Božično ustvarjanje z vnuki

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustvarjati skupaj z vnuki, da bodo skupni trenutki še bolj zabavni, nepozabni in čarobni!
Da bo letošnja božična peka še bolj zabavna, se skupaj z vnuki lotite peke živalic iz krušnega testa. (Foto: Arhiv)
Da bo letošnja božična peka še bolj zabavna, se skupaj z vnuki lotite peke živalic iz krušnega testa. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Božični prazniki in veseli december kar kličejo k druženju z vnuki, ki jim lahko v tem posebnem mesecu v letu omogočite trenutke, ki jih lahko doživijo le pri babici in dedku.

Stare zgodbe in obujanje spominov, skupno ustvarjanje in peka piškotov, crkljanje na kavču in opazovanje ognja v peči ... to so trenutki, ki jih bodo vnuki s sabo odnesli v svojo starost. In o njih nekoč pripovedovali svojim vnukom.

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustvarjati skupaj z vnuki, da bodo skupni trenutki še bolj zabavni in nepozabni.

 

1) Izdelajte božične nogavice

Se vam zdijo božične nogavice, ki visijo nad kaminom, preveč filmska in ameriška podoba Božiča? Sploh pa nimate kamina, pa še božične nogavice lahko kupite že skoraj v vsaki trgovini.

Verjemite, če boste božične nogavice izdelali sami, bo njihova vrednost in simbolni pomen takoj narastel. Morda celo postanejo čarobne!

Za izdelavo božičnih nogavic potrebujete odsluženo debelejšo zaveso ali prt (pazite, da bo blago vzdržalo težo daril) in približno 12 centimetrov dolge in tri centimetre široke trakove za zanko.

Najprej iz blaga izrežite dva kosa približno 60 centimetrov dolge oblike nogavice (stopalo naj bo čim bolj zaobljeno in neizrazito), ki ju sešijte skupaj (tako da je prava stran navznoter) vse do vrha, ki mora ostati nezašit. Vrh nogavice nato zavihajte navzven in ga prišijte ter nogavico obrnite na pravo stran. Nato zapognite trak v zanko in ga zelo dobro prišijte na rob nogavice, da se ne bo strgal, ko bo Božiček v nogavico skril darila. Po želji lahko na nogavico prišijete še kos blaga, gumb ali kakšen drug okrasek.

Prazne nogavice, ki čakajo na Božička, da jih napolni, bodo zagotovo pripomogle, da bodo vniku letošnji Božič pričakovali še bolj polni pozitivnega vznemirjenja, pa tudi manjša darila bodo v nogavici ravno prav velika in dragocenejša, saj za večja enostavno ni bilo prostora.

 

2) Reciklirane božično-novoletne voščilnice

Otroci zelo uživajo, ko lahko izdelujejo božično-novoletne voščilnice, le dovolj časa in prostora potrebujejo. Če so vnuki mlajši, si prihranite nejevoljo in težave, ki jih lahko prinese izdelava zapletenejših voščilnic, zato se letos raje lotite izdelave voščilnic iz recikliranega papirja ter tako poskrbite tako za družino in prijatelje kot naravo.

Najprej iz tršega papirja ali kartona sami izrežite šablone za vzorec – pa naj bo to zvezda, smrečica ali darilo. Pazite le, da bo oblika dovolj preprosta tudi za otroške ročne spretnosti. Nato vnukom razložite in pokažite, kako s pomočjo šablone lahko sami izrežejo isto obliko iz starega reklamnega papirja: šablono naj položijo na papir in jo obrišejo ter šele nato izrežejo okrasek iz recikliranega papirja.

Pri tem ne skrbite, če bo zvezda imela kakšen krak odrezan ali bo smrečica nesimetrična. Prejemniki voščilnic bodo zagotovo razumeli, da je to delo otrok, ki so se pri izdelavi zelo trudili. In to je tisto, kar največ šteje!

Ko bodo vnuki izrezali dovolj okraskov, jih skupaj prilepite na lepenke oziroma prazne voščilnice, ki jih nato za nekaj ur obtežite in počakajte, da se lepilo popolnoma posuši. Če so vnuki večji, jim lahko zaupate tudi pisanje voščil, toda ne pozabite, da je naporno napisati deset ali celo več voščil v enem dnevu, zato mu to opravilo razdelite na več dni ali se dogovorite, da jih nekaj napiše on, nekaj pa vi.

 

3) Cel živalski vrt ... ki ga lahko pojemo!

Tako kot otroci neizmerno uživajo pri gnetenju plastelina, to velja tudi za peko čisto pravih piškotov ali kruha. Da bo letošnja božična peka še bolj zabavna, se skupaj z vnuki lotite peke živalic iz krušnega testa. Otrokom prepustite čim več kuharskih opravil in jim pri peki zgolj pomagajte oziroma se tokrat vi prelevite v kuharskega pomočnika.

Najprej v skledo stresite 500 gramov moke in v sredini naredite vdolbino. V »globoko žrelo« naj vnuk strese eno žličko suhega kvasa in eno žličko soli. Nato naredita »poplavo«, tako da postopno prilivata 300 mililitrov mlačne vode in pri tem z vilicami mešata testo, da se sprime. Skupaj z vnukom testo z rokami oblikujta v kroglo oziroma »vesoljno kepo«.

Nato testo zvrnite na čisto in rahlo pomokano delovno površino; najbolje da je to jedilna miza, do katere ima otrok lahek dostop. Testo naj otrok gnete oziroma mečka na vse možne načine in strani približno deset minut, tako da testo postane voljno in prožno. Če pri tem testo »zaprdi«, je smeh v vaši hiši za nekaj tednov zagotovljen. Nato testo ponovno oblikujte v kroglo in ga položite v rahlo pomokano skledo, kjer ga pokritega z vlažnim prtičkom pustite eno uro na toplem. Vzhajanje testa je zagotovo »čudež«, ki začara prav vsakega otroka, ki ga vidi prvič.

Nato iz vzhajanega testa skupaj z vnukom oblikujta živalce – mucka, ježka, polžka, glisto, raka, sovo … Za oči uporabite rozine ali semena, pomembno je le, da pustite prosto pot otrokovi domišljiji. Živalce nato položite na rahlo naoljen pekač in jih ponovno pustite pokrite z vlažnim prtičkom vzhajati 30 minut, nato pa jih 15 do 20 minut pecite v pečici pri 180 do 200 stopinj Celzija. Živalce so pečene, ko dobijo ob vseh robovih zlato barvo in se zasliši votel zvok, če potrkamo po spodnji strani živalce.

 

4) "Rezervno" pismo za Božička pri babici in dedku

Čeprav je vnuk morda že napisal svoje pismo za Božička, ga lahko spodbudite, da mu pri vas napiše še eno. Za vsak slučaj. Pisma se lahko namreč na severnem polu, kjer so pogosto snežne nevihte, izgubijo.

Vnuku že pred pisanjem pisma Božičku priskrbite pravo kuverto in znamko ter otroka opozorite, da ne pozabi na kuverto napisati Božičkovega naslova. Pismo lahko do 18. decembra pošljete poštarju Pavliju (na naslov BOŽIČEK, Za pravljičnimi vrati poštarja Pavlija 7, 2002 Maribor), ki bo pismo odnesel do Božička (ta bo otrokom tudi odgovoril in jih presenetil s presenečenjem, zato ne pozabite pripisati otrokovega naslova), ali pismo pustite na okenski polici, da ga odnesejo Božičkovi palčki, ki v decembrskih nočeh skrivoma opazujejo otroke in odnašajo pisma za Božička.

Če ste se odločili za drugo možnost, seveda ne pozabite vzeti in dobro skriti pisma, da ga otrok slučajno ne najde med smetmi ali v vaši torbi! Veselje in navdušenje, ko otrok ugotovi, da je pismo izginilo in vas je čisto zares obiskal Božičkov palček, je zares čarobno, zato se prepustite tej pravljični energiji, da tudi vas zapelje v svet, kjer Božiček čisto zares obstaja. Morda pa letos tudi za vas pripravi kakšno presenečenje ...

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.