Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo staranje in preprečujejo razne bolezni? Kako pomembni so za naše telo? Kaj sploh so antioksidanti?
Antioksidante dobimo z zdravo prehrano. (foto: Freepik.com)
Antioksidante dobimo z zdravo prehrano. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V našem telesu se nahajajo antioksidanti, ki nas varujejo pred strupi in prostimi radikali, ki nastanejo kot posledica akutnih vnetij v telesu. Naš naravni sistem antioksidantov ob zadostni količini le-teh omogoča našemu telesu popolno razstrupljanje vseh strupov in prostih radikalov.

Naravni antioksidanti so produkt endogenega delovanja, kar pomeni da nastanejo znotraj našega telesa. Najpomembnejši endogeni antioksidant se imenuje Glutation.
Glutation je najbolj raziskovana molekula v zadnjih desetletjih, imenovana tripeptid, zgrajena iz treh preprostih aminokislin in jo najdemo v vsaki celici človeškega telesa. Raziskovalci so odkrili, da je glutation tako bistvenega pomena za telo kot je to kisik, voda ali hrana. Pravzaprav lahko vaše telo preživi dalj časa brez vode in hrane kot glutationa.
 
Preberite tudi: Uživanje multivitaminov bi lahko preprečilo upad kognitivnih funkcij pri starejših

Pomanjkanje glutationa se odraža v kroničnih obolenjih, rakavih obolenjih, oslabljenem imunskem sistemom in slabšem duševnem zdravju. Otroci z avtizmom imajo npr. zelo nizko raven glutationa, genetsko nagnjene osebe z nižjo ravnijo tega najpomembnejšega antioksidanta, pa so pogosto bolj podvržene boleznim in duševnim težavam, kot je npr. shizofrenija.

Glutation v vašem telesu nastane kot združek treh aminokislin – cisteina, glicina in glutamina. Glutation je neke vrste 'lepljiva' molekula, saj se nanjo prilepijo strupi in prosti radikali. Naše telo lahko nato začne z razstrupljanjem. Glutation pa ni edini endogeni antioksidant, skupaj z drugimi ravno tako pomembnimi in zadostno količino encimov, katerih naloga je da pospešijo delovanje glutationa, učinkovito razstruplja naše telo.

Jedro antioksidantov obdajajo encimi, brez katerih antioksidanti sami ne morejo delovati. Naloga celotnega endogenega sistema je optimalno delovanje za čim boljše zdravje posameznika. Naš naravni sitem antioksidantov je sestavljen iz treh faz, tako imenovani super razstrupljevalni sistem ali protivnetna zavesa.

Eden izmed načinov kako krepimo in aktiviramo razstrupljevalni sistem je, da poskrbimo da naše telo dobi dovolj hranljivih snovi in antioksidantov iz hrane, ki jo zaužijemo. Antioksidanti, ki jih najdemo v jagodičevju, olivnem olju in drugih hranilih kot npr. ALA-alfa lipoična kislina (alpha lipoic acid), zaženejo proces čiščenja strupov iz telesa.

Slabo stanje prebavnega trakta in nezdrava črevesna flora predstavljajo eno oviro za protivnetni sistem, druga prav tako pomembna ovira pa je slabo delujoč sistem antioksidantov posameznika, zaradi premajhne količine le-teh. Slaba prehrana, starost, pomanjkanje fizične aktivnosti in prekomerna izpostavljenost onesnaževalcem uničujejo sistem in zmanjšujejo količino glutationa. Glede na raziskave imajo zdravi mladi ljudje, najvišjo količino glutationa, starejši ljudje imajo nižje količine, starejši bolni ljudje imajo še manjše količine, hospitalizirani starejši ljudje pa najnižje količine glutationa, kar pomeni da nivo glutationa v celicah s starostjo vidno pada.
 
Preberite tudi: KOPRIVA - kraljica divjih zdravilnih rastlin (vse o učinkih in uporabi)

Še več, pred več kot 200 leti naši predniki niso potrebovali tako visoko razvitega sistema antioksidantov, saj niso bili izpostavljeni ogromnim količinam onesnaževanja, kot smo danes mi. Težava danes je, da ima velik del populacije omejeno funkcijo in količino antioksidantov, saj jim v primerjavi z drugimi, manjkajo geni, ki omogočajo obnovo in tvorbo glutationa.

 
Še več najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

MIND dieta: Ne omejuje ničesar, pa je vseeno postala pravi hit!

Dieta, ki se hitro širi, ne obljublja, da boste shujšal...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.