Zelo je zdrav, a ga ne jemo pravilno!

Krompir je zelo zdrava zelenjava, a največkrat ga pripravljamo na najbolj zdravju škodljivi način. Naučite se pravilne priprave in preberite, kako zelo zdravo deluje na vaše telo!
Kuhan krompir z zelenjavo je zelo zdrava jed. (foto: www.123rf.com)
Kuhan krompir z zelenjavo je zelo zdrava jed. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Krompir je zelo zdrava zelenjava, ki vsebuje ogljikove hidrate. Ti nas hitro oskrbijo z energijo. Težava pa nastane pri njegovi pripravi, saj ga pripravljamo največkrat na zelo nezdrav način. In ravno zato je tudi pristal povsem po nepotrebnem na listi nezdravih živil.

Če ga pripravljate brez mastnih, slanih dodatkov, je zelo zdrav. Ima malo kalorij, je dober izvor vitamina B6, vitamina C, bakra, kalija, mangana ter vlaknin. Je živilo, ki ščiti pred boleznimi žil in deluje proti raku. Najbolj zdrav je, če ga skuhate v vodi, nato pa zabelite le z žlico oljčnega olja ali maslom. Lahko ga spečete tudi v pečici, a z malo olja. Izogibajte pa se praženemu in ocvrtemu krompirju.

Vlaknine so v olupku
En pečen krompir vsebuje 12 odstotkov dnevnega vnosa vlaknin. A vedeti morate, da je največ teh prav v olupku. Zato mlad krompir ne lupite, jejte pečenega. Tak krompir ščiti pred rakom črevesja in znižuje holesterol.

Vitamin B6
Krompir vsebuje veliko vitamina B6. Skodelica pečenega krompirja vsebuje več kot 20 odstotkov dnevnih potreb po tem vitaminu in že zato je krompir uvrščen med zelo zdrave jedi. Vitamin B6 ščiti možgane pred boleznimi, ščiti živčni sistem, deluje proti rakavim celicam in ščiti krvne žile pred boleznimi.

Zato jejte krompir, le pazite, kako ga pripravljate in se izogibajte odvečni maščobi. Še najbolje je, če krompir kombinirate s kuhano ali surovo zelenjavo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Kdo prejme MojaLeta darila?

V mesecu novembru smo podelili kar štiri čudovite nagra...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Kako pripraviti najbolj okusne piščančje jedi na žlico?

Piščančje jedi na žlico so okusne, krepke in verjetno b...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.