Znanstveniki kalifornijske univerze so pod drobnogled vzeli 60 znanstvenih študij, ki so proučevale vpliv uživanja sladkih pijač na nastanek debelosti in sladkorne bolezni tip 2. Vse so bile objavljene v uglednih medicinskih revijah. Ugotovili so, da jih je skoraj polovico (natančneje 43 odstotkov) financirala prehranska industrija, rezultati v njih pa so pokazali, da sladke pijače ne povzročajo debelosti in sladkorne bolezni tipa2. Kar je v popolnem nasprotju z rezultati ostalih, neodvisnih raziskav. Ugotovili so tudi, da je 100 odstotna verjetnost, da za študijami, ki ne (po)kažejo nobenih kvarnih vplivov uživanja sladkih pijač, stojijo proizvajalci le-teh ali pa znanstveniki, ki so z njimi posredno ali neposredno povezani. V poročilo so zapisali, da »da prehranska industrija načrtno manipulira z namenom maksimiranja svojih poslovnih interesov in na škodo javnega zdravja.«
Kako sladkor vpliva na naše telo in možgane?
Naravni sladkor, ki je v sadju in zelenjavi, našemu telesu pomaga pri proizvodnji energije, ki jo potrebujemo za normalno delovanje telesa.
Študije so pokazale, da pretiran vnos sladkorja in maščob kvari dele možganov, odgovorne za spomin.
Zardi preveč sladkorja se začne v telesu dogajati inzulinska rezistenca. Telesne celice postajajo odporne na inzulin, hormon, ki ga nujno potrebuje prav vsaka celica, in ki ga izloča trebušna slinavka. Posledica je metabolni sindrom – okvara metabolizma, ki vodi v sladkorno bolezen tipa 2.
Sladkor povzroča raka debelega črevesa in danke, raka trebušne slinavke in kvari ledvice.
Sladkor povzroča zobno gnilobo in pospešuje vnetje dlesni.
Sladkor dviguje krvni tlak in je dejavnik tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.
Sladkor povečuje telesno težo, tudi pri tistih, ki se dovolj telesno gibajo.
Fruktoza se razgraja v jetrih. Pretiran vnos sladkorja povzroča nealkoholno zamaščenost jeter.
Sladkor zasvoji podobno kot heroin in nikotin, le da traja dlje časa, preden se odvisnost razvije.
Viri:
University of California
Annals of Internal Medicine
WHO
JAMA
Behavioral Neuroscience