Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
15.6.2016
Odgovarja:

Hujšanje

Spoštovani. Že 55 let se borim z odvečnimi kilogrami. Hujšam že vse svoje življenje, a ne shujšam. Držim se diete, mi uspe izgubiti nekaj kilogramov, pa sem kmalu na stari poti. Največkrat pa imam zjutraj polno zagona, čez dan jem zdravo, zvečer me pa že vse mine in odpiram hladilnik! Potem pa zvečer nadoknadim še vse za nazaj in se spat odpravim z zelo, zelo slabo vestjo. Včasih se držim diete, pa potem stopim na tehtnico in ker ni rezultatov, obupam. Rada bi shujšala vsaj 15 kilogramov, pa sem v tem začaranem krogu hrane. Prosim vas za pomoč.

Hujšanje comment arrow
Pozdravljeni,
ker se sama veliko ukvarjam s problematiko odvečne telesne teže (program »Psihodieta«), so mi najrazličnejše zgodbe, ki se nanašajo na začaran krog shujševalnih diet, zelo dobro znane. Visok odstotek tistih (po nekaterih raziskavah celo višji od 90 %), ki jim uspe izgubiti telesno težo, jo po zaključku diete spet pridobi nazaj, nemalokrat celo v družbi še dodatnih kilogramov. Ob tem se pogosto pojavi še večje nezadovoljstvo, samopodoba se močno poslabša, občutki krivde in nemoči postanejo še močnejši.Težava večine diet je, da so naravnane preveč restriktivno (prepovedujejo določeno skupino živil ali pa močno omejijo kalorije), zaradi česar se jih na daljši rok preprosto ne moremo držati (veliko bolje je v prehrano vnesti manjše spremembe, katerih se bomo lahko navadili in obdržali spremenjen način prehranjevanja za vselej). Poleg tega pa se osredotočajo le na prehrano, ki je le en (sicer pomemben) dejavnik pri zmanjševanju telesne teže, za uspeh pa moramo pozornost nameniti še telesnemu gibanju, vzdraževanju motivacije ter psihičnemu počutju.

Za uspešno zmanjšanje in/ali vzdrževanje telesne teže je namreč pomembno predvsem razumevanje svojih prehranjevalnih vzorcev, odkrivanje in odpravljanje vzrokov za prekomerno prehranjevanje ter pomanjkanje motivacije za telesno aktivnost ter celostna osebnostna sprememba, torej dolgoročna sprememba miselnih, čustvenih in vedenjskih vzorcev.

Svetujem vam, da se najprej posvetite razmišljanju o tem, kakšen pomen ima hrana v vašem življenju. Včasih je hrana lahko pripomoček za tolažbo, zmanjševanje napetosti, premagovanje dolčasa in osamljenosti… Pravite, da je največji problem zvečer – kako se takrat počutite, kaj se dogaja v vas? Ko ugotovite, predlagam, da si poskusite narediti nekakšen »krizni plan«; seznam stvari, katere lahko delate namesto, da bi odprla hladilnik (npr. brala, šla na sprehod, se posvečala kakšnemu hobiju…).To so zgolj vedenjske rešitve, k dolgoročnemu uspehu pri boju z odvečnimi kilogrami pa najbolj prispeva to, da razrešimo vzroke, ki so do tega pripeljali (npr. če je težava v motivaciji – zakaj je tako, s čim bi se lahko bolje motivirali?, če je hrana v tolažbo – zakaj se moramo tolažiti, kaj nas dela žalostne?...). Naj še omenim, da (pre)pogosto tehtanje lahko zelo poslabša našo motivacijo, poskusite ga omejiti na največ enkrat tedensko (teža namreč variira, pa tudi kilogram maščobe je veliko lažji od kilograma mišične mase, katerega lahko pridobimo z večjo telesno aktivnostjo). Pomembno je, da poiščete v sebi tudi odgovore na to, kaj bi bila ustrezna motivacija, ki bi držala na dolgi rok (ter tudi o tem, kaj je šlo na tem področju narobe do sedaj), motivacija je namreč ključni dejavnik pri vzpostavljanju sprememb. Premislite pa tudi o telesni aktivnosti – včasih čisto majhne spremembe (npr. vaje z rokami ob gledanju televizije, vsakodnevni sprehod…) na dolgi rok naredijo veliko.

Prilagam še povezavo do članka o programu »Psihodieta« ter spletne strani, za vse nadaljnje informacije, me seveda lahko kontaktirate:

http://mojaleta.si/Clanek/Zdrava-telesna-teza-brez-nezdravih-diet

http://www.terapija.si/sl-SI/PsychoterapeuticDiet

Želim vam vse dobro in vas lepo pozdravljam,
Alja Fabjan,
Integrativna psihoterapevtka in doktorandka zakonske in družinske terapije

aljafabjan@t-2.net
www.terapija.si
https://www.facebook.com/psihoterapija.aljafabjan?ref=hl
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.