Resnica o maščobah in holesterolu, ki je zagotovo še niste slišali

Velika večina še vedno misli, da je holesterol glavni krivec za srčne bolezni, a temu ni tako. Če vam je kdaj zdravnik rekel, da je vaš holesterol previsok, vas seveda mora skrbeti in vsekakor lahko sami največ storite za izboljšanje ravni tako dobrega kot slabega holesterola. Zanimivo pa je dejstvo, da sta besedi holesterol in bolezni srca, skorajda postali sinonim.
Uživajte meso in zelenjavo, zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov. (foto: www.123rf.com)
Uživajte meso in zelenjavo, zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Še nekaj let nazaj je velika večina zdravnikov, bolezni srca pripisovala previsokemu holesterolu, a se za to zgodbo skriva precej več. Žal je tako, da je vedno najlažje in najhitreje določiti vzrok in poskušati zakriti simptome z zdravili. In tako je tudi pri holesterolu, saj so v preteklosti največkrat ljudem s povišanim holesterolom predpisali zdravilo statin.

Česa nam farmacija noče povedati?
Pri t.i. 'slabem' holesterolu je najvažnejši podatek, kakšni delci ga sestavljajo in tega vam nihče ne pove. Samo majhni delci se oprimejo in s tem povzročijo vnetje. Torej ni ključnega pomena količina holesterola, temveč njegova sestava. Pri tem pa zdravila za nižanje holesterol ne igrajo nobene vloge, saj ne vplivajo ne dimenzijo delcev. Pravilna prehrana je tista, ki to uravnava. Inzulin je tisti, ki skrbi za to, da so delci LDL dovolj veliki, da se ne lepijo in ne povzročajo vnetje.

Obstaja veliko vzrokov, zakaj so ti delci majhni in zakaj nastane vnetje:
• oksidiran holesterol (holesterol postane žarek, to se zgodi, če npr. prepečemo umešana jajca)
• če uživamo preveč sladkorja in žitaric
• če hrano pripravljamo na previsokih temperaturah
• če je v naši prehrani preveč trans-maščob
• če smo telesno neaktivni
• kajenje
• čustveni stres

Je glavni krivec 'slab' holesterol?
Kot verjetno že veste, imamo dober holesterol-HDL in "slab" holesterol-LDL. Slab holesterol ali LDL je krivec za poapnenje žil, ki po nasvetih 'strokovnjakov' vodi k boleznim srca. Resnica je taka, da tudi ti strokovnjaki vedno ne vedo vsega ali pa ne povedo vsega kar vedo. Zakaj je temu tako, je že druga zgodba, večinoma pa je v ozadju dobiček.

Tudi slab holesterol LDL ima svoje prednosti in slabosti. Dobre strani LDL-a ne predstavljajo nikakršne nevarnosti za nas, zato nas ne rabi skrbeti. Slab LDL je tisi, katerega se moramo paziti.

In kje nastane težava?
Ko imamo povišan LDL holesterol, žal v večini primerov ne naredijo dovolj podrobnih raziskav, da bi ugotovili kateri LDL je visok. Dober ali slab? In v kolikor je vaša prehrana sestavljena iz veliko beljakovin, veliko maščob in malo ogljikovih hidratov (kar je priporočljivo), se zna zgoditi da bosta tako vaš HDL kot tudi LDL malce povišana. Podroben pregled LDL holesterola pa vam pokaže, razmerje med slabim in dobrim LDL-om, večji ko je delež dobrega LDL-a, več odvečnega holesterola se izloči iz telesa. Zato ne smete takoj pomisliti, da ste podvrženi tveganju, v kolikor je vaš LDL povišan. Potrebno je pogledati vrednosti LDL-a malce podrobneje.

In če ni krivec holesterol, kaj je?
Trigliceridi. Trigliceridi so pravzaprav maščoba, ki potuje po vašem krvnem obtoku v različne dele vašega telesa. In če se sedaj morda sprašujete, če uživanje zdravih maščob, poviša vaše trigliceride, je odgovor ne.

Kaj poviša vaše trigliceride?
Ogljikovi hidrati. Hrana bogata z ogljikovimi hidrati občutno zviša vaše trigliceride, kar se v večini primerov odraža s slabšo odzivnostjo telesa na nihanja inzulina in vnetja v telesu. In če pogledamo kakšen vpliv imajo trigliceridi na holesterol, so povišani trigliceridi skoraj vedno v povezavi z nizkim dobrim HDL holesterolom.

Visoki trigliceridi so precej boljši indikatorji srčnih bolezni, kot pa LDL holesterol.
Holesterola se ne rabite tako zelo bati, kot se marsikomu zdi. Pravzaprav je holesterol bistvenega pomena za vaše telo. Vaše telo ga potrebuje, zato ne delajte napake in ga ne izključite iz svoje prehrane (npr. nasičene maščobe mesa živali, ki so se pasle in rumenjak jajc). Raje, kot da ste osredotočeni na nivo vašega holesterola, bodite osredotočeni na nivo vaših trigliceridov.

Zniževanje trigliceridov skupaj s pravilno prehrano in vadbo je najboljši način, da se zaščitite in preprečite katero izmed srčnih bolezni.

Nekaj nasvetov
• Izločite večino predelanih ogljikovih hidratov kot so kruh, riž, testenine, sladkor in žitarice. Če boste svoje telo 'napadali' samo s predelanimi OH, se bo vaše telo manj odzivalo na nihanja inzulina, vaši trigliceridi se bodo zvišali, na njihov račun pa se bo vaš HDL holesterol znižal.
• Uživajte dovolj beljakovin, meso živali hranjenih s pašnjo, hladnomorske ribe, školjke, perutnino in cela jajca. Tako boste učinkovito znižali trigliceride in zvišali HDL holesterol.
• Uživajte dovolj zelenjave, ki ne povzroča vnetij v telesu, kot je zelenjava iz družine križnic (brokoli, brstični ohrovt, cvetača, zelje, zelena, čebula, špinača). Tudi začimbe kot so pekoča paprika, kurkuma, ingver in rožmarin so odlični pri zmanjšanju vnetij v telesu.
• Pomembne so tudi dobre maščobe, npr. nasičene iz mesa živali hranjenih s pašnjo, ghee maslo, ribje olje, kokosovo olje, avokado in oreščki makadamije, saj pripomorejo pri doseganju optimalnega razmerja med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, kar vodi do znižanja trigliceridov.
• In pa seveda vadba. Intenzivni treningi v skladu z vašimi zmožnostmi, so odlični za vaše telo, saj spodbujajo nastanek HDL holesterola.


Še več o avtorju in o maščobah ter holesterolu boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.