Vzrok za prometno nesrečo je pogosto alkohol

Moje zdravje > Varna starost | piše: M. L. | 15.5.2015
Danes se pričenja preventivna akcija »0,0 šofer – Trezna odločitev« in bo trajala do naslednje nedelje. V tem času bo zagotovljen poostren policijski nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola in prepovedjo prodaje in ponudbe opitim, poostren nadzor pa bodo izvajale tudi inšpekcijske službe.
Za volan sedite vedno trezni! (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Za volan sedite vedno trezni! (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Leto 2014 je bilo uspešno leto preprečevanja pitja alkohola ter jemanja drugih psihoaktvnih snovi v povezavi z vožnjo. Število in delež smrtnih nesreč, ki nastanejo pod vplivom alkohola, je bilo lani najnižje doslej.

Namen akcije je preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, zmanjšanje števila prometnih nesreč povezanih z alkoholom in drogami ter spodbujanje celovitega pristopa k temu problemu. Dolgoročni cilj je ničelna toleranca do alkohola in drog v prometu.

Prvi del akcije bo trajal od 15. maja do 24. maja, ponovila pa se bo še v juniju, novembru in decembru (1. do 7. junija, od 6. do 15. novembra in od 1. do 20. decembra).

"Z veseljem lahko ugotovimo, da je za nami še eno uspešno leto preprečevanja pitja alkohola ter jemanja drugih psihoaktvnih snovi v povezavi z vožnjo. Število alkoholiziranih udeležencev v prometu se vsako leto zmanjšuje. Število in delež smrtnih nesreč, ki nastanejo pod vplivom alkohola, je bilo leta 2014 najnižje doslej," je povedala Vesna-Kerstin Petrič, vodja Sektorja za krepitev zdravja ter obvladovanje kroničnih nenalezljivih bolezni in stanj.

Število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah se je v zadnjem desetletju prepolovilo. Ta uspeh je tudi posledica dejavnosti različnih organov in organizacij, ki poskušajo odpraviti najpogostejše vzroke prometnih nesreč, kot so vožnja pod vplivom alkohola, neprilagojena hitrost, neuporaba varnostnega pasu in podobno.

Direktor Javne agencije RS za varnost prometa mag. Igor Velov je povedal, da približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica uporabe alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa je vsaka tretja. Dodal je, da je alkohol vsako leto samo v Evropi povzroči 17.000 mrtvih v prometnih nesrečah. Ob tem je opozoril: "osebe v starosti od 24 do 34 so posebej izpostavljene tveganju za povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola," in dodal: "polovica udeležencev, ki vozijo pod vplivom alkohola, je starih od 18 do 44 let, pri tem pa je velika večina moških."

"Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi na cestah v naseljih in v njihovi bližini (regionalne in lokalne povezave) in ob koncih tedna: ob petkih in sobotah, in sicer v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Gledano po obdobjih preko leta pa so najbolj problematični poletni meseci ter obdobje martinovanja in prednovoletni čas," je povedal Boštjan Smolej, Sektor prometne policije, in dodal: "Delež povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, v zadnjih letih upada sorazmerno z zmanjševanjem števila prometnih nesreč in se giblje okoli 10 %. Delež prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki so jih povzročili alkoholizirani povzročitelji, se je do leta 2007 gibal nad tretjino. Zmanjševati se je začel po letu 2008 in je leta 2014 znašal 23,4 %. Število prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki so jih povzročili alkoholizirani povzročitelji prometnih nesreč, se je v letu 2014 v primerjavi z letom 2013 zmanjšalo za 34 %. Zmanjšal pa se je tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Leta 2013 je bilo tistih, ki so povzročili prometno nesrečo s smrtnim izidom pod vplivom alkohola 30,7 %, leta 2014 pa je bilo takih 23,4 %. "

V okviru preventivne akcije "0,0 šofer - Trezna odločitev" bo zagotovljen poostren policijski nadzor nad vožnjo pod vplivom alkohola in prepovedjo prodaje in ponudbe opitim, poostren nadzor pa bodo izvajale tudi inšpekcijske službe.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (29.4. - 5.5. 2024)?

Počutili se boste poklicane, da raziščete novo pot in s...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Vlada krči javna sredstva za pisano slovensko besedo

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospod...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.