Bliža se "črni petek". Preverite napotke za varno nakupovanje prek spleta

Spletni goljufi dobro vedo, kdaj bodo imeli največjo korist. Sledijo vsem modnim trendom, izkoriščajo praznike in dneve popustov ter postavljajo lažne spletne trgovine. Z nakupom v lažni spletni trgovini lahko pride do zlorabe kreditne kartice in kraje vseh razpoložljivih sredstev.
Opremite se z znanjem in varno nakupujte prek spleta. (Foto: Freepik.com)
Opremite se z znanjem in varno nakupujte prek spleta. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pred vrati sta Black Friday in Cyber Monday, bližajo se tudi nakupi ob božično novoletnih praznikih. Popusti, široka ponudba in druge ugodnosti so v tem času še posebej mamljivi, zato previdnost pri nakupih na spletu ne bo odveč. Pred vsakim nakupom v spletni trgovini si vzemite nekaj časa in spletno trgovino, v kateri želite kupovati, tudi preverite. Znakov, ki kažejo na to, da je spletna trgovina lažna, je več.

Preverite cene

Najprej vedno preverite cene. Ceno enakega ali podobnega artikla preverite na primer še pri drugih ponudnikih. Kljub popustom, so odstopajoče nizke cene lahko znak, da gre za lažno spletno trgovino, še posebej, če iščete izdelke znanih in uveljavljenih blagovnih znamk. Če so občutno znižani vsi artikli, je to sumljivo.

Preverite ponudbo

Je v času največjih popustov res vse na zalogi? Če nakupujemo pri uveljavljenem spletnem trgovcu, to morda niti ne bi bilo tako zelo sumljivo. Če pa ste prišli na popolnoma neznano stran z visokimi popusti, kjer obljubljajo še brezplačno dostavo po celem svetu, je zelo verjetno, da je trgovina v kateri želite kupovati lažna. Zato nujno preverite še nekaj podatkov.

Preverite trgovca

Preverite, kdo je trgovec oz. kdo stoji za spletno trgovino in ali je naveden naslov podjetja. V tem primeru naslov preverite na Google zemljevidih. Preverite tudi kontaktne podatke. Bodite previdni, če je na voljo zgolj obrazec za sporočilo in nobenega drugega kontakta. Pogosto si izmislijo tudi telefonsko številko, največkrat napišejo kar 123456789. Tudi e-mail naslov brezplačnega ponudnika je lahko znak, da je trgovina lažna. Spletni goljufi za komunikacijo namreč uporabijo brezplačni poštni predal, npr. gmail.com, hotmail.com, outlook.com idr.

Preverite domeno

Zelo dober pokazatelj, ali gre za prevaro, je tudi starost spletne strani. Na spletni strani http://whois.domaintools.com/ preverite, kje in kdaj je bila registrirana domena spletne trgovine in kateri podatki o spletnem trgovcu so navedeni. V iskalnik na spletni strani kopirajte povezavo do spletne trgovine.

Foto: zajem zaslona

Foto: spletna stran, kjer lahko preverite domeno spletne trgovine.

Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepamo, da nekaj ni v redu. Starost domene nam pove, koliko časa spletna stran obstaja. Če se na strani hvalijo z dolgoletno tradicijo, domena pa je bila zakupljena pred nekaj tedni, ali pa je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov, nam to daje jasen znak, da gre za prevaro.

Spodnji primer prikazuje domeno spletne trgovine z obutvijo priznane blagovne znamke. Domena je stara le 62 dni, registrirana pa je bila na Kitajskem, kar je sumljivo, saj naj bi šlo za slovensko spletno trgovino.

Foto: Primer preverbe domene spletne trgovine.

Slovenija v imenu spletne trgovine ni zagotovilo za varen nakup

Goljufi ubirajo različne taktike, da bi privabili potrošnike v svoje lažne spletne trgovine. Med drugim zavajajo, da gre za slovenske trgovce oz. slovenske distributerje, na način, da imenu spletne trgovine dodajo »slovenija«, »slovenia« oz. »ljubljana«. Naj poudarimo, da to niso slovenska podjetja, kljub ‘slovenskemu’ imenu v naslovu spletne strani. Artikli so na teh straneh ves čas na voljo po občutno nižjih cenah, kar je že na prvi pogled sumljivo, saj gre za znane in drage blagovne znamke. Poleg tega obljubljajo tudi brezplačno poštnino. Strani prav tako ne navajajo podatkov o prodajalcu oziroma podjetju ter kontaktnih podatkov. Na voljo je le kontaktni obrazec.

FOTO: Le nekaj lažnih spletnih trgovin z obutvijo, goljufi namreč neprestano postavljajo nove.

Plačilo v lažni spletni trgovini

Skoraj v vseh spletnih trgovinah navajajo možnost plačila s kreditno kartico ali po povzetju. Pri postopku plačila s kreditno kartico svoje podatke posredujete neznanemu podjetju, saj nikjer ni navedeno, katero podjetje sploh stoji v ozadju. Občutljive finančne podatke torej izročate popolnim neznancem, kar lahko vodi v nadaljnje zlorabe.

Tudi plačilo po povzetju ne zagotavlja, da gre za varen nakup. Čeprav s tem ne posredujete svojih bančnih podatkov, je malo verjetno, da boste z naročenim zadovoljni – gre praktično za nakupovanje na slepo, pri čemer boste v pošiljki bolj verjetno prejeli cenena plastična sončna očala namesto denimo 100 in več evrov vrednih pohodnih čevljev.

Na spletu lahko oglašuje vsak

Tudi oglas ni zagotovilo, da bo spletni nakup varen. V mesecu nakupov in popustov so naši kanali na družbenih omrežjih polni oglasov. Med njimi se zagotovo najdejo tudi oglasi prevarantov. Čeprav velja neko splošno prepričanje, če se nek izdelek oglašuje, potem gre za preverjenega, zanesljivega trgovca, to ne drži.

Goljufi pogosto oglašujejo lažne spletne trgovine. Poleg teh, pa pogosto lahko naletite na lažne ponudbe za hiter zaslužek, čudežna zdravila in medicinske pripomočke. V oglasih goljufi pogosto zlorabijo ime in fotografijo zdravnikov in strokovnjakov, da bi pustili vtis verodostojnosti. V resnici pa gre za prevaro - izdelka ne promovira zdravnik, temveč goljufi v oglasu zlorabljajo njegovo identiteto.

FOTO: Primer lažnega oglasa.

Podatki in fotografije so lahko povsem izmišljeni in ukradeni. Samo zato, ker oglas vzbuja občutek, da za njim stoji nekdo z avtoriteto, še ne pomeni, da ni lažen. Zdravnikom zakon celo prepoveduje nastopanje v oglasih.

Nakupovanje na takšnih spletnih straneh je lahko tudi zdravju nevarno, saj ne morete vedeti, ali je izdelek varen za uporabo. Zdravila in prehranske dodatke vedno kupujte v lekarni in v specializiranih trgovinah.

Nakupovanje prek spletnih oglasnikov

Do prevare lahko pride tudi pri nakupu prek spletnega oglasnika. Goljuf v vlogi prodajalca objavi privlačen oglas z nizko ceno in računa, da se bo nanj nekdo odzval. V naslednjem koraku goljuf kupca z lažnim sporočilom kurirske službe prepriča, da je artikel na poti, ta pa vpiše podatke kreditne kartice za plačilo in že imamo recept za finančno oškodovanje.

Cilj spletnega goljufa v tem primeru je, da mu posredujete podatke vaše kreditne kartice ali nakažete denar. V potvorjenem sporočilu kurirske službe, ki ga v resnici pošlje on sam, se nahaja povezava, ki vas pripelje na lažno spletno stran za vpis podatkov. Če tja vpišete podatke kreditne kartice, jih posredujete goljufu.

Preverite fotografije iz oglasa, če kupujete nekaj točno določenega (npr. avto, delovni stroj, čoln, starinsko pohištvo, žival …). V spletni iskalnik, ki išče po fotografijah (npr. Google Image Search ali Tineye.com), vstavite katero od fotografij iz oglasa. Tako preverite, ali so bile te morda ukradene s spleta.

Če izdelek kupujete na daljavo (torej ni možen ogled), se s prodajalcem poskušajte dogovoriti za plačilo po povzetju. Še bolje pa za plačilo v živo, torej da plačate, ko vam prodajalec izroči izdelek. Nikoli in nikdar ne pošiljajte denarja po pošti! Prav tako pa ne vpisujte podatkov kreditne kartice prek povezav v sporočilih.

Zaščitite se pred prevaro pri spletnem nakupovanju

Kot vedno se držite pravila, da če se nekaj zdi prelepo, da bi bilo res, zelo verjetno ni. Ne verjemite velikim obljubam. Vedno raje preverite dvakrat. Če še vedno niste prepričani, spletno trgovino enostavno 'poguglajte' in preberite mnenja in izkušnje drugih uporabnikov.

Potrebno se je zavedati, da pravice potrošnikov sežejo le do evropskih meja. Več informacij o tem, kam se lahko obrnete po pomoč, najdete na povezavi.

V videu poglejte, kako prepoznate lažno spletno trgovino in se zaščitite pred prevaro in finančnim oškodovanjem: https://www.youtube.com/watch?v=N5ekGgKu7Nk

Tukaj pa najdete izobraževalno gradivo za varno nakupovanje prek spleta in priročnik o spletni varnosti: https://www.varninainternetu.si/gradiva-za-delavnico/#h-spletno-nakupovanje

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Varni na internetu Nakupovanje prek spleta
Morda te zanima tudi:

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (13.5 - 19.5. 2024)?

Pričakujete lahko, da boste čutili navdih, da se upočas...

Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?

Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upo...

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.