Čeprav je ena najbolj zdravih živil, jo najbrž ne poznate!

Poznali so jo že pred našim štetjem. Skoraj je potonila v pozabo, a sedaj se spet vrača. Jed, ki jo mnogi ne poznajo in ne vedo, da je ena najbolj zdravih na svetu!
Kvinoja je zelo zdravo živilo. (foto: www.morguefile.com)
Kvinoja je zelo zdravo živilo. (foto: www.morguefile.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kvinoja spada med najbolj zdrava živila vseh časov, a je kljub temu še vedno ne pozna in ne uporablja mnogo ljudi. Inki so jo nekoč imenovali »mati vseh žit«. A četudi se pripravlja in servira podobno kot žitarice, to ni. Kvinoja je sorodnica špinače, blitve in rdeče pese.

Užiten del kvinoje so njena semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno so bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (poznamo jih okrog 1800) pa so semena bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna. So brez glutena in se jih kuha podobno kot riž. Zelo primerna so za prehrano vegetarijancev, saj so odličen vir beljakovin.

Ker je kvinoja zelo bogata s proteini, spada med ene najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in je zato popoln vir beljakovin. Poleg tega je bogata z vlakninami in železom. Spodbuja delovanje jeter in preprečuje osteoporozo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Prepoznajte in odpravite težave z zamaščenimi jetri

Zamaščena jetra postajajo vse pogostejša zdravstvena te...

Štiri zdrave navade za dokazano krepitev odpornosti pozimi

Zima je lahko za starejše ljudi zahtevno obdobje, saj s...

Zakaj je vitamin D pozimi še posebej priporočljiv za starejše

Zima je čas, ko mnogi ljudje zaradi manjše izpostavljen...

Naravne rešitve za boljše počutje v zimskih mesecih

Sezonska afektivna motnja, znana tudi kot sezonska depr...

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Izšla je januarska revija Vzajemnost 2025

Stare hiše so bile zdrave, saj so znali naši predniki s...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.