Prehrana - dejstva, ki jih morate poznati

V tretjem življenjskem obdobju je prehrana bistvenega pomena. Najbolj pomembna pa so tri priporočila, to je zadosten vnos beljakovin, vitamina D in tekočine. Preberite v prispevku, kako si lahko s pravilno prehrano izboljšate kakovost življenja.
Pravilna in zdrava prehrana je pri starejših ljudeh zelo pomembna. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Pravilna in zdrava prehrana je pri starejših ljudeh zelo pomembna. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Znano je, da so nekatere fiziološke, psihološke, socialne in ekonomske spremembe povezane s starostjo, kar med drugim vpliva tudi na prehranjevalne navade, čemur v sodobni družbi namenjamo premalo pozornosti. Kmalu si ne bomo mogli več zatiskati oči pred dejstvom, da je pri nas in v svetu vse več starejših ljudi energijsko in hranilno podhranjenih.

Življenjska doba pri nas in v svetu se povečuje. Po podatkih Statističnega urada RS je v prvi polovici leta 2014 v Sloveniji živelo 17,5 odstotkov oseb, starih vsaj 65 let, pri čemer je bilo več žensk kot moških. Starejši so zelo heterogena skupina ljudi, zato zanje tudi ni mogoče poenotiti prehranskih priporočil. Hkrati pa tudi ne moremo mimo dejstva, da so prehranska priporočila za starejše, še posebej za starejše od 85 let, slabše definirana kot za druge starostne skupine. Velja sicer, da se potrebe po energiji in hranilih pri tistih starejših, ki se »uspešno« starajo, bistveno ne spremenijo v primerjavi s tistimi v srednjih letih. "Uspešno" staranje je običajno tesno povezano tudi z redno telesno dejavnostjo. Pri "običajnem" staranju pa se tek nekoliko zmanjša, hranilne potrebe se povečajo, energijske pa zmanjšajo. Pri ljudeh, pri katerih staranje poteka hitreje (pogosto zaradi različnih bolezni), se energijske in hranilne potrebe bistveno spremenijo. V nadaljevanju bomo opozorili na tri prehranska priporočila, na katere bi morali biti starejši ljudje še posebej pozorni.

Zadosten vnos beljakovin
Pri starejših je pomemben zadosten vnos beljakovin, saj zagotavlja ohranjanje mišične mase oz. preprečuje sarkopenijo (izgubo mišične mase). Po nekaterih priporočilih naj bi starejši zaužili celo več beljakovin (1,2 do 1,5 grama na kilogram telesne teže na dan) kot odrasli. Pomembno je, da so beljakovine kakovostne, torej tiste, ki jih na primer najdemo v pustem mesu, perutnini, ribah, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih ter stročnicah.

Ne pozabite piti
S starostjo se zmanjša občutek za žejo, zmanjša pa se tudi sposobnost ledvic za koncentriranje seča. V mišicah pa je zaradi manjše mišične mase tudi manjši delež vode. To je le nekaj glavnih razlogov, zaradi katerih so starejši dovzetnejši za dehidracijo kot mlajši. Načelno velja, da naj bi bil dnevni vnos tekočine vsaj 30 mililitrov na kilogram telesne teže na dan, pri podhranjenih pa je ta številka večja. V starejših letih je smiselno imeti "merico", ki jo popijemo čez dan. Priporočeno je uživanje (mineralne) vode, čaja in sokov. Pri zaprtju je smiselno na tešče spiti mineralno vodo ali sok. V starosti se poskusimo izogniti uživanju alkohola, saj so njegove posledice lahko poškodbe in padec.

Vitamin D
Pomanjkanje vitamina D je pri starejših razmeroma pogosto, še posebej pri tistih, ki so institucionalizirani. Vitamin D se namreč tvori v koži, ko smo izpostavljeni sončni svetlobi. Velja poudariti, da se je pred leti dokaj povečalo priporočilo za dnevni vnos vitamina D, in sicer na 20 µg/dan. Vir vitamina D so na primer tudi mleko in mlečni izdelki, jajčni rumenjak, maslo, ribe in ribje olje. Če nismo izpostavljeni sončni svetlobi in uživamo malo teh živil, se je smiselno posvetovati z zdravnikom o uživanju prehranskega dopolnila.

Zdravo, uravnoteženo prehranjevanje v tretjem življenjskem obdobju ugodno vpliva na: mentalno zmogljivost, odpornost, telesno energijo, hitrejše okrevanje po bolezni, počasnejše napredovanje kroničnih nenalezljivih bolezni, kakovostno staranje, funkcionalno neodvisnost in še bi lahko naštevali.

Prepričanje, da zdravo prehranjevanje v starosti ni več pomembno, v smislu "je kar je", še zdaleč ne drži.

Podhranjenost starejših postaja problem
Vse več naših otrok je čezmerno hranjenih in debelih, na drugi strani pa je zaradi (pato)fizioloških, socialnih, psiholoških in ekonomskih sprememb vse več starejših ljudi energijsko in/ali hranilno podhranjenih. Obstaja tudi več raziskav, ki kažejo na to, da so glede podhranjenosti bolj ogroženi institucionalizirani starejši ljudje (kar 30 do 40 odstotkov naj bi bilo podhranjenih, po nekaterih raziskavah pa celo bistveno več). Posledice podhranjenosti se pokažejo v izgubi telesne mase, predvsem na račun mišičnega tkiva in rezervne vode, posledično se zmanjša telesna moč in ljudje postanejo funkcionalno nesamostojni. Podhranjen starostnik je med drugim tudi bolj utrujen, zmeden in bolj dovzeten za različne okužbe. Vprašamo se lahko, kako pogosto (če sploh) spremljajo telesno maso institucionaliziranih starejših ljudi oz. izvajajo presejalne teste, da bi ugotovili stanje njihove prehranjenosti. To je problematika, ki javno (še) ni izpostavljena, je pa vredna posebne pozornosti in naravnost kliče k medresorskemu odprtemu dialogu.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

Skoraj polovica žensk se med menopavzo zredi

Študije so pokazale, da se ženske med 40. in 53. letom ...

5 najbolj zdravih probiotikov, ki bi jih morali uživati redno

Probiotiki so nujno potrebni za zdravje črevesja. Z nji...

Kaj vam lasje povedo o vašem hormonskem stanju – in kaj pomaga, ko začnejo izpadati

Lasje so veliko več kot le del zunanje podobe – so tudi...

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Zabavni in modri citati o staranju in starosti

Sploh v sodobni družbi je včasih težko sprejeti dejstvo...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Čudežna semena, ki ščitijo pred rakom, osteoporozo, infarktom, sladkorno ...

Ko boste prebrali, kako zdravilna so ta semena, jih bos...

6 delov telesa, ki bi si jih morali redno pregledovati po 40. letu

Le nekaj minut na dan je potrebno za samopregledovanje ...

Zakaj se po obisku sorodnikov počutite izžeti – in kako to spremeniti

Obiski družine naj bi bili nekaj lepega – priložnost, d...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.