KUHALNICA: Orehova potica s hruškami

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 16.12.2016
Božič brez potice, ni pravi božič. Letos svoje domače in prijatelje presenetite z nekoliko drugačno potico. Odlična je!
Orehova potica s hruškami (foto: Fala)
Orehova potica s hruškami (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Testo:
½ kocke kvasa Fala
2 dl mleka
50 dag moke
9 dag kisle smetane
9 dag masla
7 dag kislega testa
8 dag sladkorja
4 rumenjaki
3 male žličke soli

Nadev:
60 dag olupljenih hrušk
45 dag orehov
5 dag sladkorja
2 žlici meda
2 beljaka

Priprava:
Kvas Fala raztopimo v toplem mleku V posodo odmerimo sol, moko, kislo smetano, kislo testo, rumenjaka, sladkor, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo raztopljeno maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro povezane in testo odstopa od posode, testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanem pripravimo nadev. Olupljene in na koščke narezane hruške dušimo na ognju toliko časa, da se povsem zmehčajo in izhlapi odvečna voda. Med hruške vmešamo mlete orehe in dve žlici meda in na ognju mešamo še nekaj minut, nato odstavimo in ohladimo. Beljak stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja in ga vmešamo v mlačen nadev ter tega ohladimo do konca.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Potico položimo v pomaščen pekač in postavimo na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in postavimo v vročo pečico. Potico pečemo pri 175 °C približno 50 minut. Po potrebi jo pokrijemo z alu folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč.
Pečeno potico vzamemo iz pečice in pustimo ohladiti. Čez nekaj minut, ko je nekoliko odstopila od modela, jo stresemo iz pekača in ohladimo do konca.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.