Zdravilne lastnosti prazničnih začimb

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 28.12.2024
V božično-novoletnem času pečemo in uživamo razne dobrote, ki jim dodajamo aromatične začimbe. Poleg tega, da imajo zelo specifičen okus in so afrodiziak, imajo še eno zelo dobro lastnost: zelo so zdrave!
Cimet zmanjšuje nivo maščobe in sladkorja v krvi. (Foto: Freepik.com)
Cimet zmanjšuje nivo maščobe in sladkorja v krvi. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Začimbe, ki jih uporabljamo v teh zimskih dneh pri peki slastnega peciva, raznih toplih napitkov, kot so kuhano vino in punč, so zelo zdrave.
 
A kljub temu naj velja, da tudi v teh prazničnih dneh ne pozabite na zdravo prehrano ter jejte in pijte zmerno!
 
Začimbe, ki jih uporabljamo najpogosteje, so zelo zdrave, nekatere delujejo tudi kot afrodiziak, ki povečuje željo po seksu.
 
Zdravilne lastnosti najpogostejših prazničnih začimb
 
Klinčki: pomagajo pri zobobolu, spodbujajo prebavo in odpravljajo slab ustni zadah.
 
Muškatni orešček: lajša težave z napihnjenostjo in pomaga pri krčih.
 
Vanilin: zmanjšuje željo po sladkem.
 
Janež: pomaga pri uravnavanju prebave, deluje proti krčem in ima antibakterijski učinek.
 
Cimet: zmanjšuje nivo maščobe in sladkorja v krvi.
 
Ingver: je afrodiziak, zvišuje željo po seksu, pomaga pri prehladu.
 
Žafran: je afrodiziak, zvišuje željo po seksu pri obeh spolih.
 
Čili: uravnava prebavo, ščiti pred infekcijami.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kako shraniti posamezno sadje in zelenjavo, da bodo zdržali čim dlje?

Sadje in zelenjava najlepše dišita takrat, ko ju prines...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.