Akupresura – lajšanje bolečin s pritiskom

Moje zdravje > Alternativa | piše: Petra Logar | 5.10.2023
Akupresura je lajšanje bolečin, uravnovešanje organizma in vzdrževanja zdravja z nežnimi, vendar odločnimi pritiski s prsti na določene točke telesa. Zdravilni akupresurni dotik zmanjšuje napetost, pospešuje cirkulacijo, omogoča telesu, da se sprosti. S tem pa krepi naravno odpornost in izboljšuje naše splošno počutje.
Akupresuro se lahko izvaja na različne načine, ne samo z masažo oziroma pritiski na akupresurne točke. (Foto: Freepik.com)
Akupresuro se lahko izvaja na različne načine, ne samo z masažo oziroma pritiski na akupresurne točke. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pogovarjali smo se z Boštjanom Podvršičem o tem, kaj je akupresura, katere težave lahko z njo lajšamo in kako terapija poteka.

Kaj je akupresura?
Akupresura je metoda zdravljenja in preventive, ki je pomemben del stare in sodobne kitajske medicine in velja za enega najstarejših postopkov zdravljenja nasploh. Je več kot 3000 let stara veda, ki se še danes neprestano razvija in dopolnjuje (za primerjavo, moderna medicina, ki jo poznamo pri nas je stara dobrih 200 let). Akupresura je zelo podobna akupunkturi, ki je v zahodnem svetu bolj poznana. Pri obeh gre za stimulacijo akupunkturnih točk, ki se nahajajo po celem telesu. Razlika je le da, pri akupresuri za stimulacijo uporabljamo pritisk, se pravi prste, pri akupunkturi pa posebne igle. Prav v tem je velika prednost akupresure, saj jo lahko izvajamo tudi sami sebi. Potrebujemo le prste. Do sedaj so na človeškem telesu odkrili več kot 642 točk. Ne glede na to kako stimuliramo te točke, ustvarjamo odzive na različnih oddaljenih delih telesa, vključno z notranjimi organi in hormonalnimi žlezami. Akupresure posredno stimulira možganske centre in tako aktivira centralni živčni sistem, ki nato vpliva na izločanje hormonov, za katere pa vemo, da so skoraj vodniki našega življenja.

Kako lahko z njo lajšamo revmo?
Skoraj za vsako težavo, prav tako tudi revmo, obstaja posebej določena kombinacija akupresurnih točk. Katere točk je potrebno stimulirati za določeno težavo so ugotavljali tisočletja in še danes znova in znova preverjajo učinkovitost ter z modernimi znanstvenimi metodami dopolnjujejo ugotovitve. Z stimulacijo izbranih akupresurnih točk stimuliramo živčni in hormonalni sistem, ki ugodno vplivata na različna bolezenska, tako fizična kot duševna, stanja. Nikakor pa ne gre zanemariti razlage Tradicionalne Kitajske Medicine, kjer gre za uravnavanje pretoka energije po kanalih, t.i. meridianih. Vzpostavitev pretoka pomeni vzpostavitev ravnovesja, ki je ključno za pravilno delovanje našega telesa in duha.

Kakšni so rezultati?
Tako kot akupunktura, tudi akupresura beleži odlične rezultate. Danes sta obe metodi pod drobnogledom sodobne medicine, ki vedno znova potrjuje njuno učinkovitost. V primerjavi z različnimi zdravili, je velika prednost akupresure tudi v tem, da deluje še dolgo po tem, ko smo naredili celotni tretma. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko učinek traja tudi do enega leta.

Kako poteka zdravljenje?
Zdravljenje z akupresuro je zelo preprosto. Mogoče je prav ta preprosto »slabost akupresure«, saj ljudje takoj podvomimo v enostavne rešitve, kljub temu, da so po navadi enostavne rešitve tudi najbolj učinkovite. Vse kar potrebujemo za zdravljenje so naši prsti (oziroma prsti terapevta v primeru, da se odločimo za obisk pri terapevtu) in znanje katere točke stimulirati ter kako jih poiskati na telesu. Npr.... Največja prednost akupresurnih točk je, da so vedno z vami, saj so na vašem telesu in jih lahko stimulirate sami kadarkoli in kjerkoli. Za razliko od zdravil jih nikoli ne zmanjka.

Ali je uspeh odvisen tudi od bolnikove starosti?
Večina raziskav je pokazala, da učinkovitost akupresure ne upada s starostjo človeka in da ni starostne omejitve.

Kako lahko osebe, ki imajo težave pridejo do vas?
Pri nas si želimo omogočiti ljudem, da si na najbolj učinkovit in enostaven način pomagajo sami. Če primerjam z moderno medicino bi lahko rekli, da zna prav vsak sam vzeti tableto, le katero mora vzeti mu določi zdravnik. Enako lahko popolnoma sami stimuliramo akupresurno točko, le povedati vam moramo katero. Ljudem ponujamo način zdravljenja, kjer se preko video posnetkov spoznajo z akupresuro in se korak za korakom naučijo poiskati in pravilno stimulirati akupresurne točk. To pomeni, da izberejo težavo, ki jih pesti in mi jim naredimo video, kjer so razložene akupresurne točke za njihovo težavo. Enostavno morajo le slediti kar jim narekuje video posnetek. Navodila so tako preprosta in jasna, da v šali pogosto rečemo, da bi tudi petletni otrok znal poiskati in pravilno stimulirati točke. Enkrat, ko se spoznate z osnovami akupresure boste potrebovali le par minut na dan za tretma. Točke bodo ostale za vedno vaše, tako da jih lahko ponovno uporabite kadarkoli, tudi čez deset let, če je jih boste takrat potrebovali.

Ne glede na to, da akupresuro po svetu uporablja na milijone ljudi, je pri nas še vedno dokaj neznana in je zato tudi odločitev zanjo nekoliko težja. Vendar lahko z veseljem povem, da so do sedaj vsi, ki so se odločili za uporabo samostojne izvedbe akupresure, več kot navdušeni nad njeno enostavno uporabo in predvsem nad izjemnimi rezultati. Redno dobivamo zelo pozitivne povratne informacije od zadovoljnih uporabnikov. Resnično želimo, da bi se redna uporaba akupresure razširila prav v vsak dom, saj bi bila resnična škoda, da nebi imeli tega znanja vsi pri roki.

 
Če imate vprašanje o akupresuri, ga lahko Boštjanu Podvršiču zastavite TUKAJ.


V primeru, da želite izvedeti več o akupresuri si oglejte internetno stran: www.akupresurnetocke.si ali  pišite na mail: interspiration@gmail.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.