Velik korak z manjšim odtisom

Aktualno > Dogodki | piše: Sara Wagner | 15.10.2013
Ljubljanske mlekarne so kot prvo podjetje iz živilsko-predelovalne industrije v Sloveniji prejele certifikat EMAS in se pridružile osmim podjetjem v Sloveniji, ki že imajo dovoljenje za uporabo tega znaka.
mag. Neva Makuc (levo) in mag. Ana Pribaković Borštnik (desno), skupaj s projektno skupino iz Ljubljanskih mlekarn. (foto: LM)
mag. Neva Makuc (levo) in mag. Ana Pribaković Borštnik (desno), skupaj s projektno skupino iz Ljubljanskih mlekarn. (foto: LM)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na včerajšnji podelitvi jim ga je za vpeljavo celovitega sistema ravnanja z okoljem podelil Slovenski institut za kakovost in meroslovje (SIQ). S tem velikim korakom na področju trajnostnega razvoja največja mlekarna v Sloveniji pušča vedno manjši odtis na okolje, ob tem pa beleži tudi poslovne koristi.

Včerajšnja podelitev certifikata pomeni simbolni zaključek projekta, ki so ga v Ljubljanskih mlekarnah pričeli leta 2011. Takrat je bila v podjetju izražena potreba po celovitem obvladovanju trendov, ki jih predstavljajo vplivi delovanja družbe na podnebne spremembe. Gre za kompleksno dejavnost, ki je ni mogoče obravnavati po segmentih, ampak kot celoto, kar omogoča celovit sistem ravnanja z okoljem EMAS.
»Usmerjenost Ljubljanskih mlekarn k odgovornemu odnosu do okolja ima že dolgo tradicijo. Sistem ravnanja z okoljem vzdržujejo že vrsto let. Sedaj so sistem nadgradili z zahtevami EMAS in stopili na pot okoljske odličnosti. Shema EMAS zahteva odprto in jasno poročanje o rezultatih na področju okolja, aktivno vključevanje zaposlenih in zainteresiranih in nenehno izpolnjevanje zakonskih zahtev," je ob podelitvi certifikata Ljubljanskim mlekarnam povedala mag. Ana Pribaković Borštnik, direktorica področja Ocenjevanje sistemov vodenja pri SIQ.

V Ljubljanskih mlekarnah so sicer že pred tem imeli vpeljan sistem ravnanja z okoljem v skladu s standardom ISO 14001, ki ga od leta 2009 uradno niso več certificirali. Omenjeni sistem so nadgradili v skladu z zahtevami sistema EMAS. Pri tem so poseben poudarek namenili standardizaciji učinkovite rabe energije v skladu s standardom ISO 50001 in izračunu CO2 (ogljičnega) odtisa: »V Ljubljanskih mlekarnah zadnjih deset let načrtno spremljamo vplive naše dejavnosti na okolje in za zmanjšanje vplivov vsako leto uvajamo tehnološke in tehnične spremembe. Z različnimi aktivnostmi smo v obratu v Ljubljani denimo samo lani v primerjavi z letom 2011 porabili občutno manj energije, vode, embalaže, uporabljene za pakiranje izdelkov, zmanjšali smo količine mešanih komunalnih odpadkov in še bi lahko naštevali. Vse skupaj se odraža na zmanjšanju ogljičnega odtisa, ki je bil lani v primerjavi s predhodnim letom za 11 % manjši, zabeležili pa smo tudi notranje poslovne koristi,« je ob sprejetju certifikata povedala mag. Neva Makuc, direktorica sektorja za kakovost in okolje v Ljubljanskih mlekarnah in vodja projekta EMAS. Ob tem je še dodala, da je bil korak na pot okoljske odličnosti v povezavi s poslovno strategijo pravilna odločitev, ki jo bodo v prihodnjih letih le še nadgrajevali.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Za nami je že 24. Festival za 3. življenjsko obdobje - ste ga obiskali tudi vi?

Festival za tretje življenjsko obdobje je tudi letos na...

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Učinkovit nasvet, ki hitro odpravi podočnjake!

Če imate tudi vi težave s temnimi podočnjaki, če imate ...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

IDEJA ZA IZLET: Smaragdni odsev - Slap Kozjak

Slikoviti slap Kozjak bi lahko rekli, da spada med najl...

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Znamo ozavestiti svoje podzavestne vzorce?

Zdi se, kot da se vrtim v začaranem krogu in ne znam ve...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.