Kopriva je res kraljica zdravilnih rastlin. Je dovolj nežna za vsakodnevno uporabo in hkrati dovolj močna, da celi poškodovana tkiva.
KOPRIVA KOT HRANILO
Kopriva kot hranilo je odličen vir mineralov, vitaminov, aminokislin (oz. proteinov) z odlično biološko razpoložljivostjo. Nudi nam več energije v delovanju: ožilja, imunskega sistema, endokrinega (hormonskega) sistema kot tudi urinarnega sistema.
Obilna je s kalcijem in magnezijem, vsebuje tudi veliko kroma, kobalta, železa, fosforja, kalija, cinka, bakra in žvepla. Vsebuje tudi veliko vitaminov B kompleksa, še posebej tiamin (B1) in riboflavin (B2) ter karotene. Listi in stebla kopriv nam nudijo tudi niacin (B3), mangan, selen, silicij, vitamin C, D in K. Vsebuje relativno veliko proteinov, vlaknin, maščob, ogljikovih hidratov ob relativno nizki energijski vrednosti.
KOPRIVA ZA ENERGIJO
Kopriva spreminja energijo. Neguje in hrani celoten energijski sistem: živce, živčne celice, čakre in subtilna telesa. Kopriva je zel, ki z ostalimi principi zdravilstva modrih žena lahko postopoma pomaga izboljšati počutje človeka s kroničnimi stanji, kot je recimo okužba z Epstein Barr virusom (mononukleoza), senenem nahodu, alergijami, limfatičnimi oteklinami, vnetji živcev (vključno z išijasom in lumbagom), nenehnimi glavoboli, povišanim pritiskom, ob nepojasnjeni utrujenosti, ponavljajočih se gripah, zatrdelih arterijah, oslabelih venah, neplodnosti, revmi, bolečih sklepih, ponavljajočimi se lezijami na koži, ob izgubi občutljivosti živcev….
KOPRIVA KOT KREPČILO LEDVICAM IN NADLEDVIČNI ŽLEZI
Kot krepčilo ledvicam in nadledvični žlezi poskusi 1 skodelico krepčilnega namoka na dan, 6 tednov, nato 3-4 skodelice na teden, kolikor dolgo želiš. Recept za pripravo namoka najdeš na koncu prispevka.
Kopriva lahko koristi pri ledvičnih kamnih, krvi v urinu, bolečinah v ledvicah, kroničnih vnetjih urinarnega trakta, zaostajanju vode zaradi sladkorne bolezni, stresu ledvic zaradi inzulina, pri kroničnem cistitisu (vnetju mehurja), ob dializi ali operaciji ledvic, stresu, alergijah.
FOTO: Freepik.com
Kopriva uravnava vodo, ponovno vzpostavlja či (vitalno življenjsko energijo) v urinarnem in živčnem sistemu.
KOPRIVA ZA PREBAVO
Povabi koprivo na večerjo. Če pride posušena, jo postrezi kot čaj ali krepčilni namok. Če pride sveža uporabi njen sok ali jo pojej skuhano. Naredi to pogosto – vsaj 3 tedne in pomagala ti bo izboljšati prebavo in preprečila bolečine v želodcu s tem, da bo krepila jetra, žolčnik in vranico.
Pri hemoroidih lahko zelo (hitro) pomagajo sedeče kopeli s koprivo kot tudi redna uporaba krepčilnega namoka.
KOPRIVA ZA DIHALA
Kopriva je lahko tudi tvoj zaveznik pri celjenju dihalnega sistema in zmanjševanju prevelikega izločanja sluzi. Poskusi s koprivnim medom v kombinaciji z ostalimi principi zdravilstva modrih žena pri prehladih, gripah, astmi, bronhitisih in pljučnicah.
Kopriva lahko očisti »zapackan« dihalni sitem brez draženja teh občutljivih tkiv. Specifično za odrasle astmatike se lahko uporabi tudi koprivno tinkturo pri akutnih stanjih in kasneje koprivni namok za krepčilni učinek.
Še ena možnost pa je uporaba koprivnih hlapov – npr. inhalacija pare pri segrevanju koprivnega namoka. Tudi to je lahko učinkovit zaveznik med ali po pljučnici, bronhitisu ali drugih pljučnih težavah.
KOPRIVA ZA ŽENSKE
Kopriva je tudi čudovita zaveznica utrujene najstnice, vedno lačne novopečene mamice, obremenjene ženske na vodilnem položaju, modre žene, ženske v menopavzi.
2 skodelici namoka na dan (0,5l) neguje in stabilizira energijo reproduktivnega/ hormonskega sistema, zgradi bogato kri in poveča sposobnost celic, da presnavljajo hranila.
Kopriva je čudovita zaveznica za ženske z nočnimi oblivi, izčrpanostjo, slabokrvnostjo, močnimi menstrualnimi krvavitvami ter menstrualnimi krči.
KOPRIVA ZA LASE, NOHTE in KOŽO
Svetleči, gosti, močni lasje; zdravi, trdi nohti in čista, čudovita, gladka koža so lahko tvoji, če spustiš koprivo kot zaveznico v svoje življenje.
FOTO: Freepik.com
Uporabi polovico skodelice (125 ml) kuhane koprive ali pij eno skodelico (250 ml) koprivnega namoka 3-4 tedne, s tem da uporabiš koprivo za spiranje las vsaj 1x tedensko.
Pripravek za spiranje las narediš enostavno tako, da v 250 ml mehke vode dodaš žlico koprivinega kisa. Priporočena še posebno za vzpostavljanje ravnotežja pri preveč mastni koži in lasišču.
OSTALA UPORABA KOPRIVE
Seme koprive hrani endokrine žleze, močno vpliva na lase in kožo. Hrani imunski sistem, krepi ledvica in jetra. Ima visoko hranilno vrednost. Lahko pomaga pri težavah s ščitnico in golšo. Uporabljamo ¼ čajne žličke dnevno. Posušena semena dodamo smutijem, jogurtu, v juhe, omake,…
Korenina koprive se lahko uporabi kot krepčilo za lase in lasišče, krepčilo urinarnega sistema ter kot krepčilo imunskega sistema. Študije so pokazale tudi ugoden vpliv pripravkov iz korenine koprive in palme palmeto pri benigni hiperplaziji prostate.
Verjetno ste že slišali, če te zbode kopriva, je to dobro proti revmi – in to ni iz trte izvito. Dejansko so ta proces – namerno izpostavljanje »bodicam« koprive – uporabljala že prastara ljudstva v Avstraliji, Evroaziji in Amerikah. »Urtikiranje« ustvari intenzivno fizično in energijsko spodbudo kapilaram oz. cirkulaciji, živcem/meridianom, mišičnim vlaknom, limfatičnem obtoku ter celičnem metabolizmu. Urtikiranje lahko pomaga pri bolečinah zaradi osteortritisa, revmatičnega artritisa,…
PREBERITE TUDI: Intervju: Slovenija je izredno bogata z zdravilnimi rastlinami. Imamo izjemno tradicijo zeliščarstva
Priprava krepčilnega koprivnega namoka
Približno 30 g suhega zelišča (1 skodelico) prelijemo z 1 litrom vrele vode, tesno zapremo in pustimo namakati 4-10 ur. Ko precedimo, ponavadi spijemo skodelico in ostalo shranimo na hladnem, da upočasnimo kvarjenje. Lahko spijemo 2-4 skodelici na dan (0,5-1l). Ker postanejo minerali in ostale fitokemikalije bolj dostopne s sušenjem rastline, je za krepčilni zeliščni namok najbolje uporabiti posušene rastline. Prav tako je za sprostitev vseh mineralnih zakladov iz koprive potrebno dolgotrajno namakanje (in ne samo priprava čaja). Namok lahko sladkamo z medom ali pa mu dodamo ščepec soli za boljši okus. Če se nam namok pokvari, si z njim oplaknemo lase ali pa zalijemo rože.
Za razliko od koprivinega čaja (ki ga pripravimo z manjšo količino zelišč, ki jih namakamo 5-10 minut) je koprivin namok bolj polnega okusa in veliko bolj bogat s mikrohranili. Koprivin namok lahko štejemo tudi kot hranilo.
Avtorica prispevka je dr. Tina Mele, ki izobražuje in spodbuje vse, ki jih zanima uporaba zelišč - več o njenem delu najdete na spletni strani thegreenwitch.si.
"Moje poslanstvo je, da spodbudim čim več ljudi, da se »vrnejo« k zelenim zaveznikom, da se naučijo uporabljati zdravilne rastline izpred domačega praga na enostaven in poceni način. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre." Pravi avtorica prispevka dr. Tina Mele.
Opomba: Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav, ali dvomov glede uporabe, se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka!