To izjemno živilo je proso. Spletni vir navaja, da naj bi ena skodelica kuhanega prosa vsebovala ogromno vlaknin, beljakovin in malo maščob. Proso je tudi sicer bogat vir magnezija, folata, železa, pohvali se lahko z visoko vsebnostjo kalcija. V primerjavi z drugimi žiti naj bi bil proso pravi kralj.
Zaradi nizkega glikemičnega indeksa, se uvršča med najbolj zdrava živila. Številne študije, ki jih navaja spletni vir, kažejo, da lahko uravnava krvni sladkor in znižuje holesterol.
Čeprav proso prihaja iz afriških in azijskih dežel, pa kakovostno proso lahko dobimo tudi pri nas. Janja Bernik iz Kmetije Punčar, kjer pridelujejo proso, je z nami delila nekaj slastnih receptov, saj iz prosene kaše (oluščeno zrnje prosa) lahko pripravimo zares odlične slane in sladke jedi!
PREBERITE TUDI: Kuhanje s starodavnimi žiti
Dobro je vedeti, da je pred kuhanjem proseno kašo vedno potrebno oprati in jo kuhati 2-kratni v količini vode.
RECEPT ZA JED IZ PROSENE KAŠE
Loška medla
Potrebujete: 25 dag prosene kaše, 1 l vode, 2-3 žlice bele ali ajdove moke, 12 dag masla, sol
Kašo dobro operemo v več vodah, nato jo damo v vrelo vodo, kuhamo 20 minut in pobiramo pene, ki nastanejo pri kuhi. Solimo, dodamo podmet iz moke in kuhamo še nekaj minut. Na koncu medlo zabelimo z razbeljenim maslom, ki smo mu dodali ščep moke. Ko moka zarumeni pol maščobe zamešamo v medlo, z drugo polovico zabelimo po vrhu, preden jo serviramo. Jed je precej gosta. Medlo so včasih jedli iz skupne sklede z lesenimi žlicami.
Členek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati s strokovnjakom.
PREBERITE TUDI: Pozor, nikar več ne pogrevajte teh živil!