Izjemno živilo, ki znižuje holesterol in krvni sladkor ter skrbi za dobro prebavo (+slasten recept)

Predstavljamo vam super zdravo živilo, ki je polno zdravilnih snovi Prav tako naj bi zniževalo holesterol, uravnavalo krvni sladkor in je izjemno prijazno za črevesje, saj ne vsebuje glutena. Vsebuje pa veliko vlaknin in beljakovin.
	Proso ima ugoden vpliv na črevesje. (Foto: Freepik.com)
Proso ima ugoden vpliv na črevesje. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

To izjemno živilo je proso. Spletni vir navaja, da naj bi ena skodelica kuhanega prosa vsebovala ogromno vlaknin, beljakovin in malo maščob. Proso je tudi sicer bogat vir magnezija, folata, železa, pohvali se lahko z visoko vsebnostjo kalcija. V primerjavi z drugimi žiti naj bi bil proso pravi kralj.

Zaradi nizkega glikemičnega indeksa, se uvršča med najbolj zdrava živila. Številne študije, ki jih navaja spletni vir, kažejo, da lahko uravnava krvni sladkor in znižuje holesterol.

Čeprav proso prihaja iz afriških in azijskih dežel, pa kakovostno proso lahko dobimo tudi pri nas. Janja Bernik iz Kmetije Punčar, kjer pridelujejo proso, je z nami delila nekaj slastnih receptov, saj iz prosene kaše (oluščeno zrnje prosa) lahko pripravimo zares odlične slane in sladke jedi!

PREBERITE TUDI: Kuhanje s starodavnimi žiti

Dobro je vedeti, da je pred kuhanjem proseno kašo vedno potrebno oprati in jo kuhati 2-kratni v količini vode.

RECEPT ZA JED IZ PROSENE KAŠE

Loška medla

Potrebujete: 25 dag prosene kaše, 1 l vode,  2-3 žlice bele ali ajdove moke, 12 dag masla, sol

Kašo dobro operemo v več vodah, nato jo damo v vrelo vodo, kuhamo 20 minut in pobiramo pene, ki nastanejo pri kuhi. Solimo, dodamo podmet iz moke in kuhamo še nekaj minut. Na koncu medlo zabelimo z razbeljenim maslom, ki smo mu dodali ščep moke. Ko moka zarumeni pol maščobe zamešamo v medlo, z drugo polovico zabelimo po vrhu, preden jo serviramo. Jed je precej gosta. Medlo so včasih jedli iz skupne sklede z lesenimi žlicami.

Členek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati s strokovnjakom.

PREBERITE TUDI: Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Težave z žolčem: Naravna pomoč

Svojemu indikatorju potlačene jeze lahko pomagate z nek...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

Prekomerna izpostavljenost soncu je dejavnik tveganja za vse vrste kožnega raka

Bližajo se topli meseci leta. Na NIJZ zato želijo ob Dn...

AMERIŠKI SLAMNIK - krepi imunski sistem, pomaga v boju z virusi in okužbami

Pod drobnogled smo vzeli ameriški slamnik ali ehinacejo...

Osamljenost ruši obrambne moči imunskega sistema

Vse več raziskav kaže, da osamljenost zelo negativno vp...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.