Zdrave maščobe: Uporabljajte jih pravilno!

Četudi nam uspe, da iz trgovine prinesemo naravne dobre maščobe in olja, pa njihove dobre lastnosti lahko z neprimerno obdelavo v lastni kuhinji uničimo. Po domače povedano sami ustvarimo škodljive maščobe, če ne poznamo njihovih lastnosti.
Znate pravilno uporabljati zdrave maščobe? (foto: www.123rf.com)
Znate pravilno uporabljati zdrave maščobe? (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Olja s premočnim segrevanjem odvisno od vrste olja oz. maščobe, svojo kemično strukturo spreminjajo in postajajo vse bolj degenerirana, lahko bi rekli tudi žarka.

To pomeni, da dobre snovi s segrevanjem oz. pregrevanjem v njih izginjajo, nastaja pa vse več telesu škodljivih snovi kot je npr. rakotvorni akreolein (ob dimljenju maščob ta nastaja iz glicerola), ki v naše telo pride z vdihavanjem zažganega olja. Strupene snovi pa nastajajo tudi v olju, saj maščobne kisline ob žganju olja oksidirajo in ustvarjajo verižno nastajanje prostih radikalov kot je hidorperoksid ter aldehid. Aldehidi so znani strupi, ki v telesu ustvarjajo oksidativni stres.

Drugače povedano z uživanjem tako uničenih olj in maščob v telo vnesemo kopico rakotvornih snovi in prostih radikalov, ki naše celice uničujejo. Rezultat tega je tiho vnetje o katerem smo zgoraj že govorili. Naj spomnimo tiho vnetje je povezano tudi z nastankom kopice degenerativnih obolenj vključno s srčno žilnimi obolenji! Kot v tej knjižici berete so slednja prej posledica uživanja uničenih maščob in umetnih maščob kakor pa uživanja telesu koristnih naravnih maščob in holesterola.

Da se takšnemu uničenju maščob izognemo je dobro poznati karakteristike olj in maščob in jih v skladu s tem v kulinariki tudi uporabljati.


Odlomek iz knjige Preverjene naravne rešitve: Resnice in zmote o maščobah. Knjigo lahko prelistate tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...

Slastna solata za hujšanje, ki vas zares nasiti – brez praznih kalorij

Ko slišimo besedo solata, pogosto pomislimo na skledo z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.