Recepti iz Jožičine kuhinje: Miklavževi mehki parklji (krampusi)

Začel se je veseli december in z njim prvi od treh dobrih mož, priljubljeni svetnik Sv. Miklavž. Jožica pa razkriva recept za mehke parklje.
Miklavževi parklji. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Miklavževi parklji. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Miklavž se je že oglasil v moji kuhinji, prinesel recept in imel željo, da naredim malo bolj tolste krampuse.

Recept se bere takole:
60 dkg gladke ali mehke moke
1 žlička soli, ki naj bo zvrhana
1 kocka svežega kvasa (takšnega, ki se kupi v Sloveniji - 42 gr)
2,5 dcl primerno toplega mleka
2 žlici sladkorja
5 dkg raztopljenega masla
1 jajce
1 žlica kakršnegakoli ruma in brez naribane limonine lupine ne bo šlo

Ne pozabiti na jajce + kapljico olja za premaz že vzhajanih.

Po svoji presoji lahko še potrosite z makom ali sezamom.

Lotila sem se dela, drugega mi ni preostalo, naročilo je naročilo, še posebej, če je od Miklavža:

V skledo sem presejala moko, ker je naročil, da morajo biti rahli.
Ob robu sem jo posolila. V jamico sem postavila kvas: polovico mleka, nadrobljeni sveži kvas in ves sladkor ter zagrnila z malo moke. Kvas je vzhajal, jaz sem med tem časom z vilico razžvrkljala v lončku drugo polovico mleka, jajce in rum. Raztopila sem maslo.
Vse pripravljeno sem dodala k moki,naribala limonino lupino in zamesila srednje mehko testo.Mesila sem malo dlje, da so se v testu pojavili zračni mehurčki.Ko se je testo lepo ločilo od sklede in rok, sem ga pokrila in dala na vzhajanje, vsaj za 45 minut. Nato sem testo razdelila na 4 enako težke kroglice, vsaka je tehtala 27 dkg. Fino je, da vam vzhajajo vsaj še 5 minut,jih boste potem lepše oblikovali. Vsako sem razvaljala v pokončno elipso, razrezala kot kaže slika in oblikovala v parkeljna, vtisnila do dna rozine za oči in gumbe,še posebej mi je naročil, da ne smem pozabiti na rdeč jezik in kosmato kožo, ki sem jo oblikovala s škarjami. Takšni kar malo strašljivi so šli na ponovno vzhajanje, zopet 1/2 ure. Ta čas sem segrela klasično pečico na 180 stopinj. Preden sem jih dala v pekel, sem jih premazala z jajcemin posipala, na dno pečice pa sem dala skodelico vode, da so lepo narasli. Tako so se pekli 25 minut.
Vroče sem po vrhu potegnila s trdim maslom za lepši lesk.

Dobila sem 4 komade. Sedaj le še čakam, da pride ponje.
Prijetno miklavževanje vam želim Iz Jožičine kuhinje.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.




 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Miklavž Parklji Recepti
Morda te zanima tudi:

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.