Glikemični indeks živil in pravilno kombiniranje hrane

Ponujamo vam nekaj nasvetov o tem, kako se prehranjevati, da ohranite svojo težo, ali jo celo zmanjšate. V prispevku boste našli glikemični indeks živil, s katerim lahko shujšate in ohranjate vitko linijo brez lakote.
S pravilnim kombiniranjem hrane lahko brez stradanja ohranjate zdravo linijo. (foto: www.123rf.com)
S pravilnim kombiniranjem hrane lahko brez stradanja ohranjate zdravo linijo. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V decembru imamo še več priložnosti, da posežemo po slastnem pecivu ali po kozarčku rujnega. Nekaj »prekrškov« v večernih urah pa se kaj hitro pozna na tehtnici – seveda pa tudi na oblekah, ker kar naenkrat postanejo pretesne.

Sladki prigrizki nas »pahnejo« v t.i. inzulinsko past. Naj vam razložim: če dopoldan greste na kavico in poleg pojeste krem šnito, potem se vam lahko sproži naval lakote. V telesu se na podlagi sladke smetane, sladkorja, pudinga, biskvita sproži reakcija. Za vaše telo je to energijska bomba. Ker seveda veselo klepetate in ne porabljate nobene energije, se zaužita energija uskladišči v vaše telo, za čas, ko ne boste imeli hrane in boste potrebovali energijo, jo bo telo potegnilo iz rezerve. Vendar se v današnjem času izobilja to ne zgodi. Mogoče že isti večer greste k prijateljem na obisk in seveda telo spet dobi preveč energije, ki je ne porabi, zato jo potisne v maščobne celice.

To pa še ni najhujše. Ko hormon inzulin počisti presežek sladkorja v maščobne celice, se zgodi, da vam je »padel cuker« in takrat vsi vemo, da telo zahteva nekaj sladkega – največkrat košček čokolade. Ko vam pade sladkor v krvi telo nikdar ne zahteva korenčka – zahteva pa sladkor. Tako se cel dan borite s svojim želodcem!

Sedaj pa naredimo preizkus:
• Ne smete misliti na svoj hladilnik! …. Na kaj mislite? Na hladilnik – pa ne samo to, celo vanj pogledate in točno vidite kaj imate v njem!
• Ne smete misliti na slastno čokoladno torto!... Na kaj mislite? Jaz imam že polna usta sline in sebe vidim kako držim v svoji roki krožnik slastne torte.
Vsi razmišljamo v slikah in ko se odločimo, da bomo shujšali, si rečemo: »Ne smem jesti!« Naši možgani ne slišijo ne smem, pač pa samo jesti, kar nam spet sproži naval lakote in začne se borba z želodcem. Na koncu vedno zmaga želodec!

Kot ste verjetno že sami kdaj preizkusili, veste, da to ne vodi nikamor. Obstaja pa rešitev - pametno kombiniranje hrane. Vsaka hrana v telesu sproži reakcijo. Če jeste hrano, ki vas nasiti za dalj časa, boste uravnali hormon lakote inzulin, posledično se vam ne bo oglašal želodec in posledično boste shujšali.

Glikemični indeks (GI) živil:
Visok GI je nad 60 (prepovedana oz. odsvetovana živila):
100 - glukoza
95 - francoski kruh
85 - pečen krompir
85 – kuhano korenje
85 – kuhana repa
84 - corn flakes (koruzni kosmiči)
83 - krompir, instant
82 - rižev krispy
82 - riževi keksi
82 - krompir iz mikrovalne pečice
80 - vanilijevi vaflji
76 - krof
76 - pomfri
74 - graham krekerji
74 - slani keksi
74 - pire krompir
73 - med
73 - zrnat čips
72 - lubenica
72 - smoki
75 - buča
75 - lubenica
70 - mlečna čokolada
70 - koruzna moka
70 - krompir - kuhan
70 - polbeli kruh
70 - ravioli, tortelini
70 - riž za rižoto
70 - beli kruh
70 - toast
70 - sladke pijače
69 - drobtine
68 - pijače kot npr. Fanta
68 - čokoladica Mars
67 - lešniki
66 - ananas
66 - gobova juha
65 - sladkor
65 - instant ovseni kosmiči
65 - rogljički
64 - rozine
64 - vložene marelice
64 - rdeča pesa
64 - makaroni s sirom
61 - sladoled
61 - hamburger (kruh)
60 - otrobi
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.