Recept Lene Gospodinje: Grahova juha z meto

To je juha, v katero se ljubitelji graha in mete zaljubijo na prvo žlico. Prvič sem jo jedla pred mnogimi leti v Angliji in od takrat je moja najljubša poletna juha. To je juha, ki pohladi tudi poleti – je nasitna, lahka in hkrati osvežilna.
FOTO: Nik Jarh
FOTO: Nik Jarh
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Njen okus je zares poseben - grah ji da malce sladkobe, poprova meta pa svežino, ki jo zaokroži še malce kisle smetane ali grškega jogurta. Dobra za vse prste polizat - topla ali hladna, poleti ali pozimi.

Potrebujemo:

2 do 3 žlice olja ali masla

1 čebulo

1 žlico domače ’mokre’ začinke

750 ml do 800 ml zelenjavne jušne osnove

300 g do 400 g oluščenega svežega ali zamrznjenega graha

1/2 žličke česna v prahu

6 do 8 vejic sveže poprove mete

sol in poper

malo kisle smetane

V kozici segrejmo olje ali stopimo maslo in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Pražimo kakšnih 5 minut in pazimo, da se nam čebula ne prižge, ampak samo postekleni. Dodamo žlico domače mokre začinke in pražimo minuto ali dve. Stresemo grah, ga malce podušimo, nato pa zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Juha naj le rahlo vre. Metine lističe osmukamo z vejic, jih natrgamo in dodamo v juho. Kozico pokrijemo in pustimo rahlo vreti od 15 do 20 minut. Posolimo in popopramo po okusu.

Poskusimo, če je grah dovolj mehak. Če ni, nadaljujemo s kuhanjem še nekaj minut. Juho prelijemo v blender ali jo zmeljemo s paličnim mešalnikom do gladkega. Spet jo prelijemo v kozico in jo po potrebi razredčimo - z vodo, zelenjavno jušno osnovo ali sladko smetano. Kislo smetano vmešamo tik preden juho ponudimo ali pa naj si jo vsak vmeša sam. Ena žlica kisle smetane na porcijo bo dovolj. Zraven ponudimo še domač kruh z drožmi za pomazat krožnike.

Dovolj je bo za štiri lačne.

Recept: Lena gospodinja

Fotografija: Nik Jarh

Več receptov Lene Gospodinje najdete tudi na njeni Facebook strani TUKAJ.

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi
Morda te zanima tudi:

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.