravi lahko sprošča strupeni akrilamid.
Preveč zapečeni toasti so lahko zelo škodljivi. (foto: freeimages.com)
Preveč zapečeni toasti so lahko zelo škodljivi. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Britanski strokovnjaki svarijo, da ste pri pripravi krompirja ali toasta izredno previdni, da ne pripravite živila, ki bi postalo zelo škodljivo za vaše zdravje. Akrilamid nastane pri peki krompirja ali toasta, povzroča ga kombinacija sladkorjev, aminokislin in vode. Kemijska reakcija, ki pri tem nastane pri več kot 120 stopinjah Celzija, lahko sprosti akrilamid.

Ta spojina lahko nastane takrat, ko pripravljamo živila, ki so sestavljena pretežno iz škroba, torej krompir, kruh, žitarice. Če živila preveč zapečemo, se prične sproščati akrilamid, ki povzroča raka.

Kako pripravljati živila, da preprečimo razvoj strupenega akrilamida?
Ko pečete krompir, toast, kruh, pazite, da živila ne zapečete preveč. Temno rjava barva je znak, da je že nastal akrilamid, torej je živilo lahko škodljivo.

Krompirja nikoli ne hranite v hladilniku ali v preveč hladnem prostoru. Če krompir zmrzne, bo v njem še več sladkorja, posledično lahko nastane več akrilamida.

Ogljikove hidrate večkrat zamenjajte z zelenjavo in beljakovinami.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.