Zdravljenje hemoroidov

Moje finance > Raziskali smo | piše: Petra Logar | 6.10.2023
Hemoroidi so žilni vozli v analnem kanalu. Imamo jih vsi, če se ti povečajo ali vnamejo, povzročajo težave, pojavi se lahko krvavitev. Največkrat prizadenejo tiste ljudi, ki imajo težave z odvajanjem blata. Velikokrat se težave pojavijo v nosečnosti. K razvoju pa lahko pripomore tudi dedna nagnjenost. Če se težave stopnjujejo do take mere, da vozli pričnejo izpadati je potrebna operacija.
	Hemoroidi so pogosta nadloga in eden od razlogov krvavitev na črevo. (foto: Freepik.com)
Hemoroidi so pogosta nadloga in eden od razlogov krvavitev na črevo. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Poznamo notranje in zunanje vozle. Venski žilni pletež je na posameznih mestih zgoščen v blazinicah, ki se posebej opazijo. Hemoroide imamo vsi in so del mehanizma, ki zadržuje vetrove in blato. Težave delajo povečani in vneti vozli, je za portal MojaLeta.si povedal doc.dr. Pavle Košorok. Odgovoril nam je na nekaj vprašanj.

Kakšna je razlika med zunanjimi in notranjimi hemoroidi?
Analni kanal je razdeljen z zobato črto, ki je ločnica med kožo in sluznico. Žilne blazinice, ki ležijo nad to črto so notranji vozli, tiste, ki ležijo v predelu kože pa so zunanji vozli. Zunanji vozli delajo najpogosteje težave takrat, kadar se vnamejo. Takrat opazimo bolečo oteklino, ki nastane nenadoma. Bolniki pogosto odlašajo z operacijo, tudi zdravniki predpisujejo vsa mogoča zdravila (Detralex, svečke, mazila). Včasih celo poskušajo vozle, ki so zunanji, poriniti v črevo. Vnete (trombozirane) zunanje vozle je pametno takoj operirati in odstraniti krvne strdke. Če tega ne storimo, se zgodi, da se tak vnet vozel po dobrem tednu sam odpre in zakrvavi, pričnejo se čistiti strdki. Takrat so bolniki in zdravniki negotovi in šele takrat pridejo do kirurga, ki bi moral to videti in zdraviti že prej.

Kako se zdravijo? Ali je pri obeh možna operacija?
Notranje vozle poskušamo vedno zdraviti najprej brez operacije. Seveda je odvisno, kdaj bolniki pridejo na pregled. Nekaterim vozli že par let izpadajo in se šele po mnogih letih odločijo za pregled pri zdravniku. Prej pa se na vse mogoče načine zdravijo sami. Na vsak način je nujen pregled pri zdravniku, kadar pri odvajanju opazimo kri. Važno je, da se čim prej ugotovi, od kod bolnik krvavi. Krvavitve so največkrat nenevarne, važno pa je, da smo po pregledih prepričani, da bolnik ni krvavel iz rakaste spremembe. Zato je ob vsaki krvavitvi nujno vedeti mesto krvavitve. Bolniki pogosto prihajajo z majhnimi krvavitvami in bolečinami pri odvajanju. Prepričani so, da gre za hemoroide. Hemoroidi praktično nikoli ne bolijo, razen če gre za hudo vnetje. Bolečine povzročajo črevesne razpoke, ki nastajajo po navadi ob trdem odvajanju. Krvavitve pri hemoroidih začenjajo postopno. Pogosto pri ženah v nosečnosti, seveda pa tudi v tistih družinah, kjer gre za nagnjenost za popuščanje venskega pleteža (krčne žile, hemoroidi). K težavam v zvezi s hemoroidi veliko prispeva tudi odvajanje. Bolniki, ki so zaprti, bodo prej imeli težave s hemoroidi in krvavitvami. Ob trdem odvajanju se žilni vozli raztegujejo, zaradi tega se poškodujejo in vnamejo. Če se takšno stanje nadaljuje, pričnejo tudi izpadati. V začetku pomagajo mazila in svečke, kasneje, ob manjših raztegnitvah lahko pomagamo s podvezavami vozlov, kjer s posebnim inštrumentom namestimo čez ohlapni vozel elastično prevezo. Podvezani vozel odmre in odpade. Včasih je bilo popularno tudi zažiganje vozlov z infra rdečimi žarki.

Kdaj je potrebna operacija? Kako izgleda, je zelo boleča?
Operacija pri zunanjih vozlih je potrebna, kadar se vozli vnamejo, pri notranjih pa, kadar vozli izpadajo. Izpadanje je vedno znak, da s konzervativnim zdravljenjem ne bo uspeha. Klasična operacija vozlov je stara že več kot 100 let. Metodo sta uvedla angleška zdravnika Milligan in Morgan. Opisanih je še več starih metod, vendar se ta največ uporablja. V zadnjem času je bila zelo popularizirana metoda zdravljenja z mehanskim spenjalnikom (PPH). Obstajajo še druge metode, kjer si pomagamo z napredkom tehnike. Poznana je operacija, kjer z ultrazvokom poiščemo glavne žile v analnem kanalu in jih z ligaturami prevežemo. Uporablja se tudi druge tehnike, kjer gre predvsem za način oskrbe žilnih vozlov (harmonični skalpel, ligashure). Tehnika v kirurgiji vedno skuša uvajati nove metode, kar pa pogosto pomeni, da posegi postajajo dražji. Zadnjik je zelo občutljivo področje človeka, zato bolnikom povemo, da čisto brez bolečin ne bo šlo. S pomočjo zdravil proti bolečinam pa so posegi vedno znosni. Morda je še najbolj neprijetna klasična operacija. Mehanski spenjalnik (PPH) omogoča poseg v samem črevesu, zato je ta operacija manj boleča in bolnik hitreje okreva. Seveda pa se mora za operacijo odločati zdravnik, glede na stanje bolezni, ki jo ob pregledu ugotovi. Bolniki, ki predolgo čakajo in jim vozli stalno izstopajo, po navadi za take vrste poseg niso več primerni.

Ali se po operaciji hemoroidi lahko ponovijo?
Vozli, ki jih oskrbimo z elastično ligaturo, ali tisti, ki jih operiramo se prav gotovo ne bodo ponovili, ker so odpadli. Ob trdem odvajanju in življenju na stari način se venski pletež, ki je preostal spet lahko razteguje. Spet prihaja do poškodb, vnetij in krvavitev. Zato je spet potreben pregled pri zdravniku in ustrezno ukrepanje.

Ali jih lahko preprečimo sami?
Kot smo že povedali, je najbolj važno redno in mehko odvajanje. To je najboljša preventiva, da vozli ne bi delali težav tudi pri tistih, ki so nagnjeni k temu, da se jim vozli razvijejo. Poznano je, da težave lahko povzroča močno začinjena hrana in alkohol. Za redno odvajanje moramo skrbeti sami tako, da uživamo dovolj hrane z vlakninami, ki omogočajo iztrebljanje, pomagamo si lahko tudi z mineralno vodo Donat ali ozmotskimi odvajali, odsvetujemo pa uživanje močnih odvajal. Pri zaprtju pogosto svetujemo tudi samoklistiranje, kar je lahko dobra »telovadba« za leno črevo. Samoklistiranje ni škodljivo in je vsekakor boljše kot jemanje odvajal, ki lahko črevo izčrpajo. Seveda pa si je za tak opravek potrebno vzeti nekaj časa in se potruditi.

Hemoroidi so pogosta nadloga in eden od razlogov krvavitev na črevo. Vedno lahko pomagamo. Včasih, če vozli izpadajo, je potrebna tudi operacija. Zelo važno je, da se ne zdravimo na pamet in ob vsaki krvavitvi opravimo pregled, ki bo pokazal s katerega mesta bolnik krvavi. Najslabše je, če tega ne razčistimo in uporabljamo mazila in svečke pri krvavečem raku črevesa.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Metka Klevišar: V NAŠIH ODNOSIH ENO SAMO TEKMOVANJE

Pred dnevi je nekdo izrekel to misel, da je v naših odn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.