Zdrave maščobe: Uporabljajte jih pravilno!

Četudi nam uspe, da iz trgovine prinesemo naravne dobre maščobe in olja, pa njihove dobre lastnosti lahko z neprimerno obdelavo v lastni kuhinji uničimo. Po domače povedano sami ustvarimo škodljive maščobe, če ne poznamo njihovih lastnosti.
Znate pravilno uporabljati zdrave maščobe? (foto: www.123rf.com)
Znate pravilno uporabljati zdrave maščobe? (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Olja s premočnim segrevanjem odvisno od vrste olja oz. maščobe, svojo kemično strukturo spreminjajo in postajajo vse bolj degenerirana, lahko bi rekli tudi žarka.

To pomeni, da dobre snovi s segrevanjem oz. pregrevanjem v njih izginjajo, nastaja pa vse več telesu škodljivih snovi kot je npr. rakotvorni akreolein (ob dimljenju maščob ta nastaja iz glicerola), ki v naše telo pride z vdihavanjem zažganega olja. Strupene snovi pa nastajajo tudi v olju, saj maščobne kisline ob žganju olja oksidirajo in ustvarjajo verižno nastajanje prostih radikalov kot je hidorperoksid ter aldehid. Aldehidi so znani strupi, ki v telesu ustvarjajo oksidativni stres.

Drugače povedano z uživanjem tako uničenih olj in maščob v telo vnesemo kopico rakotvornih snovi in prostih radikalov, ki naše celice uničujejo. Rezultat tega je tiho vnetje o katerem smo zgoraj že govorili. Naj spomnimo tiho vnetje je povezano tudi z nastankom kopice degenerativnih obolenj vključno s srčno žilnimi obolenji! Kot v tej knjižici berete so slednja prej posledica uživanja uničenih maščob in umetnih maščob kakor pa uživanja telesu koristnih naravnih maščob in holesterola.

Da se takšnemu uničenju maščob izognemo je dobro poznati karakteristike olj in maščob in jih v skladu s tem v kulinariki tudi uporabljati.


Odlomek iz knjige Preverjene naravne rešitve: Resnice in zmote o maščobah. Knjigo lahko prelistate tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Zeleni čaj in hujšanje: kaj res deluje in kaj so miti?

Zeleni čaj že dolgo velja za napitek, ki bi lahko pomag...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Imate radi krompir? Potem morate to nujno vedeti ...

Če tudi vi skoraj vsak dan jeste krompir, potem morate ...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.