Krompir je zelo zdrava zelenjava, ki vsebuje ogljikove hidrate. Ti nas hitro oskrbijo z energijo. Težava pa nastane pri njegovi pripravi, saj ga pripravljamo največkrat na zelo nezdrav način. In ravno zato je tudi pristal povsem po nepotrebnem na listi nezdravih živil.
Če ga pripravljate brez mastnih, slanih dodatkov, je zelo zdrav. Ima malo kalorij, je dober izvor vitamina B6, vitamina C, bakra, kalija, mangana ter vlaknin. Je živilo, ki ščiti pred boleznimi žil in deluje proti raku. Najbolj zdrav je, če ga skuhate v vodi, nato pa zabelite le z žlico oljčnega olja ali maslom. Lahko ga spečete tudi v pečici, a z malo olja. Izogibajte pa se praženemu in ocvrtemu krompirju.
Vlaknine so v olupku
En pečen krompir vsebuje 12 odstotkov dnevnega vnosa vlaknin. A vedeti morate, da je največ teh prav v olupku. Zato mlad krompir ne lupite, jejte pečenega. Tak krompir ščiti pred rakom črevesja in znižuje holesterol.
Vitamin B6
Krompir vsebuje veliko vitamina B6. Skodelica pečenega krompirja vsebuje več kot 20 odstotkov dnevnih potreb po tem vitaminu in že zato je krompir uvrščen med zelo zdrave jedi. Vitamin B6 ščiti možgane pred boleznimi, ščiti živčni sistem, deluje proti rakavim celicam in ščiti krvne žile pred boleznimi.
Zato jejte krompir, le pazite, kako ga pripravljate in se izogibajte odvečni maščobi. Še najbolje je, če krompir kombinirate s kuhano ali surovo zelenjavo.