Gong: Zvok vseh zvokov

Moje zdravje > Alternativa | piše: Ljubo Pelicon | 28.5.2013
Vsi smo del vesolja, del močne energije, atomi, elektroni, najmanjši delčki, ki tvorijo nas in vse okoli nas, vse je čista energija. Vse kar smo in kar je okrog nas, ustvarja prvobitni zvok, zvočne niti v mreži kvantnega polja. Snovni in nesnovni svet sestavljajo frekvence, zvok pa je alkemija frekvenc in njihovih energij, ki so povezane z človekovo zavestjo in arhetipskim nezavednim.
Individualna zvočna invokacija se najbolj dotakne človeka, saj se energija neovirano pretaka skozi gong in ne razprši. (foto: L. P.)
Individualna zvočna invokacija se najbolj dotakne človeka, saj se energija neovirano pretaka skozi gong in ne razprši. (foto: L. P.)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zvok
Starodavni mistiki so si bili enotni v trditvi, da ima zvok absolutno moč. Z zvokom se rodimo, v zvoku se razvijamo in nekega dne se bomo vrnili v glasbo kozmičnega zvoka. Z vibracijsko močjo zvoka vstopamo v vibracijsko matrico, iz katere izhaja vse življenje. Vsak predmet žive ali nežive narave ima edinstveno energijsko polje vibracij. Telo v dobrem stanju je kot orkester, kjer vsaka celica in vsak organ ustvarja resonanco v harmoniji s celotnim bitjem, kajti vse v vesolju vibrira s svojo lastno edinstveno resonačno frekvenco, vključujoč vse celice, tkiva in organe v našem telesu. Z zdravilno močjo gongov in himalajskih pojočih posod /in drugimi holističnimi inštrumenti/, lahko šibkejše vibracije spremenimo. Že leta 1665 je Nizozemski znanstvenih Christian Huygens objavil študijo o sobi, polni nihajnih ur, nihala pa so nihala ob različnih časih. Ko se je vrnil v sobo naslednji dan, je našel vsa nihala sinhronizirana. Rezultat študije je, da naše telo začne vibrirati na drugi stopnji v sozvočju z ostalimi. Zvok namreč potuje kot val, ki molekule zraka potiska in vleče. Vsaka molekula premakne tisto poleg nje (princip domin).

O pomenu zvoka na zdravje človeka so se zavedali še pred mnogimi stoletji. O tem sta pisala Platon, Pitagora, Leonardo da Vinci.

V naravi se srečamo z energijo povezanih ritmov. Pretakanje vode, šumenje listja, čarobna tišina ob sneženju itd. Vsak planet ima svoj zvok, ki ustreza njegovi frekvenci rotacije, pa tudi frekvenci gibanja okoli sonca. Ljudska glasbila so uglašena na osnovni zemeljskih tonov in navidezno delujejo razglašeno v primerjavi z našim ,na silo uvedenim, tonskim sistemom.

Tudi že v pradavnini so ljudje uporabljali predmete iz narave: školjke, votle palice (didgeridoo, dežne palice, piščali), trave, zvonove, gonge, bobne, glas (petje, mantre). Zvok so uporabljali kot orodje za zdravljenje subtilnih teles duha in fizičnega telesa, ter kot orodje za dvig zavesti in senzibilizacijo čutil pri pomembnih obredih, porokah, iniciacijah, pogrebih ...

Gong
Gong je eden izmed najstarejših inštrumentov, zaznan že v Someriji pred 6.000 leti, potem pa kot mogočen in čaroben uporabljen v duhovnih tradicijah vzhoda, v obredih, ritualih in meditacijah.

Gong je sveto in starodavno orodje zdravljenja, pomlajevanja in preoblikovanja, je največji sintetizator na svetu. Seveda sam gong v resnici ne zdravi, pač pa le ustvari harmonijo in mesto, kjer se človek začne zdraviti sam. Vibracije gonga so prostor za polnjenje z gostimi nad-toni, ki sledijo v zaporedju zlatega reza.

»Gong je prvi zvok v vesolju, zvok, ki je ustvaril to vesolje. Je temeljni ustvarjalni zvok, je kot oče in mati, ki nam dajeta rojstvo. Um nima moči, da se upre suptilni energiji gonga. Kdor sliši glas gonga, ga ne pozabi. Gong je pesem duše, je prvotni šepet, je odmev Prvotne besede, ki je ustvarila svet, zvok vseh zvokov« pravi Jogi Bhajan v svoji knjigi.

Gong kopel
Gong kopeli imenujemo zato, ker se človeško telo kopa v vibracijah in zvokih gonga. Te kopeli lahko izvajamo posamezno ali v večjih skupinah, toplo in udobno oblečeni, v toplem prostoru, naravi ali pa v vodi, kjer se moč vibracije gonga zelo poveča. Naše telo vsebuje 75 % vode, ki je zelo dovzetna za zvoke ter vibracije in tako omogoča, da ta moč gonga doseže tudi najmanjši delec našega telesa. Gong proizvaja zvok OM, ki je zvok vesolja, iz katerega smo nastali in nas spremlja vse življenje. To začne spodbujati telo, da se začne obnavljati ter uskladi vibracije fizičnega in duševnega dela, desno in levo polovico našega telesa. Pri kopelih pride do globoke sprostitve, ostanemo lahko dolgo časa v theta in delta stanju, odklopimo se od svojega ega, kar nam pomaga, da se odrečemo nadzoru uma, s tem pa čiščenja v podzavesti vseh travm in vzorcev, strahu. Tako omogočimo telesu samozdravljenje, saj telo samo vzame, kar potrebuje, ostalo, česar ne potrebuje, izloči. Torej telo vibrira na svoji osebni frekvenci in optimalni ravni, brez nobenega napora. V tem popolnem zvoku, ki v nas in okoli nas izbriše vse druge in potuje kot val skozi telo, vpliva na telesni, čustveni, miselni in duhovni ravni, se potopimo v OM – v popolno notranjo tišino, občutek večnosti, varnosti, blaženosti.

Kaj se dogaja na gong kopeli?
Najbolje se je prepustiti brez nadzora. Gong čudovito vpliva na možgane, saj ti po principu resonance v nekaj minutah upočasnijo svoje valovanje, aktivira se delovanje žlez (hipofiza, epifiza), ki začnejo v kri izločati nekatere hormone, ki nas pomlajujejo in zdravijo.
Tudi kdor na gong kopeli zaspi, je povsem sproščen in se v njem hitreje sprožijo procesi samozdravljenja. Kogar tare kakšna težava na telesni ravni, gong predrami njegovo notranjo inteligenco in jo povabi, da jo odpravi najprej na duhovni ravni. Zvočni terapevt ne postavlja diagnoze, ne bere simptomov in ne išče napake ali vzroke. V gong kopeli in igranju na gong se vedno pristopa, kot da je vse popolno, zvok pa sam potuje, kamor je potrebno.

Drugačnost dojemanja gong kopeli se opaža različno od posameznika, odvisno pa je tudi od števila obiskov (za dobro terapijo nekaj zapovrstnih obiskov) in upoštevanja nekaj drobnih navodil: pitje vode, postavljanje namere, izogibanje hrupnih in stresnih okolij, pitje alkohola, po sami gong kopeli in vsaj še naslednji dan.

Kaj lahko pričakujemo od gong kopeli?
- čiščenje starih zapisov (stres, travma), neredko se dvignejo na površje spomini iz preteklosti ali prejšnjih reinkarnacij
- sproščanje strahov, ter osvobajanje, sproščanje stresa, odvisnosti
- pomlajevanje (koža je največji organ, kosti, organe, celice)
- izboljšanje sluha, vida, dihanja in srčnega utripa
- občutek miru, sproščanje blokirane energije, uravnoteženje energetskih centrov
- uravnavanje imunskega sistema
- protibolečinsko (migrene, boleče menstruacije)
- terapevtski učinek na celotno telo in duha
- sprostitev.

Pomembno je, da vemo, da gong ne zdravi, je samo orodje, kjer sami dosežemo samozdravljenje in ni nadomestilo za klasično medicino.


V naslednjem prispevku bom opisal tibetanske pojoče posode in didgeridoo.

Še več o meni najdete TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.