Vrtec v Tržiču prejel evropsko nagrado

Aktualno > Dogodki | piše: Saša Pivk Avsec | 27.2.2016
Strokovna delavka v Vrtcu Tržič Andreja Stanek, je bila v prejšnjem šolskem letu s svojim oddelkom in sodelavko Aleksandro Gubič izvajalka mednarodnega eTwinning projekta, ki je povezoval Islandijo, Španijo, Poljsko in seveda Slovenijo. Naslov projekta je bil “Read the world”. Otroci so neizmerno uživali ob prebiranju dogodivščin Zverjasca, osrednje zgodbe v projektu, ki je bil izbran za najboljšega v konkurenci kar 202 projektov in je prejemnik nagrade “Peyo Yavorov”.
Evropsko nagrado so prejeli v Vrtcu Tržič.
Evropsko nagrado so prejeli v Vrtcu Tržič.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vrtec Tržič je postal del te skupnosti evropskih šol in vrtcev s programom Vseživljenjsko učenje, ki ga je vodila Evropska komisija. Namenjen je bil podpori in spodbujanju uporabe sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) v izobraževanju na ravni vrtcev, osnovnih in srednjih šol, sestavlja pa jo tisoče pedagogov, ki jim je skupna želja po povezovanju s kolegi prek meja domače dežele. Ker se v vrtcu zavedamo pomena predbralne pismenosti, smo se prek eTwinninga najprej povezali z ustvarjalci otroške literature in ilustracij, kjer gre za izmenjavo izkušenj in idej ter sodelovanja v smislu ustvarjanja otrok in odraslih.

Nacionalna svetovalna služba eTwinning je Vrtcu Tržič podelila eTwinnig certifikat, ki izkazuje, da so kot vrtec vpeti v mednarodno projektno sodelovanje evropskih šol. Od leta 2014 dalje je eTwinning sestavni del programa Erasmus+, programa evropskega sodelovanja na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa. Septembra leta 2014 sta se eTwinning projektu z naslovom Read the world – The Gruffalo priključili Sandra Gubič in Andreja Stanek. Projekt je temeljil na zgodbici Julie Donaldson »Zverjasec«, ki je otroke močno pritegnila. Otroci v skupini so bili v času trajanja projekta stari 4 do 5 let. Pri zbiranju idej so večinoma uporabljali ''nevihto možganov'', v kar so bili vključeni vsi otroci. Nadaljnje delo je večinoma potekalo v manjših skupinah, kjer so spoznali IKT sredstva, torej uporabo računalnika, fotoaparata, kamere, ki so jih uporabili za izdelavo različnih družabnih iger, npr. spomina, puzzle, namiznih iger.

Otroke je močno pritegnilo delo z računalnikom in fotoaparatom, saj je bilo za večino to nekaj novega in vzemirljivega. Nekaj posebnega je bilo tudi izdelovanje skupne maskote, Zverjasca. Vsaka sodelujoča država je izdelala maskoto, jo razdelila na 5 delov in poslala vsak del v drugo državo. Tako so vsi dobili čisto posebnega, evropskega Zverjasca.

V projekt so skušali vključiti vsa področja dejavnosti iz Kurikuluma za vrtce: družbo, naravo, jezik, umetnost, gibanje in matematiko. Pri otrocih so razvijali jezikovne in socialne kompetence, poleg tega pa kompetence digitalne pismenosti. Omogočili so jim pridobitev novih znanj z aktivno participacijo in dragocenim spoznavanjem svoje in tuje, evropske, kulture. Partnerske šole oz. vrtci so med seboj komunicirali prek elektronske pošte ter skypa. Otroci so delo v projektu spremljali na spletni strani, na katero smo vsi partnerji sproti nalagali gradiva. Otroci so stran spremljali tudi doma, skupaj s starši, ki so delo v projektu zelo pozitivno sprejeli in bili v posameznih dejavnostih aktivno vključeni tudi sami.

Kot je povedala ravnateljica mag. Nataša Durjava, je bila že prva novica, da je projekt med desetimi finalisti za nagrado, presenečenje in neizmerno veselje in potrditev dobrega dela pa je bilo obvestilo o zmagi v kategoriji, ki promovira ljubezen do branja. Vrtec Tržič se torej s ponosom ponaša z oznako, da gre tu za “primer odličnega sodelovalnega dela in predstavlja izredne dosežke”, kot je zapisano na portalu eTwinning. Blog, ki je nastajal v projektu, še vedno vabi k ogledu na naslovu https://kidsreadtheworld.wordpress.com/.

Nagrada razvija strokovno identiteto delavcev, še posebej pa je pomembno to, da je projekt uspešno vodila pomočnica vzgojiteljice. S tem dokazuje, da je s prostorom, spodbudo in svobodo v delovnem timu zmožnost pomočnice vzgojiteljice biti vrhunska strokovna delavka. Zaposlenim je z eTwinning projekti omogočena primerjava praks, izmenjava didaktičnih pristopov in metod dela, poleg tega pa poglobljeno raziskovanje naše prakse in refleksija dela.

Strah pred učenjem in uporabo tujega jezika je spontano izzvenel, kljub temu, da je bil vse prej kot zamenarljiv. Z realizacijo tega eTwinning projekta se je povečal interes vseh strokovnih delavcev, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev. Frekvenca uporabe spletne zbornice ter IKT orodij se je opazno zvišala, ker je tudi eden izmed globalnih ciljev letnega delovnega načrta. S tem se je prebil led strahu za prijavo večjega projekta v programu Erasmus+ »Through democracy to literacy« (Skozi demokracijo k pismenosti), v katerega smo pristopili opremljeni s pogumom in zagonom.

S tovrstnimi projekti se Vrtec Tržič širše in bolj poglobljeno povezuje in sodeluje navzven, tako z lokalno skupnostjo, npr. poglobljeno tematsko sodelovanje s Tržiškim muzejem in Komunalo Tržič.

Nagrada je za našo organizacijo dobrodošla potrditev za zastavljeno delo in spodbuda za nadaljnje dejavnosti mednarodnega sodelovanja.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.