Še vedno to jeste? Takoj prenehajte ...

Včasih je hrana, na kateri je pisalo, da je z okusom sadja ali sira, resnično to tudi vsebovala. Kaj pa danes? Večina hrane je umetna, število aditivov, ki jih dodajajo vanjo pa je preseglo število tri tisoč. Preberite seznam tistih, ki so strupeni in se jim raje ognite.
Berite sestavine, izogibajte se nevarnih dodatkov. (foto: pexelscom)
Berite sestavine, izogibajte se nevarnih dodatkov. (foto: pexelscom)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Olestra
Olestra je snov, ki jo dodajajo hrani, da ta ne bi imela veliko kalorij, najdete jo tudi v hrani, na kateri piše, da je lahka. Ta snov preprečuje, absorpcijo maščob, s tem pa tudi absorpcijo beta karotenov in likopena. Raziskava je pokazala, da je njen učinek lahko ravno obraten: pospešuje nalaganje odvečnih kilogramov.

Aroma karamele
Aroma umetne karamele nastane s segrevanjem sladkorja. Pogosto je v njen proces proizvodnje vključen tudi amonijak. Aromo karamele najdete v raznih napitkih, omakah, kruhu, pecivu in desertih. Če je narejena iz običajnega sladkorja, potem ni toliko škodljiva. Če pa je v njen proces vključen tudi amonijak, se ustvarjajo kemikalije, ki jih povezujejo z nastankom raka.


L-Cistein - E920
L-Cistein je aminokislina, ki jo pridobivajo iz človeških las, račjega perja ali perja kokoši. Uporabljajo pa ga kot dodatek kruhovemu testu, saj izboljšuje teksturo, vonj in okus. Poleg tega pa podaljšuje življenjsko dobo živil.

Silicijev dioksid – E551
Silicijev dioksid je kemijska spojina, ki jo uporabljajo za izdelavo stekla. To zdravju nevarno spojino pa uporabljajo tudi v restavracijah s hitro prehrano. Najdete jo v čiliju, mesnih nadevih, v vrečkah sladkorja v prahu.

Saharin
Številne študije povezujejo umetno sladilo saharin z nastankom raka na mehurju. Poleg tega pa so raziskave potrdile še, da imate veliko večjo možnost, da boste predebeli, če uživate saharin namesto sladkorja.

Kalijev bromat
Kalijev bromat dodajajo moki, pripomore namreč k vzhajanju testa. Je nevaren dodatek, povzroča rakava obolenja in je v mnogih državah prepovedan.

BHA – E320
BHA povzroča rakava obolenja. Dodajajo ga masti, najdete pa ga tudi v nekaterih žvečilkah.

Delno hidrogenirano rastlinsko olje
Delno hidrogenirano rastlinsko olje pridobivajo z dodajanjem vodika nenasičenim maščobnim kislinam. Takšna olja pa so eden glavnih krivcev za nastanek srčno-žilnih bolezni. Olje uporabljajo po restavracijah za cvrtje hrane, najdete pa ga tudi v margarinah.

Sulfati
Sulfati ohranjajo barvo hrane in preprečujejo rast bakterij s pomočjo žveplovega dioksida. So zdravju škodljivi.

Karagenan – E 407
Karagenan je polisaharid, ki ga pridobivajo iz rdečih alg. Je zgoščevalec, dodajajo ga mlečnim napitkom in dietnim izdelkom. Povzroča raka, neugodno deluje na črevesje.

Azodikarbonamid
Azodikarbonamid je predelana snov, ki jo uporabljajo pri izdelavi plastike. Uporablja pa se tudi v prehranski industriji, najdete ga v hamburgerjih. Je zdravju škodljiv in v Evropski uniji prepovedan.

Titanov dioksid
Titanov dioksid je beli pigment, ki ga dodajajo v živila namesto naravnih barv. Najdete ga lahko v kremah za sončenje, v posnetemu mleku, v zobnih pastah, prelivih za solate, v smetani in glazurah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (6. - 12. 10. 2025)?

Merkur prehaja v ponedeljek v znamenje škorpijona, kjer...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.