Zdrave maščobe: Uporabljajte jih pravilno!

Četudi nam uspe, da iz trgovine prinesemo naravne dobre maščobe in olja, pa njihove dobre lastnosti lahko z neprimerno obdelavo v lastni kuhinji uničimo. Po domače povedano sami ustvarimo škodljive maščobe, če ne poznamo njihovih lastnosti.
Znate pravilno uporabljati zdrave maščobe? (foto: www.123rf.com)
Znate pravilno uporabljati zdrave maščobe? (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Olja s premočnim segrevanjem odvisno od vrste olja oz. maščobe, svojo kemično strukturo spreminjajo in postajajo vse bolj degenerirana, lahko bi rekli tudi žarka.

To pomeni, da dobre snovi s segrevanjem oz. pregrevanjem v njih izginjajo, nastaja pa vse več telesu škodljivih snovi kot je npr. rakotvorni akreolein (ob dimljenju maščob ta nastaja iz glicerola), ki v naše telo pride z vdihavanjem zažganega olja. Strupene snovi pa nastajajo tudi v olju, saj maščobne kisline ob žganju olja oksidirajo in ustvarjajo verižno nastajanje prostih radikalov kot je hidorperoksid ter aldehid. Aldehidi so znani strupi, ki v telesu ustvarjajo oksidativni stres.

Drugače povedano z uživanjem tako uničenih olj in maščob v telo vnesemo kopico rakotvornih snovi in prostih radikalov, ki naše celice uničujejo. Rezultat tega je tiho vnetje o katerem smo zgoraj že govorili. Naj spomnimo tiho vnetje je povezano tudi z nastankom kopice degenerativnih obolenj vključno s srčno žilnimi obolenji! Kot v tej knjižici berete so slednja prej posledica uživanja uničenih maščob in umetnih maščob kakor pa uživanja telesu koristnih naravnih maščob in holesterola.

Da se takšnemu uničenju maščob izognemo je dobro poznati karakteristike olj in maščob in jih v skladu s tem v kulinariki tudi uporabljati.


Odlomek iz knjige Preverjene naravne rešitve: Resnice in zmote o maščobah. Knjigo lahko prelistate tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

RECEPT: Najbolj okusna jabolčna marmelada

Jabolčna marmelada je zares univerzalna, zato jo je dob...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

To je hrana, ki je rak ne mara!

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo pravih živil uničuje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Potopis iz Kitajske: modrost lepote in zdravja skozi oči Jasmine Kandorfer

Jasmina Kandorfer ni le voditeljica in obraz priljublje...

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.