Šparglji krepijo srce, čistijo telo, odvajajo vodo

Vsebujejo kopico vitaminov in mineralov, celo varujejo srce in ožilje ter pomagajo pri obnovi in razstrupljanju telesa. Preberite, kako koristni so za naše zdravje.
Šparglji čistijo telo, krepijo jetra in žolč. (foto: pexels.com)
Šparglji čistijo telo, krepijo jetra in žolč. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri športnikih, ki so uživali šparglje in so tako dobili asparaginsko kislino, so ugotovili izrazito povečano vzdržljivost. Asparaginska kislina sodeluje pri varovanju osrednjega živčnega sistema.

Pogosto se zgodi, da po uživanju špargljev nastane neprijeten oziroma specifičen vonj urina. To se zgodi zaradi pospešenega razstrupljanja, ki ga spodbudi asparaginska kislina, ki spodbudi dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina. Ko se ta kislina (asparagin) razgradi, nastaneta jantarjeva kislina in amonijak, ki pa imata ob izločanju nekoliko neprijeten vonj. Naj vas to ne prestraši.

Šparglji so zdravilna zelenjava, ki spodbudi odvajanje vode, blaži težave z mehurjem in ledvicami, poleg tega pa naj bi šparglji celo topili ledvične kamne in pospešili izločanje ledvičnega peska. Šparglji so še posebno dobrodošli za ljudi, ki imajo obolenja jeter in žolča.

· Zaradi vitamina A pomagajo pri obnovi sluznice, pomagajo pri zdravju oči in celo izboljšujejo večerno slepoto.
· Zaradi vitaminov B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9) se izboljša psihično počutje, posledično pa se lažje soočate s stresom.
· Zaradi B6 vitamina se hrana lažje spreminja v energijo – pospešuje presnovo.
· Zaradi vitamina B7 in vitamina E šparglji delujejo pomlajevalno. Hkrati se izboljšajo lasje in koža.
· Šparglji imajo veliko vsebnost vitamina B9 – folne kisline, ki deluje na pomlajevanje celic. Pomanjkanje folne kisline je najpogostejši razlog za utrujenost, nervozo, obupanost, pomanjkanje koncentracije in sivenje las.
· Šparglji spodbudijo nastajanje hormonov sreče, ker vsebujejo asparaginsko kislino, ki je ključna tudi za tvorjenje rastnega hormona.
· Zaradi vitaminov B delujejo šparglji pomirjajoče, posledično boste tudi spali bolje.
· Zaradi odlične kombinacije vitaminov in mineralov okrepijo imunski sistem.
· Šparglji imajo nizek glikemični indeks – samo 15. Če jih uživate v okviru kosila, boste imeli občutek sitosti, ki traja in traja.
· Ker vsebujejo veliko vlaknin, pomagajo proti zaprtosti ter spodbujajo razvoj probiotičnih bakterij v črevesju.
· Šparglji vsebujejo veliko kalija. Če vam manjka kalija, se ne vežejo ostali minerali, kot sta kalcij in magnezij, kar pa lahko na dolgi rok privede do osteoporoze in povišanega krvnega tlaka.
Kot vidite, so šparglji res zdravilna zelenjava. Skuhajte jih v majhni količini vrele vode – samo nekaj minut – in jih ponudite kot prilogo pri kosilu.

Še nekaj idej, kako pripraviti šparglje:

· šparglji z gobami – šparglje in gobe prepražite na čebuli in dodate jajca;
· šparglji kot musaka – plast krompirja in nato plast špargljev. Da vam ne bo poskočil sladkor v krvi, poleg pojete nekaj od beljakovin, npr. telečjo pečenko;
· kremna juha iz špargljev;
· ocvrti šparglji v pivskem testu;
· rižota iz špargljev in brokolija;
· rižota s šparglji in kozicami;
· postrvin file s kuhanimi šparglji in cvetačo.

Članek je objavljen v knjigi Ko imajo hormoni žur.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

To živilo je krivec za vaše maščobne obloge!

Zelo preprosto se lahko rešite odvečnih maščob okrog tr...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

V prispevku boste našli seznam hrane, ki je nikoli ne s...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Omaka iz paradižnika s tremi sestavinami: italijanska skrivnost bogatega okusa

Ko pomislimo na italijansko kuhinjo, si mnogi najprej p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.