Teden rdečega križa

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 9.5.2017
Že nekaj desetletij v Sloveniji teden od 8. do 15. maja mineva kot Teden Rdečega križa Slovenije.
Znamka rdečega križa
Znamka rdečega križa
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V tem času pravna oseba ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost v medkrajevnem in mednarodnem letalskem, železniškem, ladijskem in avtobusnem prometu ali opravlja dejavnost PTT, obračuna fizičnim in pravnim osebam, ki uporabljajo njihove storitve, prispevek v korist Rdečega križa Slovenije. Prispevek se obračuna od vsake prodane vozovnice oziroma od vsake poštne pošiljke v notranjem in mednarodnem prometu, razen za knjige, časopise in revije. Vlada Republike Slovenije je letos določila prispevek v višini 0,17€. Natisnjenih je 2.600 000 doplačilnih znamk in 25.000 doplačilnih nalepk za javni potniški promet. V letu 2016 smo med Tednom Rdečega križa Slovenije, ki je potekal v času od 8. do 15. maja 2016, skupaj zbrali 346.837 EUR.

Teden Rdečega križa Slovenije se pričenja z 8. majem, svetovnim dnem Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Vsako leto mednarodno gibanje Rdečega križa in Rdečega polmeseca prek svoje mreže 17 milijonov prostovoljcev in 450.000 zaposlenih doseže več kot 160 milijonov ljudi, ki potrebujejo pomoč.

V Sloveniji smo tudi lani dosegli vsakega desetega prebivalca in ob tem pa pomagali še prav toliko ljudem, ki so v prvih mesecih lanskega leta prečkali Slovenijo v iskanju varnosti in boljšega življenja. Z raznolikimi in inovativnimi aktivnostmi predanih prostovoljcev smo si prizadevali za varnejšo in bolj povezano skupnost.

"Prostovoljci Rdečega križa predano delajo v domala vsaki skupnosti in ji dajejo svojo energijo in čas," je dejal dr. Dušan Keber, predsednik RKS, na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henryja Dunanta. "Svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, 8. maj, je priložnost za priznanje prispevka in dosežkov milijonov prostovoljcev, članov in osebja po vsem svetu, ki vsak dan izkazujejo svojo zavezanost humanosti in si prizadevajo zagotoviti, da nihče ne bi bil zapostavljen, "je dejal dr. Dušan Keber in še dodal: "V kompleksnih okoliščinah ranljivost ljudi narašča in dobiva nove oblike, zato se morajo temu prilagajati tudi naše zmogljivosti in metode pristopa k ljudem, ki potrebujejo pomoč. Naši prostovoljci in zaposleni vedno znova najdejo ustvarjalne in izvirne načine , da v svojem okolju dosežejo ljudi v stiski in jim pomagajo, da se lažje odzivajo in spopadajo s pomanjkanjem, pritiski in grožnjami, ki so jim izpostavljeni, najpogosteje ne po lastni krivdi.«

Več informacij na www.rks.si

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

6 znakov, da vaš metabolizem deluje prepočasi

V prispevku boste našli šest izrazitih znakov, ki nakaz...

KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spozn...

Odkrijte Toskano na poseben način: retro vlak za le 29 evrov

Italija je znova dokazala, da zna združiti tradicijo, r...

Imate mrzla stopala? Preberite, zakaj to ni dobro!

Spadate med tiste, ki imajo večkrat hladna stopala? V p...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Zdravilno olje, ki pomlajuje kožo, krepi nohte in lase

To je olje, ki bi ga morala uporabljati vsaka ženska, s...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.