Pozor, ne jejte ga, vsebuje strupena alkaloida!

Aktualno > Zanimivosti | piše: ZPS/M. L. | 15.3.2019
Objavljen je odpoklic stročjega fižola.
Objavljen je odpoklic stročjega fižola. (fotografija je simbolična, pexels.com)
Objavljen je odpoklic stročjega fižola. (fotografija je simbolična, pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Objavljen je odpoklic zamrznjenega fižola iz trgovin E. Leclerc.

Podatki o živilu
Izdelek: Zelo droben stročji fižol zamrznjen
EAN koda: 3564700005668 03
Pakiranje: Vrečka 1 kg
Znamka: Notre jardin
Lot / Datum uporabe: 8352M – 12/2020
Dobavitelj: SCAMARK
Prodaja: E.Leclerc

Vzrok odpoklica
Zamrznjen stročji fižol francoskega porekla je morda okužen z rastlino Datura (navadni kristavec).

Datura (navadni kristavec) je zelena rastlina, ki ima naravno zelo visoko vsebnost tropanskih alkaloidov (atropin in skopolamin). Ta dva alkaloida sta strupena in vplivata na centralni živčni sistem (razdraženost, halucinacije, izguba orientacije), vid in srce (motnje srčnega ritma). Učinki rastline, ki jih lahko občutite so: suha usta, povečane zenice, težave z vidom, motnje srčnega ritma, nemir, zmedenost, izguba prostorske in časovne orientacije, prividi, nerazumljiv govor.

ZPS svetuje
Zaradi dolgega roka uporabe je možno, da imajo potrošniki to živilo še doma. V tem primeru ga zavrzite ali vrnite v trgovino kjer ste ga kupili. Upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (6. - 12. 10. 2025)?

Merkur prehaja v ponedeljek v znamenje škorpijona, kjer...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.