Tehniški muzej Slovenije

Največji slovenski muzej, Tehniški muzej Slovenije, se nahaja v nekdanjem kartuzijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki, ki je od Ljubljane oddaljen le dvajset kilometrov. Med samostanskimi zidovi in hodniki so na ogled številne stalne zbirke in občasne razstave s področja kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, elektrotehnike in tiskarstva.
Tehniški muzej Bistra. (foto: arhiv TMS)
Tehniški muzej Bistra. (foto: arhiv TMS)
Tehniški muzej Bistra. (foto: arhiv TMS) Bogata zbirka koles. (foto: Blaž Zupančič) Elektro oddelek. (foto: Blaž Zupančič Gozdarski oddelek. (foto: Blaž Zupančič) Kovačija (foto: Blaž Zupančič) Lesarski oddelek (foto: Blaž Zupančič) lLokomobila (foto: Blaž Zupančič) Slovenski lovski muzej (foto: Blaž Zupančič) Tiskarski oddelek (foto: Blaž Zupančič) Titovi avtomobili (foto: Blaž Zupančič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Med drugim boste v muzeju videli redke primerke prestižnih limuzin z visoko tehnično in zgodovinsko vrednostjo, s katerimi se je vozil predsednik Tito, najstarejši ohranjeni avtomobil v Sloveniji, bogato zbirko koles od sredine 19. stoletja pa vse do današnjih dni, furnirnico, lokomobilo, kovačijo, trofejo slovenskega medveda, ki je leta 1972 postal svetovni prvak, in še marsikaj zanimivega.

V zadnjih letih so bile posamezne zbirke prenovljene, nekatere postavljene na novo (Razvoj tekstilne industrije na Slovenskem, gozdarski in lesarski oddelek, zgodovina koles ter rekonstrukcija mehanične delavnice).

Polega stalnih razstav, v muzeju pripravljajo tudi občasne. Do 3. 12. 2013 je na ogled razstava S tehniko do zdravja, Prispevek slovenskih znanstvenikov k razvoju medicine. Z razstavo želijo javnosti na poljuden način približati dosežke slovenskih znanstvenikov, ki so bili dolga leta na področjih biomedicinske tehnike med vodilnimi v svetu. Preko zanimivih zgodb in edinstvenih aparatur, kot so umetna pljuča, elektronski mikroskop, naprava za zunajtelesni krvni obtok, so na razstavi predstavljeni najvidnejši znanstveniki in njihovi dosežki, uporabnost le-teh v medicini ter pomen posameznega dosežka v svetovnem merilu. Do septembra si lahko ogledate tudi razstavo Tvigi in Vid iz Bistre: Volk v Sloveniji , s katero želijo predstaviti odnos do volka v preteklosti in osvetliti problematiko volkov danes.

V letošnjem juniju so odprli gostujočo razstavo GOTO 1982 – Razvoj računalniške kulture na Slovenskem, ki so jo pripravili v Muzeju novejše zgodovine Slovenije skupaj z Računalniškim muzejem in v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije, muzejem Peek&Poke z Reke, zavodom Arnes in nekaterimi posamezniki. Skozi zgodovino razvoja strojne in programske opreme so na razstavi izpostavljene tudi spremembe, ki so zaradi uveljavljanja informacijsko komunikacijske tehnologije vplivale na življenje ljudi in podjetij v Sloveniji. Posebnost razstave so delujoči hišni in osebni računalniki, na katerih obiskovalci lahko preizkušajo programe in igrice, ki so zaznamovali posamezna obdobja.

Muzej ob sobotah in nedeljah ponuja pester spored dogodkov, preko katerih lahko mladi in odrasli obiskovalci resnično začutite tehnološki duh preteklosti. Vsak prvi petek v mesecu se lahko upokojenci pridružite brezplačnemu vodstvu ob 12. uri (za skupine je vodstvo plačljivo).

Po ogledu muzeja si lahko privoščite še prijeten počitek v mirnem naravnem okolju, stran od mestnega vrveža, ob pomirjajočih zvokih žuborečega muzejskega potoka.
Muzej je odprt od torka do petka, od 8. do 16. ure (v juliju in avgustu pa od 10. do 18. ure), ob sobotah od 9. do 17. ure in ob nedeljah in praznikih od 10. do 18. ure.

Spored prireditev boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

Barvanje velikonočnih pirhov s sodo bikarbono

Ste že slišali za barvanje velikonočnih pirhov s sodo b...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Začel se je 16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje BOBRI

Babice in dedki, če razmišljate, kako bi popestrili dan...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.