Pranje perila nekoč in danes

Je bilo nekoč perilo res snežne belo? Zakaj je danes to nemogoče? Preberite v prispevku Zveze potrošnikov Slovenije.
Je bilo nekoč perilo res bolj belo? (foto: pexels.com)
Je bilo nekoč perilo res bolj belo? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"V spominu imam bleščečo belino prtov, posteljnine in kuhinjskih krp svoje babice. Čeprav je bilo pranje perila včasih bolj težavno, se mi zdi, da so bili rezultati pranja boljši kot danes – perilo je ostalo belo, dokler se ni uničilo. Glede na napredek tehnologije in kemije se mi zdi to nenavadno. Imam enega najdražjih sodobnih strojev, a belo perilo ne glede na priporočila, naj peremo pri nižjih temperaturah, še vedno perem pri najvišji temperaturi. Razočarana sem, ker je perilo kljub temu prej ali slej videti zaprano in staro. Kaj bi lahko bil vzrok za razlike?", sprašuje bralka na portalu Zveze potrošnikov Slovenije.

ZPS odgovarja: Spomini nas včasih tudi varajo, a čeprav natančne primerjave rezultatov pranja nekoč in danes nimamo, so razlike mogoče. Sprva, ko še ni bilo strojev, so belo perilo kuhali v velikih loncih na štedilniku, kar pomeni, da so ga uro ali dve obdelovali v pralni raztopini pri temperaturi vrenja. V stroju dosega temperatura največ 90–95 °C, glede na izkušnje s testov pa je ta v resnici še nekoliko nižja, kar je že del odgovora na vaše vprašanje. Nadaljnji vzrok je v pralnih sredstvih. Zaradi naraščajočega zavedanja o negativnih vplivih na okolje so proizvajalci agresivnejše kemikalije in okolju neprijazna belila zamenjali z manj agresivnimi in okolju bolj prijaznimi sredstvi, a ta so nekoliko manj učinkovita. Nežnejše do okolja, nežnejše do perila – posledice so razumljive.

Tudi razvoj pralnih strojev gre danes v smeri varovanja okolja. Da bi porabili čim manj energije in vode, so proizvajalci razvili nizkotemperaturne programe, kar pa pomeni dolgotrajnejše pranje. Tem trendom morajo slediti proizvajalci pralnih sredstev, ki so pred izzivom, kako z manj agresivnimi sredstvi pri nizkih temperaturah pranja doseči čim bolj podobne rezultate kot nekoč. Zaradi spremenjenih receptur pralnih sredstev pa kljub zviševanju temperature pranja ne moremo doseči enakih rezultatov kot nekoč. Potrošniki smo tako prisiljeni znižati svoja pričakovanja in strinjam se, da je včasih to težko.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (6. - 12. 10. 2025)?

Merkur prehaja v ponedeljek v znamenje škorpijona, kjer...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.