Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlico. Pripravite jo lahko tudi za več dni v naprej. Ambasadorka Jožica pa razkriva svoj domač recept za to okusno jed.
Segedin golaž iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Segedin golaž iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 6 oseb:
1 kg svinjskega flama (ali reber, plečeta)
3 žlice olja
30 dkg čebule
4 stroke (zrna) česna
1/2 žlice sladke mlete paprike v prahu
2 žlici paradižnikove mezge
80 dkg kislega zelja
zelenjavna osnova za zalivanje
sol
poper
mleta kumina
lovorjev list

Priprava:
V lonec damo olje, a ne preveč in dodamo sesekljano čebulo. Čebulo pražimo, da rahlo postekleni do svetlo zlate barve. Dodamo meso narezano na kocke (meso narežite po svoji želji). Meso mešamo, da se lepo zapeče. S tem, ko se meso malce zapeče, dobi jed boljši okus in aromo ("žmoht"). Nikoli pri praženju ne zalijemo takoj jedi, vedno počakamo in večkrat premešamo, da bo imela jed boljši okus na krožniku. Ko je meso prepraženo, dodamo lovorjev list, seseskljan česen, sladko mleto papriko, paradižnikovo mezgo, poper in sol ter premešamo. Takoj zalijemo z zelenjavno osnovo (fondom), dodamo še mleto kumino. Vse to se bo dušilo do mehkega, jed pokrijemo in občasno premešamo.

Kislo zelje skuhamo posebej, saj vsebuje veliko kisline, le ta pa preprečuje mesu, da bi se zmehčalo. Ko se meso zduši - zmehča tako, da je primerno mehko, dodamo še prevreto in odcejeno kislo zelje, premešamo in jed prevremo. Če je jed pregosta, dolijemo malo vode, v kateri se je kuhalo zelje. Jedi ni potrebno zgoščevati, ker zraven priporočam koruzno polento.

Za koruzno polento rabite:
1 del koruzne polente (uporabite polento, ker je čas kuhanja precej krajši), mešanico vode in mleka (2 do 3 dele), sol, maslo (za izboljšanje okusa) - lahko tudi olje ali svinjsko mast.

Mešanico mleka, vode in soli zavrite, dodajte maslo. Zakuhajte polento, mešajte z metlico, da ne bo grudic!! Ko je polenta že zakuhana, pa lahko mešate tudi s kuhalnico. Ne pozabite mešati tudi po kotih. Kuhajte 2 do 3 minute. Sledi samo še serviranje.

Polento serviramo na vrh golaža tako kot žličnike. Popečemo lahko tudi nekaj rezin hamburške slanine, za boljši okus in lepši izgled krožnika.
NASVET: če kdo ne uživa svinjskega mesa, ga naj nadomesti z govedino.

Iz Jožičine kuhinje dober tek.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Segedin golaž Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.