Sol: Med zdravjem in kulinaričnim užitkom
Ključ do polnejšega užitka v hrani se skriva tudi v kakovosti soli. Zato priporočilo o vnosu do petih gramov soli na dan* ni odrekanje, ampak priložnost za dvig kulinaričnega doživetja. To nas zaveže, da izberemo najboljše.
In prav tu ima Slovenija izjemen privilegij, saj v družbi Soline d.o.o. pridelajo več kot polovico potreb po soli za dva milijona prebivalcev Slovenije. Kulinarična logika je zato preprosta: zakaj bi posegali po povprečju, če nam je na voljo najbolj okusna tradicionalno pridelana morska sol na svetu, ki jedi ne zgolj osoli, ampak z bogastvom umamija** resnično nadgradi njihov okus?
Izbira soli blagovne znamke Piranske Soline je tako lahko prava izbira gurmanov.
Preberite tudi: Super triki: Tako zelo je lahko uporabna sol!
Solinarji varujejo stoletja staro skrivnost kristalov najbolj okusne soli na svetu
Vrhunska sol je rezultat znanja, izkušenj in zavzetosti solinarjev. Začetek sezone že tradicionalno prinaša najintenzivnejše obdobje za solinarsko ekipo.
To najbolje opiše Diego Lazar, vodja pridelave soli v podjetju SOLINE: »Naše soline temeljijo na ročnem delu – od priprave bazenov do pobiranja soli. Glavna gradnika sta solinsko blato in les, ki zahtevata nenehno vzdrževanje. To opravimo v hladnejšem delu leta, ko sol še ne kristalizira. Proti poletju pa se vse sile usmerijo v rokovanje s slanico in končno tudi v pobiranje soli. Sezona lahko traja do 70 dni, v njenem vrhuncu pa solinar dnevno pridela tudi več kot dve toni soli. Pridelka pa ni mogoče predvideti – vse je odvisno od sonca, vetra in vztrajnosti. Zato pravimo: sol se dela pozimi – ne nastaja sama od sebe in brez skrbnega vzdrževanja bazenov je poleti ne bi bilo.«
Od petole do praznika: Sečoveljske soline združujejo stoletno tradicijo in prihodnost
Sečovljske soline so najbolj severno ležeče še delujoče soline v Sredozemlju in ene redkih solin na svetu, kjer se sol prideluje po več stoletij starih postopkih, ki izvirajo [i]iz 14. stoletja. Ključna vloga v procesu pridelave soli pripada petoli – naravni, do centimeter debeli mikrobni podlagi, ki preprečuje stik morskega blata s soljo in omogoča ročno pridelavo čiste, kakovostne in, glede na izsledke znanstvenih raziskav, najokusnejše jedilne soli na svetu**.
Aktivna pridelava v Sečoveljskih solinah poteka na območju Lera, kjer je letos v proces vpetih 16 zaposlenih in 5 najemnikov solnih polj, ki skrbijo za 17 kristalizacijskih polj. Na Leri so površine razdeljene na izparilne bazene (priprava slanice) in kristalizacijske bazene (pobiranje soli).
Preberite tudi: Kaj bi se zgodilo, če bi teden dni pili vodo s ščepcem soli?
V Krajinskem parku Sečoveljske soline je letošnja sezona pridelave soli s poudarkom na prihodnosti. Medse so sprejeli štiri nove solinarje in s tem naredili pomemben korak k ohranjanju dragocene obrtniške dediščine za prihodnje rodove. Ob tradicionalnem zaključku sezone bo v soboto, 23. avgusta potekal že tradicionalni Solinarski praznik.
»Zaključek sezone je za nas vedno poseben čas, poln ponosa in veselja, ki ga z ekipo želimo deliti z vami. V soboto, 23. avgusta bodo vrata parka na stežaj odprta, saj bo vstop za vse obiskovalce prost. Pridružite se nam pri praznovanju naše skupne dediščine. To je priložnost za sproščeno druženje, spoznavanje solinarskega izročila in uživanje v edinstvenem vzdušju,« poudari direktor podjetja Soline, Aleksander Valentin.
O družbi Soline
Ohranjanje tradicije slovenskega solinarstva in varovanje naravnega bisera, Krajinskega parka Sečoveljske soline, je ključna družbena vloga, ki jo opravlja družba Soline. To pomembno poslanstvo omogoča Telekom Slovenije kot lastnik družbe, s čimer dokazuje svojo strateško zavezanost k varovanju nacionalne dediščine.
Družba Soline tako nosi dvojno odgovornost: skrb za ohranitev parka in nadaljevanje pridelave soli na tradicionalen, naraven način, ki je v popolnem sozvočju z okoljem. V Sečoveljskih solinah z ročnim delom pridelujejo tri edinstvene vrste soli. Osnova je tradicionalna morska sol, ki je groba in bogata z minerali, poleg nje pa ima posebno mesto Piranska sol, ki si je zaradi pridelave v optimalnih pogojih prislužila zaščiteno označbo porekla (ZOP).
Kot najbolj cenjen in prefinjen pridelek velja solni cvet (fleur de sel), najnežnejša plast krhkih kristalov, ki jih solinarji skrbno ročno poberejo z vrha vodne površine v kristalizacijskih bazenih.
* https://nijz.si/zivljenjski-slog/prehrana/sol-in-zdravje/
** R. Kataoka. (2022). Detection of Glutamic Acid in Piran Salts as a Source of Umami Taste. Salt and Seawater Science & Technology, Vol. 2, 3 – 9.