Svetovni pokal v Lipici

Aktualno > Dogodki | piše: Kobilarna Lipica | 27.5.2016
V nedeljskem velikem finalu pričakujemo tri vrhunske tekmovalke, ki so v Lipici že stale na zmagovalnih stopničkah: Valentino Truppo, Eleno Sidnevo in Švicarko s slovenskim priimkom Marcelo Krinke – Susmelj.
Elena Sidneva (foto: Sibil Slejko)
Elena Sidneva (foto: Sibil Slejko)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Včeraj, 26. maja, se je v Kobilarni Lipica začel tradicionalni mednarodni turnir v dresurnem jahanju FEI CDIW / CDI3* / CDIYH / CDIJ / CDIY / CDIP / CDICh, ki šteje za svetovni pokal v dresurnem jahanju. V štirih tekmovalnih dneh bo nastopilo 75 tekmovalcev s 101 konjem iz petnajstih držav, Avstrije, Češke, Grčije, Hrvaške, Irske, Italije, Luksemburga, Madžarske, Nemčije, Poljske, Rusije, Slovenije in Švice. Pridružili se jim bodo tudi tekmovalci iz tako oddaljenih držav, kot sta Brazilija in Nova Zelandija.

Vrhunec privlačnega tekmovanja na lipiškem hipodromu bo v nedeljo popoldne, ko se bodo najboljši pomerili v prostem programu z glasbo nivoja Grand Prix in se potegovali za točke svetovnega pokala v dresurnem jahanju. Med njimi pričakujemo tudi zmagovalko lipiškega tekmovanja leta 2014 Valentino Truppo (Italija), ki bo tokrat nastopila s svojim mlajšim konjem Fixdesign Ranieri, zmagovalko leta 2013 Eleno Sidnevo s konjem Romeo Star (Rusija) in zmagovalko leta 2012, Švicarko s slovenskim priimkom Marcelo Krinke – Susmelj, prav tako s svojim mlajšim konjem Smeyers Soprano.

Vse tri vrhunske tekmovalke so v Lipici že večkrat nastopale in dosegle najvišje rezultate. Predvsem Valentina Truppa se lahko pohvali z odličnimi rezultati v finalu svetovnega pokala, medtem ko Marcelo Krinke – Susmelj vežejo na Lipico tudi družinske vezi, saj je soproga nekdanjega jahača Kobilarne Lipica Ivana Šušmelja, ki se je leta 1968 kot mlad fant odselil v Švico, si tam ustvaril družino in nadaljeval delo s konji.

V. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak je zadovoljen, da se tekmovalci iz leta v leto zadovoljni vračajo v Lipico: »Izredno sem zadovoljen, da se bo letošnjega tekmovanja udeležilo 75 jahačic in jahačev, kar pomeni skoraj 40 odstotkov več kot v lanskem letu. Izredno spodbuden je tudi podatek, da bo na tekmovanju nastopil 101 konj, kar je znatno več kot lani. Oba podatka pričata o tem, da Kobilarna Lipica s kvalitetnim delom in promocijskimi aktivnostmi uspešno izboljšuje rezultate tudi na področju konjeniškega športa.«

Predsednik Konjeniške zveze Slovenije Jožef Klavdij Novak, ki bo v nedeljo podelil priznanja najboljšim tekmovalcem, poudarja, da se je Kobilarna Lipica z letošnjo odlično udeležbo v velikem slogu vrnila med izredno priljubljena prizorišča vrhunskih konjeniških tekmovanj: »Obenem število tekmovalcev priča o tem, da Kobilarna Lipica v mednarodnih konjeniških krogih uživa izreden ugled in je poznana po dobrih pogojih za nastope, gostoljubnem sprejemu ter dobri organizaciji. K temu veliko prispeva tudi tradicija lipiškega turnirja, ki sega v leto 1974.«

V nedeljo, ko bo tekmovalno vzdušje doseglo vrhunec, se bodo najboljši tekmovalci s svojimi konji predstavili v koreografijah ob glasbeni spremljavi ter uprizorili dih jemajoče preplete elegance in lepote. Na najzahtevnejšem nivoju Grand Prix se obeta vrhunska predstava harmonije med jahačem in konjem, obenem pa si bodo lahko obiskovalci ogledali preizkušnje male ture ter tekmovanja za mlade konje, mlade jahače, mladince, otroke in ponije.

Slovenijo bo zastopala tekmovalka Polona Kalan s konjem Elton.

Ob nakupu vstopnice za ogled Kobilarne Lipica si bodo lahko obiskovalci tekmovanje ogledali brezplačno. Na voljo jim bodo tudi posebno ugodne vstopnice izključno za ogled tekmovanja.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Slovo od Mance Košir bo 8. maja na Žalah

V preteklem tednu je v 77. letu starosti po težki bolez...

Na koga računate, ko se boste postarali? Na državo, socialo, otroke...?

Ali morda na partnerja, na sosede, na prijatelje, na se...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.