7 super začimb, ki imajo neverjetne zdravilne lastnosti

Naravne začimbe so mnogo več kot zgolj sredstvo za izboljšanje okusa. Nekatere imajo osupljive zdravilne lastnosti. Če kuhate doma, jih imate zagotovo vedno pri roki.
Nekdaj so začimbe plačevali v zlatu, v antiki pa so jih uporabljali predvsem kot zdravilo. (foto: pixabay.com)
Nekdaj so začimbe plačevali v zlatu, v antiki pa so jih uporabljali predvsem kot zdravilo. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Nekdaj so začimbe plačevali v zlatu, v antiki pa so jih uporabljali predvsem kot zdravilo. Danes si okusne jedi brez njih ne znamo predstavljati, ne glade na to, ali jo pripravimo sami ali pa si jo privoščimo v restavraciji. Preberite, katere začimbe, ki jih dnevno uporabljamo, imajo skoraj čudežne zdravilne moči.

Bazilika
Bazilika je eno od najbolj pogosto uporabljanih zelišč v sodobni kulinariki. Njeno najbolj pomembno zdravilno sestavino, beta karofilen, najdemo tudi v konoplji. Gre za močno protivnetno spojino, ki je zelo uporabna v medicinske namene. Po baziliki bi morali še posebej pogosto posegati vsi, ki imajo vneto črevo in revmatoidni artritis. Obstajajo številne sorte bazilike, od limonine do svete, dark opal in božične, in prav vse imajo zdravilne lastnosti.

Klinčki
Poznamo jih tudi kot nageljnove žbice in so nepogrešljivi v kompotih ter kuhanem vinu. Dodajamo jih divjačini, medenjakom, kavi, rdečemu zelju… Klinčki imajo visoko ORAC vrednost, kar pomeni, da preprečujejo oksidacijo celic v telesu. Delujejo protibakterijsko in protivnetno, pomagajo uravnavati raven inzulina, zmanjšujejo vnetja in koristijo pri celi vrsti zdravstvenih težav, od zobobola do prehlada.
 
PREBERITE TUDI: KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

Kajenski poper
Ne, ne gre za vrsto popra, pač pa za mešanico več različnih vrst rdečih čilijev, posušenih in zmletih v prah. Ta bližnji sorodnik čilija si s slednjim deli tudi pekoč okus, za katerim »stoji« še ena izjemno zdravilna učinkovina: kapsaicin. Kapsaicin krepi presnovo in zelo pospeši metabolizem, kar pomaga pri hujšanju. Zdravilne lastnosti kajenskega popra so dobro raziskane, v tradicionalni medicini pa ga že stoletja uporabljajo za težave s prebavo, ožiljem, kostmi in živčevjem. Kapsaicin blaži bolečine, spodbuja celjenje ran, preprečuje krvne strdke, zmanjšuje zgago, pomaga pri artritisu, parodontozi, rani na želodcu, prehladu, revmatizmu in za piko na i – uničuje rakave celice.

Rožmarin
Po to izjemno aromatično začimbo, ki se posebej dobro ujame z mesom in zelenjavo, se ni treba odpraviti daleč. Najdemo ga povsod, kjer diši po morju. Velja za afrodiziak in eliksir mladosti. Legenda pravi, da ga je blagoslovila boginja plodnosti Afrodita, zaradi česar je postal simbol ljubezni in plodnosti. Slovenci smo ga vpletli v številne ljudske pesmi.

Rožmarin je super antioksidant. Telesu pomaga v boju s prostimi radikali, »posledice« pa so izboljšan vid, boljše miselne sposobnosti (»rožmarin je za spomin«, poje ljudska pesem), nižji krvni tlak, manj težav s sklepi. Rožmarin odpravlja težave s prebavo, pomaga pri gripi in prehladu, koristi srcu, ožilju, jetrom… Če ga uporabljamo pri mesu med peko na žaru, prepreči nastajanje heterocikličnih aminov – škodljivih spojin, ki sprožijo poškodbe DNK v telesu.

Žajbelj
Korist žajblja nakazuje že njegovo ime: Salvare, ki v prevodu pomeni »zdraviti in zaščititi«. Žajbelj izhaja iz Egipta, v ljudskem zdravilstvu pa se uporablja že več kot osem tisoč let. Velja za univerzalno zdravilo, ki deluje protivnetno (grgranje žajbljevega čaja blaži boleče grlo in vnetja v ustni votlini), protibakterijsko ter blaži krče. Žajbelj pozitivno vpliva na možgane in izboljšuje razpoloženje. Ker preprečuje propad celic v možganih, ki izdelujejo živčni prenašalec acetilholin, izboljša zgodnje simptome Alzheimerjeve bolezni. Študenti, ki so uživali kapsule z izvlečki žajblja, so se bolje odrezali na testih spomina kot tisti, ki ga niso.
 
PREBERITE TUDI: KORENINA REGRATA: pravilno nabiranje, uporaba, priprava in zdravilni učinki

Cimet
Cimet najpogosteje povezujemo s slaščicami, še posebej s tistimi, ki jih pripravljamo pozimi. Tudi jabolčnega zavitka si brez njega ne znamo predstavljati. Vendar cimet odlično dopolnjuje tudi pikantne jedi. Sodi med znanstveno najbolj raziskana zelišča, na seznamu njegovih zdravilnih lastnosti pa je na prvem mestu MNCP – spojina, ki poveča dovzetnost celic za inzulin. Cimet tako uravnava krvni sladkor ter pomaga nadzorovati sladkorno bolezen. Cimet je tudi močan antioksidant. Pomaga pri Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni in je uspešen v boju proti raku. Med bolj »vsakdanjimi« koristmi cimeta so, da pomaga pri neprijetnem ustnem zadahu, čisti kožo, znižuje holesterol, pospeši okrevanje po virusnih obolenjih dihal, odmaši sinuse, odpravlja napenjanje in blaži razjedo želodčne sluznice.

Curry
Curry se v slovenski kuhinji v zadnjih desetletjih vse bolj uveljavlja. Lepo se poda k vsem vrstam mesa: teletini, ovčetini, raci, piščancu, svinjini. Odličen je v raguju, golažu, mletem mesu in drobovini. Dobro se kombinira z ostalimi začimbami, še posebej s česnom in čebulo.

Glavna zdravilna sestavina curryja je kurkumin, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje. Ena od njih, ki se je v zadnjem času znašla v središču zanimanja znanosti, je preprečevanje Alzheimerjeve bolezni. Kurkumin omogoča telesu, da znova začne izdelovati encime, katerih produkcija s starostjo upada, in tako zaustavi kronične bolezni. Kurkumin tudi uničuje rakave celice, njegov učinek pa so potrdili pri raku dojk, raku debelega črevesa in danke, raku jeter, raku želodca in kožnem raku. Ugotovili so tudi, da je 400 miligramov kurkumina na dan pri osteoartritisu kolena enako učinkovito kot ibuprofen.
 
Viri:
Clinical Nutrition
Eating Well
HealthLine

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.