Slovenski zajtrk za male junake

Moj čas > Dogodki | piše: UKC Maribor | 18.11.2013
Tudi na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor so se otroci razveselili tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga je tudi letos daroval Mercator. Strokovno osebje klinike je pozdravilo priložnost, da so tudi otroci na kliniki udeleženi na tem vseslovenskem projektu, ki spodbuja uživanje zdrave hrane iz lokalnega okolja.
Od leve proti desni: izr. prof. dr. Nataša Marčun Varda, prim. doc. dr. Gregor Pivec in Mojca Avšič. (foto: Dejan Vrtačnik)
Od leve proti desni: izr. prof. dr. Nataša Marčun Varda, prim. doc. dr. Gregor Pivec in Mojca Avšič. (foto: Dejan Vrtačnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tradicionalni slovenski zajtrk poteka v vrtcih in šolah vsak tretji petek v novembru že tretje leto zapored. Na ta dan pripravijo otrokom zajtrk iz kruha, mleka, masla, medu in jabolk. Ključni namen je spodbujati uživanje hrane iz lokalnega okolja, ozaveščati otroke o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje širše in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo. Ob zaužitju zajtrka se otroci pogovarjajo o zdravem prehranjevanju in lokalni pridelavi.

V jedilnici Klinike za pediatrijo so skupaj z malimi junaki slovenski zajtrk zaužili tudi direktor UKC Maribor, prim. doc. dr. Gregor Pivec, dr. med., predstojnica Klinike za pediatrijo, izr. prof. dr. Nataša Marčun Varda, dr. med., in izvršna direktorica za marketing in razvoj v Mercatorju Mojca Avšič.

Direktor UKC Maribor, prim. doc. dr. Gregor Pivec, dr. med., je ob zajtrku povedal: »Veseli smo, da so tudi letos naši otroci na Kliniki za pediatrijo deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka. Vsi se zavedamo, da je lokalno pridelana hrana ključnega pomena za zdrav način prehranjevanja, ki ga na ta način osvojijo otroci v vrtcih in šolah. Ob tem se zahvaljujem Mercatorju za voljo in skrb ob pripravi hrane, ki jo danes uživamo skupaj z otroci na pediatriji.«

Predstojnica Klinike za pediatrijo UKC Maribor, izr. prof. dr. Nataša Marčun Varda, dr. med.: »Na naši kliniki smo vedno zelo veseli takšnih in podobnih pobud iz strani različnih institucij, saj omogočijo bolnim otrokom prijetno popestritev bolnišničnega vsakdana. V našem strokovnem okolju se še posebej zavedamo pomena zdrave in lokalno pridelane prehrane, ki koristi tako otrokom kot tudi odraslim ljudem, zato podpiramo in priporočamo tradicionalni slovenski zajtrk na mizah vseh družin.«

Mojca Avšič, izvršna direktorica za marketing in razvoj v Mercatorju, ki je simbolično predala donacijo, pa je ob tem poudarila: »Spremembe prehranskih navad naroda se pričnejo pri otrocih. Če otroci sprejmejo sporočilo, da so doma pridelane sestavine najboljše, je prihodnost domače prehranske verige svetlejša. Pomembno je, da otrokom pokažemo, da smo pripravljeni v sporočilo o pomenu prehrane in domače pridelave veliko vložiti. Želimo si, da bi otrokom ostal prijeten spomin na ta dan in na zajtrk. Nam bo to, da smo jih obiskali in obdarili, vsekakor dragocen spomin.«

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

KUHALNICA: Bučna rulada

Bučna rulada je hitro narejena sladica brez moke in je ...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.