Zelo je zdrav, a ga ne jemo pravilno!

Krompir je zelo zdrava zelenjava, a največkrat ga pripravljamo na najbolj zdravju škodljivi način. Naučite se pravilne priprave in preberite, kako zelo zdravo deluje na vaše telo!
Kuhan krompir z zelenjavo je zelo zdrava jed. (foto: www.123rf.com)
Kuhan krompir z zelenjavo je zelo zdrava jed. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Krompir je zelo zdrava zelenjava, ki vsebuje ogljikove hidrate. Ti nas hitro oskrbijo z energijo. Težava pa nastane pri njegovi pripravi, saj ga pripravljamo največkrat na zelo nezdrav način. In ravno zato je tudi pristal povsem po nepotrebnem na listi nezdravih živil.

Če ga pripravljate brez mastnih, slanih dodatkov, je zelo zdrav. Ima malo kalorij, je dober izvor vitamina B6, vitamina C, bakra, kalija, mangana ter vlaknin. Je živilo, ki ščiti pred boleznimi žil in deluje proti raku. Najbolj zdrav je, če ga skuhate v vodi, nato pa zabelite le z žlico oljčnega olja ali maslom. Lahko ga spečete tudi v pečici, a z malo olja. Izogibajte pa se praženemu in ocvrtemu krompirju.

Vlaknine so v olupku
En pečen krompir vsebuje 12 odstotkov dnevnega vnosa vlaknin. A vedeti morate, da je največ teh prav v olupku. Zato mlad krompir ne lupite, jejte pečenega. Tak krompir ščiti pred rakom črevesja in znižuje holesterol.

Vitamin B6
Krompir vsebuje veliko vitamina B6. Skodelica pečenega krompirja vsebuje več kot 20 odstotkov dnevnih potreb po tem vitaminu in že zato je krompir uvrščen med zelo zdrave jedi. Vitamin B6 ščiti možgane pred boleznimi, ščiti živčni sistem, deluje proti rakavim celicam in ščiti krvne žile pred boleznimi.

Zato jejte krompir, le pazite, kako ga pripravljate in se izogibajte odvečni maščobi. Še najbolje je, če krompir kombinirate s kuhano ali surovo zelenjavo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...

5 najbolj zdravih probiotikov, ki bi jih morali uživati redno

Probiotiki so nujno potrebni za zdravje črevesja. Z nji...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.