Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila dragocene nasvete iz babičine beležke, in sicer nam je razkrila, kako uporabna je citronska kislina in kje vse jo lahko uporabljamo.
Citronska kislina je vsestransko uporabna. (Foto: Freepik.com)
Citronska kislina je vsestransko uporabna. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Žlička 5g citronske kisline ustreza učinku kisline soka cca 2 svežih limon. Hranimo jo v suhem in hladnem prostoru! Zaradi vlage se lahko prah strdi, kar ne vpliva na kvaliteto, saj ga lahko ponovno razrahljamo.

Citronsko kislino, ali kot jo tudi poimenujemo, citronko lahko uporabimo namesto limon pri pripravi (konzerviranju) marmelad, džemov, želejev, sadnih solat, kompotov, sadnih sokov in zelenjave.

Primerna je za vkuhavanje, izboljša okus vloženega sadja in manj kislega sadja ter ohranja barvo sadja in zelenjave.

Priljubljena je pri pripravi mineralne vode ali čaja - na 1liter tekočine dodamo 2 do 3 gr citronske kisline.

Stabilizira tudi okus peciva in raznih omak.

Zelo, zelo dobro se obnese tudi pri čiščenju v gospodinjstvu - npr. za čiščenje vodnega kamna pri kavnih aparatih, grelnikih za vodo, čiščenju inox posode - površin...

Za odstranjevanje vodnega kamna (pipe, bideji, wc školjke) uporabimo: nekaj žličk citronske kisline in jih dobro premešamo z vodo ter spustimo skozi napravo, ki jo želimo očistiti. Pri tem upoštevamo navodila proizvajalca naprave.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Če je vodnega kamna veliko, površino le navlažimo z vodo in posipamo po njej citronsko kislino ter pustimo nekaj minut, nato le malo bolj grobo podrgnemo in speremo. Še tako trdovrtatni vodni kamen se bo presenetljivo lahko odluščil.

Jaz sem bila danes navdušena, res enkraten rezultat brez posebnega truda.

Prav tako jo učinkovito uporabimo za lesk kozarcev in steklenih
izdelkov. Žličko citronske kisline raztopimo v vroči vodi in s tem operemo kozarce. Nato speremo z mrzlo vodo.

In še recept za babičin bezgov sirup (okusna in osvežujoča pijača za vroče dni)

Sestavine:

15 bezgovih cvetov

1 liter vode

60 dkg sladkorja

20 gr = 2 dkg citronske kisline

Navodilo za pripravo:
Bezgove cvetove namočite v liter vode. To naj stoji 1 dan. Nato precedite, dodate sladkor in citronsko kislino. Segrejte do 80 stopinj, da se sladkor raztopi in nalijte v steklenico, ter dobro zatesnite.
Sirup uživamo razredčen z vodo, lahko mu dodamo limonin sok.

Iz Jožičine kuhinje pozdrav od "kompani" Jožica in citronska kislina.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.