Iz Jožičine kuhinje: Marmorni kolač

Iz Jožičine kuhinje prihaja zelo okusen in enostaven recept za dober marmorni kolač. Pa tudi nasveti, kako speči zares odličnega!
Marmorni kolač (foto: Jožica Ostrožnik)
Marmorni kolač (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za marmorni kolač velja, da je nezahteven za peči, toda kar zmetati vse sestavine skupaj, zmiksati in vreči v pečico, tudi ne gre.
Bolj skrbno kot boste izbrali sestavine in dlje kot boste miksali maso, bolj bo vaš trud poplačan z lepim, rahlim in sočnim izdelkom.

Sestavine:
7 jajc
30 dkg sladkorja
ščep soli
1 vanilijev sladkor
2 dcl mleka
38 dkg gladke bele moke
1 pecilni prašek
1,5 dcl olja
3 žlice grenkega kakava v prahu
(nadomestek je lahko čokolada v prahu)
3 žlice ruma

Izdelava:
Model namastite z maslom ter posipajte z moko (pazite, da ne boste površni, cel model do vrha roba obdelajte).

8 dkg moke zmešajte z mlekom, da niso grudice.

Preostalih 30 dkg moke presejte s pecilnim praškom in soljo.

Kakav v prahu zmešajte z rumom v gladko pasto.

Rumenjake, 1/2 sladkorja in vanilijev sladkor stepajte 10 minut. Nato dodajte med mešanjem po žlicah mlečno močnato mešanico in prav tako med mešanjem počasi prilivajte olje.

Iz beljakov stepite čvrst sneg, na polovici stepanja mu dodajte preostalo 1/2 sladkorja.

1/3 ga s kuhalnico previdno zmešajte v rumenjakovo maso, da jo razrahljate. Nato naložite preostali sneg in posipajte nanj moko s pecilnim praškom ter rahlo zmešajte.

1/3 tako pripravljene jajčne mase dajte v posodo kjer ste stepali sneg in ji dodajte kakavovo pasto, rahlo premešajte.

V model za šarkelj, ki pa mora biti večji kot premera 26 cm, najprej dajte rumeno maso, vrh vsipajte kakavovo maso in z vilico malo premešajte do dna (idealna je tudi palčka za ražnjiče), mešajte tako, da vilico ali palčko vrtite s krožnimi gibi.

Pecite eno uro v naprej ogreti klasični pečici, na 160 stopinj.

Hladnega posipajte s sladkorno moko.

Pripis: lepo vas prosim, ne jamrajte in ne sprašujte, zakaj na vrhu poči, ne vem, tak je pač zakon narave, saj ga boste iz modela obrnili na pladenj, pa kdo še to gleda.

Evo vam kolač za jutranji zajtrk h kavi ali čaju.

Iz Jožičine kuhinje je to danes za vas.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

MIND dieta: Ne omejuje ničesar, pa je vseeno postala pravi hit!

Dieta, ki se hitro širi, ne obljublja, da boste shujšal...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.