Če se v kuhinji opečemo, vsi naredimo to veliko napako!

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: K.Z. | 17.10.2024
Kaj storite najprej, če se v kuhinji ali kje drugje opečete? Najbrž tudi vi najprej opeklino držite pod čim bolj mrzlo vodo. Tega ne počnite več! Ni res, da bi to preprečilo mehur ali brazgotino.
 	Manjšo opeklino boste hitreje oskrbeli s toplejšo vodo. (foto: Freepik.com)
Manjšo opeklino boste hitreje oskrbeli s toplejšo vodo. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Študija, ki je bila objavljena v časopisu Journal of Plastic, katerega vsebina je večinoma plastična kirurgija, je pokazala nasprotno od tega, kar smo verjeli in počeli.

Z raziskavo se je namreč pokazalo, da topla voda zmanjšuje poškodbe opečenega tkiva in pomaga vzpostavljati normalno cirkulacijo s poškodovanim delom kože. Še več. Študija je dokazala, da če opeklino zdravite s toplo vodo, po 24 urah ostanejo le še površinske poškodbe.

»Mrzla voda pomaga pri zmanjšanju občutka bolečine, ker hladi kožo in živčne končiče. A po 20 minutah se bo bolečina vrnila, saj je bila rana oskrbovana s premrzlo vodo,« je povedal plastični kirurg in vodja študije Reto Wettstein.

Takoj, ko se opečete, je prav, da na opeklino spustite curek hladne vode, a le za minuto, nato počasi dodajajte toplejšo. Najbolj priporočljiva temperatura vode, ki bo zdravila manjšo opeklino, je med 20 in 30 stopinj Celzij.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

S tem trikom se boste enostavno znebili vodnega kamna

Vodni kamen je eden tistih trdovratnih nadlog v gospodi...

Intervju: „Nobenega maratona in nobenih strogih diet“

Tokrat smo pod drobnogled vzeli hormonska neravnovesja....

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Odličen nasvet: Tako koristno lahko porabite stari kruh!

Nikar ga ne mecite stran, iz njega lahko pripravite zel...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletje na vrtu: Kaj lahko še vedno posadite avgusta?

Čeprav se poletje že nagiba v svojo drugo polovico, to ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Kako prepoznam lažna SMS-sporočila?

Lažna sporočila danes niso več le “pisma nigerijskega p...

Nakup psa: da ali ne?

Zgodi se tudi, da človek ostane sam. Partner umre ali o...

Imate ob sebi pravega prijatelja? To so lastnosti odličnega prijatelja

Če od koga, potem od pravega prijatelja pričakujemo, da...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.