Dokazano je, da sestavine rdeče čebule ugodno delujejo na zamašene žile, znižujejo tudi nivo nevarnega holesterola. Čebula je odlična tudi za preprečevanje srčne kapi.
Strokovnjaki so ugotovili tudi, da izboljšuje gostoto kosti in zato preprečuje osteoporozo. Priporočajo jo predvsem ženskam, ki so v menopavzi. Če jo uživajo vsakodnevno, lahko zmanjšajo možnost za nastanek osteoporoze.
Antioksidanti, ki jih vsebuje rdeča čebula delujejo protivnetno. Odlična pa je tudi za preprečevanje nekaterih rakavih obolenj, kot so rak črevesja, grla in jajčnikov. Poleg tega znižuje sladkor v krvi, preprečuje bakterijske infekcije.
Strokovnjaki svetujejo, da rdečo čebulo uporabljate vsakodnevno. Pomembno pa je, da jo pripravljate pravilno, v nasprotnem lahko izgubi večina svojih zdravilnih lastnosti. Ne smete je dolgo pražiti, niti je ne smete imeti sesekljane dolgo na pultu. Ko jo enkrat olupite in narežete, jo takoj uporabite.