Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Moje zdravje > Alternativa | piše: dr. Tina Mele | 15.2.2024
Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pomislimo na kulinarične dobrote, ali se v nas prebudi strah pred zastrupitvami.
	Poznate zdravilno moč reishi gob? (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Poznate zdravilno moč reishi gob? (Foto: Freepik.com) SLIKA JE SIMBOLIČNA
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vendar pa ima mnogo gob pogosto spregledane zdravilne učinke. Ko sem se začela malo bolj zanimati za zdravilno moč gob, se mi je vedno znova porajalo vprašane: zakaj o teh fenomenalnih organizmih ne vemo več, zakaj ni več govora o njih?

Zakaj jih v tradicionalnih zeliščarskih knjigah le malokrat najdemo?

En logičen odgovor, ki sem ga enkrat zasledila, je – gobe so malo »muhaste«. Dokaj verjetno je, da se niso bolje uveljavile kot »zdravilno sredstvo« pri nas to, da so nepredvidljive. Če poznaš neko rastišče zdravilne rastline, si lahko skoraj siguren, da bo drugo leto tudi tam – ne glede na to ali gre za trajnice, dvoletnice ali enoletnice (ki se razmnožujejo s semeni). Pri gobah pa nikoli ni možno točno vedeti, kje bodo »pognale«. Namreč, osnova gobjega organizma se razprostira po zelo širokem področju, nevidno, pod zemljo… kar mi poznamo kot »goba«, je samo en njen del, reproduktivni organ. In kje se bo »pojavil«, je lahko zelo nepredvidljivo.

PREBERITE TUDI: ŠENTJANŽEVKA - »naravni antidepresiv«: uporaba, učinki in nabiranje

Kaj so zdravilne oz medicinske gobe?

Zdravilne gobe oz. medicinske gobe so podkategorija gob, ki slovijo po svojih spodbudnih zdravilnih lastnosti.

Med najbolj znane uvrščamo svetlikavo pološčenko – Reishi (Ganoderma lucidum), resasti bradovec - »levja griva« (Hericium erinaceus), brezova odpadljivka - Čaga (Inotonus obliquus) in pisano ploskocevko - »puranji rep« (Trametes oz. Coriolus versicolor), ki so v tradicionalni medicini, predvsem v Aziji, uporabljane že tisoče let, sodobna znanost pa začenja razkrivati edinstvene spojine znotraj teh gob, ki prinašajo zdravstvene koristi.

Eden glavnih mehanizmov preko katerih vplivajo zdravilne gobe na zdravje, je preko njihovih imunomodulatornih učinkov (uravnavanje imunskega odziva). Mnoge zdravilne gobe vsebujejo spojine, imenovane beta - glukani. Ti kompleksni sladkorji spodbujajo imunske celice, izboljšujejo njihov odziv na patogene organizme in potencialno maligne celice. V bistvu lahko gobe "naučijo" naš imunski sistem, da postane bolj učinkovit.

Pisana ploskocevka, na primer, vsebuje polisaharopeptide, ki so pokazali, da spodbujajo imunski sistem in se trenutno uporabljajo kot dopolnilno zdravljenje raka v več državah. Svetlikava pološčenka - Reishi, znana kot goba nesmrtnosti v tradicionalni kitajski medicini, je v več študijah pokazala, da ima protivnetne, protivirusne in celo protirakave lastnosti. Zaradi imunomodulatornih lastnostih pa je lahko zelo koristna pri raznoraznih alergijah ali avtoimunih boleznih.

Foto: Freepik.com

Koristi zdravilnih gob pa raztezajo onkraj podpore imunosti. Resasti bradovec, goba, ki spominja na beli slap, na levjo grivo, pridobiva pozornost zaradi svojih nevrotrofičnih lastnosti. To pomeni, da lahko varuje, hrani in obnavlja živčne celice. Študije kažejo, da spodbuja sintezo živčnega rastnega dejavnika (NGF), beljakovine, ki je ključna za vzdrževanje in rast nevronov. Tako resasti bradovec predstavlja obetavnega kandidata za podporo kognitivnemu zdravju in morebitno upočasnitev nevrodegenerativnih bolezni. Pa še (baje – še nisem poskusila) je izvrstna kulinarična goba.

PREBERITE TUDI: KORENINA REGRATA: pravilno nabiranje, uporaba, priprava in zdravilni učinki

Izmed omenjenih gob v naših gozdovih pogosto srečamo pisano ploskocevko, tam, kjer je veliko brez pa tudi brezovo odpadljivko (ki pa žal nima enakih zdravilnih lastnosti, kot tista, ki raste na brezah v severnih krajih – predvsem Rusiji in Kanadi, kjer pa se tudi že pojavlja problem prekomernega nabiranja). Bojda na Bovškem še lahko naletimo tudi na svetlikavo pološčenko (Reishi), ki pa je zaščitena in je v naravi nikakor ne nabiramo.

Določene medicinske gobe lahko gojimo tudi doma (oz. jih gojene pri nas lahko tudi kupimo) – najlažje med njimi šitake in bukove ostrigarje, ki so poleg tega, da imajo zdravilne lastnosti tudi prvovrstne kulinarične gobe. In tako z vključitvijo teh gob v prehrano lahko naredimo veliko koristnega za naše zdravje.

Omenjene gobe so precej raziskane in so njihovi zdravilni učinki tudi v znanstveni literaturi dobro opisani. Imamo pa še precej gob, katerih učinki niso tako intenzivno raziskovani, a to še vseeno ne pomeni, da niso podobno zdravilne.

Med njimi omenjajo:

bezgovo uhljevko (Auricularia auricula)
brezovo odpadljivko (Piptoporus betulinus)
bukovo kresilko (Fomes fomentarius)
navadno cepilistko (Schizophyllum commune)
sivorumeno mraznico (Armillaria melea)
smrekovo kresilačo (Fomitopsis pinicola)
zimsko panjevko (Flammulina velutipes)
žveplenega lepoluknjičarja (Laetiporus sulphureus)
(vir gobe.si)

Kako uživamo medicinske gobe?

Nekatere medicinske gobe so odlične tudi kot hrana – se pravi lahko z vključitvijo teh gob v prehrano podpiramo naše zdravje. Kot primer sem zgoraj omenila šitake in bukovega ostrigarja (ki se jih pogosto dobi v večjih trgovinah); možnost pa so tudi recimo maitake in resasti bradovec.

Nekatere medicinske gobe lahko uživamo posušene – če imamo cele, jih lahko dodajamo juham, enolončnicam, kjer jih pred serviranjem potem odstranimo (potrebujejo dolgotrajno kuhanje) ali pripravimo iz njih prevretek (ki pa ni najbolj okusen).

Foto: Freepik.com

Medicinske gobe lahko uživamo tudi v prahu. Če jih uživamo v prahu, morajo biti zmlete z močnimi industrijskimi mlini (domači kavni mlinček pogosto ne bo dovolj). Beta-glukani (snovi, ki so odgovorne za koristne učinke na imunski sistem) so »zaklenjeni« v hitinski celični steni gliv in do njih pridemo le ali s segrevanjem (prevretek, juhe) ali z močnimi mlini, kjer razbijemo tudi celične stene.

PREBERITE TUDI: OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Posušene medicinske gobe lahko pripravimo tudi z metodo dvojne ekstrakcije in tako od gob dobimo najširšo paleto zdravilnih učinkov. Najprej pripravimo iz njih alkoholno tinkturo, kjer je izlužijo predvsem raznorazni terpeni in druge v alkoholu topne snovi (beta-glukani niso topni v alkoholu, zato jih s tinkturo ne dobimo), nato pa iz njih pripravimo še prevretek (kjer izlužimo beta-glukane). Ti dve frakciji nato združimo in dobimo tinkturo dvojne ekstrakcije.

Meni najljubša medicinska goba je pisana ploskocevka. Ker je precej pogosta v naših gozdovih, precej raziskana in super izgleda.

Več o pisani ploskocevki, kako jo prepoznamo, pripravimo in uporabimo najdete na moji spletni strani TUKAJ (https://thegreenwitch.si/pisana-ploskocevka.

Opozorila

Pri nabiranju (in kupovanju!) medicinskih gob je treba biti pozoren na to, da gobe zelo dobro absorbirajo težke kovine in druge toksine, in se je pred nakupom treba dobro pozanimati od kje in od koga jih kupimo oz. na na kakšnem področju jih nabiramo.

Čeprav so zdravilni učinki medinskih gob navdušujoči, je ključno vedeti, da niso nadomestilo za celovito zdravstveno oskrbo. Namesto tega jih je treba obravnavati kot del večje sestavljanke dobrega počutja, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno vadbo, zadostno spanje in strokovno zdravniško svetovanje.

PREBERITE TUDI: KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

Avtorica prispevka je dr. Tina Mele, ki izobražuje in spodbuje vse, ki jih zanima uporaba zelišč - več o njenem delu najdete na spletni strani thegreenwitch.si.

"Moje poslanstvo je, da spodbudim čim več ljudi, da se »vrnejo« k zelenim zaveznikom, da se naučijo uporabljati zdravilne rastline izpred domačega praga na enostaven in poceni način. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre." Pravi avtorica prispevka dr. Tina Mele.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Gobe Zdravilna moč gob Zdravilne gobe
Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Recepti: Juha iz kopriv in ocvrte koprive

Surova kopriva ima neprijeten okus, a če jo skuhamo, im...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.