Velik korak z manjšim odtisom

Aktualno > Dogodki | piše: Sara Wagner | 15.10.2013
Ljubljanske mlekarne so kot prvo podjetje iz živilsko-predelovalne industrije v Sloveniji prejele certifikat EMAS in se pridružile osmim podjetjem v Sloveniji, ki že imajo dovoljenje za uporabo tega znaka.
mag. Neva Makuc (levo) in mag. Ana Pribaković Borštnik (desno), skupaj s projektno skupino iz Ljubljanskih mlekarn. (foto: LM)
mag. Neva Makuc (levo) in mag. Ana Pribaković Borštnik (desno), skupaj s projektno skupino iz Ljubljanskih mlekarn. (foto: LM)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na včerajšnji podelitvi jim ga je za vpeljavo celovitega sistema ravnanja z okoljem podelil Slovenski institut za kakovost in meroslovje (SIQ). S tem velikim korakom na področju trajnostnega razvoja največja mlekarna v Sloveniji pušča vedno manjši odtis na okolje, ob tem pa beleži tudi poslovne koristi.

Včerajšnja podelitev certifikata pomeni simbolni zaključek projekta, ki so ga v Ljubljanskih mlekarnah pričeli leta 2011. Takrat je bila v podjetju izražena potreba po celovitem obvladovanju trendov, ki jih predstavljajo vplivi delovanja družbe na podnebne spremembe. Gre za kompleksno dejavnost, ki je ni mogoče obravnavati po segmentih, ampak kot celoto, kar omogoča celovit sistem ravnanja z okoljem EMAS.
»Usmerjenost Ljubljanskih mlekarn k odgovornemu odnosu do okolja ima že dolgo tradicijo. Sistem ravnanja z okoljem vzdržujejo že vrsto let. Sedaj so sistem nadgradili z zahtevami EMAS in stopili na pot okoljske odličnosti. Shema EMAS zahteva odprto in jasno poročanje o rezultatih na področju okolja, aktivno vključevanje zaposlenih in zainteresiranih in nenehno izpolnjevanje zakonskih zahtev," je ob podelitvi certifikata Ljubljanskim mlekarnam povedala mag. Ana Pribaković Borštnik, direktorica področja Ocenjevanje sistemov vodenja pri SIQ.

V Ljubljanskih mlekarnah so sicer že pred tem imeli vpeljan sistem ravnanja z okoljem v skladu s standardom ISO 14001, ki ga od leta 2009 uradno niso več certificirali. Omenjeni sistem so nadgradili v skladu z zahtevami sistema EMAS. Pri tem so poseben poudarek namenili standardizaciji učinkovite rabe energije v skladu s standardom ISO 50001 in izračunu CO2 (ogljičnega) odtisa: »V Ljubljanskih mlekarnah zadnjih deset let načrtno spremljamo vplive naše dejavnosti na okolje in za zmanjšanje vplivov vsako leto uvajamo tehnološke in tehnične spremembe. Z različnimi aktivnostmi smo v obratu v Ljubljani denimo samo lani v primerjavi z letom 2011 porabili občutno manj energije, vode, embalaže, uporabljene za pakiranje izdelkov, zmanjšali smo količine mešanih komunalnih odpadkov in še bi lahko naštevali. Vse skupaj se odraža na zmanjšanju ogljičnega odtisa, ki je bil lani v primerjavi s predhodnim letom za 11 % manjši, zabeležili pa smo tudi notranje poslovne koristi,« je ob sprejetju certifikata povedala mag. Neva Makuc, direktorica sektorja za kakovost in okolje v Ljubljanskih mlekarnah in vodja projekta EMAS. Ob tem je še dodala, da je bil korak na pot okoljske odličnosti v povezavi s poslovno strategijo pravilna odločitev, ki jo bodo v prihodnjih letih le še nadgrajevali.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ana Petrič: "Starejši ne vedo, kakšne pravice jim pripadajo."

"Ne načrtujejo na zalogo. Prepozno začnejo prilagajati ...

Prekomerna izpostavljenost soncu je dejavnik tveganja za vse vrste kožnega raka

Bližajo se topli meseci leta. Na NIJZ zato želijo ob Dn...

Kaj vse mora biti v potovalni lekarni? (odgovarja magister farmacije)

Ko se odpravljamo na dopust, je sestavni del naše prtlj...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Nad inkontinenco s keglovimi vajami

Preproste vaje krčenja in sproščanja mišic medeničnega ...

Popolne počitnice za vas in vašega psa: Premium glamping ob jezeru Blaguš

Si predstavljate, da svoj naslednji dopust preživite s ...

KUHALNICA: Govedina z bučnim oljem

Ko kuhamo govejo juho nam vedno ostane kakšen kos goved...

Iz nohtov lahko preberete stanje vašega zdravja!

Če nekaj z zdravjem ni v redu, se to takoj pokaže tudi ...

Gong: Zvok vseh zvokov

Vsi smo del vesolja, del močne energije, atomi, elektro...

Iz Jožičine kuhinje: Mrzla vinska krema

Poznate recept za mrzlo vinsko kremo? Enostaven je in o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.