Poper je znan po svoji pekoči, ostri, in sušilni naravi, ki lahko ogreje telo. Če pregriznete poprovo zrno, boste občutili njegovo ogrevalno moč na jeziku. Če uživate hrano, začinjeno z obilico popra, boste te lastnosti čutili po celem telesu.
Poleg tega deluje stimulativno, spodbuja premikanje tekočin po telesu. Lahko pomaga pri premikanju sluzi v sinusih in pljučih ter spodbuja krvni obtok. V preteklosti je bil pogosto uporabljen pri težavah s stagnirajočo cirkulacijo, kot so hladne roke in noge.
Črni poper je na voljo v štirih različnih barvah - črni, beli, zeleni in rdeči. Vsa ta zrna izvirajo iz iste rastline, vendar se razlikujejo v načinu priprave, kar jim daje različen videz in okus.
Črna zrna se nabirajo, ko še niso povsem zrela, nato jih hitro prevrejo in posušijo na soncu. Bela zrna se nabirajo, ko so popolnoma zrela - odstranijo ovojnico, da ostane samo seme. Zelena zrna se nabirajo, ko še niso zrela, in jih obdelajo tako, da ohranijo zeleno barvo, bodisi z zamrzovanjem, fermentacijo ali drugimi postopki. Rdeča zrna so popolnoma zrela (kar redko pustijo); nato jih obdelajo, da ohranijo rdečo barvo.
POMOČ PRI PREBAVI
Mnogi poper dodajajo jedem zaradi okusa, vendar pa je črni poper že dolgo znan tudi po svojem prispevku k prebavi, še posebej pri težkih ali bogatih obrokih, kot so na primer jedi iz rdečega mesa.
Njegove lastnosti ogrevanja in spodbujanja lahko rahlo pospešijo prebavo ter koristijo tistim, ki imajo težave s hladno ali stagnirajočo prebavo. Znaki takšne prebave vključujejo občutek hladu, težo v prebavilih po obroku ter počasno prebavo.
POMOČ PRI PREHLADU IN GRIPI
Grelne in stimulativne lastnosti popra so koristne tudi pri simptomih prehlada ali gripe, zlasti tistih, povezanih s hladom. Deluje kot stimulativni diaforetik in se lahko uporablja v prvih fazah vročine, ko nas zebe in trese.
Pomaga premikati tekočine in lahko olajša občutek zastajanja sluzi v sinusih in pljučih. Pri gosti sluzi, ki je ne moremo izkašljati, lahko poper in med prelijemo z vrelo vodo ter popijemo kot čajno mešanico.
Pomembno je, da poper uporabljamo le pri znakih hladu in stagnacije. Če so prisotni znaki vročine in suhosti, lahko poper povzroči draženje in v takih primerih ni primeren.
POMOČ PRI ARTRITISU
V preteklosti je bil poper pogosto uporabljen kot zdravilo pri artritisu, še posebej pri artritisu, ki se je poslabšal ob hladu in vlagi. Študije so pokazale, da izvleček črnega popra v kombinaciji z drugimi zelišči, kot sta kurkuma in ingver, znižuje vnetne pokazatelje ter zmanjšuje uporabo nesteroidnih protivnetnih zdravil pri bolnikih z blagimi in zmernimi osteoartritisi.
POVEČANJE BIOLOŠKE UČINKOVITOSTI
Ena najbolj presenetljivih lastnosti črnega popra je povečanje biološke učinkovitosti hrane in zelišč. Dodajanje ščepca črnega popra obrokom ali zeliščnim pripravkom pomaga telesu bolje prebaviti hrano in iz nje izvleči hranila ter druge učinkovine. Tako lahko enostavno dodajanje ščepca popra v vsakodnevni prehrani močno izboljša našo prehranjenost in tako vpliva na mnoge vidike zdravja.
Poper deluje tudi kot cirkulatorni stimulant, saj poveča velikost krvnih žil, kar pomaga pri boljšem prenosu hranil po telesu. Prav tako uravnava fizične lastnosti celičnih membran, ki pomagajo pri prenosu hranil iz krvi v celice.
Študije so pokazale, da piperin, aktivna učinkovina v popru, ne le povečuje absorpcijo kurkume, temveč tudi selena, B vitamina, beta-karotenov, železa in drugih hranil.
UPORABA IN PREVIDNOSTNI UKREPI
Najbolje je uporabljati črni poper sveže zmletega v vsakem obroku, saj sicer hitro izgubi svoje aromatične in zdravilne lastnosti. Mleti poper, še posebej kupljen že mlet, morda ne bo prinesel polnih koristi.
Poleg uporabe v obliki začimbe ga lahko najdemo tudi v tabletah, kapsulah ali pastah. Priporočena dnevna doza mletega popra je med 1 do 5 g.
Lahko ga uporabimo tudi v obliki tinkture: posušena, delno zdrobljena zrna prelijemo s 65% alkoholom v razmerju 1:5, po 4 tednih precedimo in odmerjamo 5-15 kapljic.
Vendar pa je treba biti previden pri velikih odmerkih, saj lahko povzročijo slabost in prebavne težave.
Pri suhih in vročih stanjih ali pri ljudeh s suho in vročo konstitucijo je treba biti pri medicinski uporabi popra previden, medtem ko uporaba popra kot začimbe (kar tudi prinaša mnoge koristi) ne bi smela biti problem (se pa opazujmo, če nam uporaba popra povzroča še več suhosti in iritacijo)
Največkrat se v študijah uporablja piperin ali standardizirani izvečki popra (ki so tudi komercialno dostopni) in uporaba le-teh zahteva večjo previdnost kot uporaba celega (oz mletega) popra.
Avtorica prispevka je dr. Tina Mele, ki izobražuje in spodbuje vse, ki jih zanima uporaba zelišč - več o njenem delu najdete na spletni strani thegreenwitch.si.
"Moje poslanstvo je, da spodbudim čim več ljudi, da se »vrnejo« k zelenim zaveznikom, da se naučijo uporabljati zdravilne rastline izpred domačega praga na enostaven in poceni način. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre." Pravi avtorica prispevka dr. Tina Mele.