Zdravilne goji jagode v naši kuhinji

Goji jagode krepijo imunski sistem ter preprečujejo razvoj rakavih obolenj, pomagajo pri zmanjševanju holesterola, zmanjšujejo možnost za srčne bolezni, artritis, upočasnjujejo proces staranja ter krepijo imunski sistem. Dodajte jih v svojo prehrano, preberite nekaj receptov, kako jih uporabiti.
Goji jagode so vir zdravja. (foto: www.sxc.hu)
Goji jagode so vir zdravja. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Goji jagode so zelo dobre za raznoliko uporabo, saj si lahko s samo pestjo ali dvema na soncu sušenih goji jagod na dan posladkamo smuti ali iz njih naredimo čaj ter se tako napolnimo z energijo. Na dan je priporočeno zaužiti 10 gramov suhih plodov, kar je približno eno prgišče. Plodove operite pod vodo, lahko jih uživate same ali pa z drugo hrano, na primer žiti, misliji, jogurti, sadnimi napitki, sokovi ali oreški, na Kitajskem jih dodajo tudi v juho. Po okusu so sicer podobne rozinam, vendar so še nekoliko bolj trpkega okusa.

Recepti, kako uporabiti goji jagode v naši kuhinji

Breskova marmelada z goji jagodami
Sestavine: 1 kg breskev, 100 g domačega jabolčnega pektina, 2 jušni žlici limoninega soka, približno 20 dag kokosovega sladkorja, 30 g suhih goji jagod, 5 – 10 citronkinih lističev.

Breskve olupite, izkoščičite in narežete na majhne kocke. Če se lupina ne loči od sadeža, breskve za minutko položite v vrelo vodo in z lahkoto olupite.
Stresete jih v posodo z debelim dnom, dodate pektin in limonin sok ter pričnete s kuhanjem.
Ko marmelada zavre in se breskve zmehčajo, dodate sladkor. Količino prilagodite vašemu okusu. Na živahnem ognju in ob stalnem mešanju kuhate, dokler se marmelada ne zgosti. Če uporabite kvaliteten pektin, bo dovolj 15 do 20 minut.
Na koncu primešate še goji jagode in citronko.
Vročo marmelado nadevate v vroče kozarce, zaprete s pokrovi, ki ste jih razkužili z alkoholom, kozarce pa postavite v posodo z vrelo vodo in vrete 10 minut, da jih temeljito sterilizirate.

Zimska solata
Naribate korenje in jabolka, dodate kislo zelje po okusu (po potrebi oprano), in posujete s goji jagodami, sončničnimi in bučnimi semeni (lahko tudi pinjole, lanena semena ali orehi).

Ohrovtova solata
Sestavine: manjša glava ohrovta , rdeča in zelena paprika , 4 žlice mešanih semen (sončnica, sezam, pinjole ipd), žlica goji jagod, strok česna, sok ene limone, tri žlice olivnega olja.

Ohrovt narežete na tanke trakove in na kratko pokuhate, odcedite, dodate drobno nasekljan česen, olje in limonin sok ter zmešate. (Ohrovt lahko uporabite tudi surov - v tem primeru vse skupaj z rokami masirate toliko časa, da se ohrovt dobro zmehča.) Dodate na kocke nasekljani papriki, sončnična semena in goji jagode (semena in jagode je priporočljivo predhodno namakati vsaj 15 min / 1 uro), ponovno zmešate in postrežete. 

Sok
Potrebujete: 2 žlici goji jagod in 2 žlici borovnic (lahko tudi brusnice ipd.), 1 banano, sveže iztisnjen pomarančni sok.

Goji jagode namočite v vodi in pustite stati čez noč. V multipraktik dodate goji jagode z vodo, pomarančni sok, banano in borovnice. Premešate in nalijete.

Čokoladne kroglice
Sestavine: 1/2 skodelice kakavovega masla (stopljenega), 2 žlici javorjevega sirupa, 2 žlici kakava v prahu, pest goji jagod, 1 skodelica lešnikov, 1/2 skodelice suhih marelic.

Najprej zmešajte maslo, sirup, kakav in goji jagode da dobite tekočo čokoladno zmes z goji jagodami, ki jo boste dodali drugi masi.
Lešnike zmeljite v multipraktiku in dodajajte suhe marelice, da se masa sprime. Prilijte čokoladno zmes z goji jagodami in še nekaj časa mešajte. Nato maso postavite v hladilnik za kakšno uro, da se strdi in iz nje oblikujte kroglice. Povaljajte jih v kokosovi moki.

Bela čokolada z goji jagodami
Sestavine: 1 skodelica kakavovega masla (stopljenega), 1 skodelica drobno mletih indijskih oreščkov, 3/4 skodelice javorjevega sirupa, 1 skodelica goji jagod, 1/4 skodelice kakavovih zrn, lupina dveh eko pomaranč.

Najprej v blenderju zmešajte kakavovo maslo, mlete indijske oreščke in agavin sirup. Prestavite v posodo in vmešajte cele goji jagode, kakavova zrna in pomarančno lupino. Prelijte v poljuben model, obložen s plastično folijo in postavite v hladilnik čez noč.

Gobova juha
Sestavine: 2 žlici jedilnega olja, približno 8 gob , očiščenih in narezanih, 1 šalotka, drobno sesekljana, 1 korenček, olupljen in sesekljan, 4 stroki česna, drobno sesekljano, 1/2 žličke ingverja, drobno sesekljano, 1/2 čajne žličke morske soli, 1/8 čajne žličke črnega popra, nekaj vejic svežega timijana, 1 žlica limoninega soka, 1.5 žlici goji jagode, 2 veliki pesti sveže špinače.

Na olju prepražite šalotko, približno eno minuto. Dodate sesekljan korenček in pražite tri minute. Dodate česen in gobe in kuhate še nekaj minut, dokler se gobe nekoliko zmehčajo. Zalijete z dvema skodelicama vode.
Dodate se ingver sol in poper ter kuhate eno minuto. Dodate svež timijan in goji jagode ter kuhate približno 10 minut, da se zmehčajo. Na koncu dodate se limonin sok in špinačo. Postrežete.

 
O zdravi prehrani svetuje Petra Derenčini. Vprašanje ji lahko anonimno zastaviš TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.