KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obrokov, prav pride jed na žlico. Meni takrat še najbolj diši zdrava enolončnica z domačo klobaso, saj telo očisti in okrepča.
Pripravite zdravo enolončnico z domačo klobaso. (foto: OblizniPrste.si)
Pripravite zdravo enolončnico z domačo klobaso. (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prileže se v vseh letnih časih, saj nas pozimi pogreje, medtem ko lahko v ostalih letnih časih uporabimo zelenjavo iz lastnega vrta. Skratka, super jed, ki jo z leti vedno raje jemo! Za piko na i poskrbijo začimbe – pri njih ne bodite varčni, saj so najpomembnejši del skoraj vsake jedi.

Za štiri osebe bomo potrebovali: 1 par domačih dimljenih klobas, 3 srednje velike korenčke, 2 večja krompirja, 1 večja čebula, 2 stroka česna, nekaj žlic oljčnega olja, dve stebli zelene, 100 g brokolija, 3 jušne žlice paradižnikove mezge, 0,5 dl belega vina, začimbe: ščepec soli, popra, čilija v prahu, mlete sladke paprike, domače začimbne mešanice, timijana, majarona, kurkume ter 1 čajno žličko žafranike, 2 jušni žlici suhega paradižnika v oljčnem olju, voda po potrebi (nekje vsak 7 dl vode, lahko še več).
 
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Najprej sesekljate čebulo. V loncu segrejete olje in pražite čebulo, nato dodate še na kolobarje narezani klobasi. Zalijte z vinom in počakajte, da vino izhlapi.

Korenčke in krompirja narežete na kockice, česen sesekljate. Dodate v lonec in premešate. Dodate še eno steblo zelene. Zalijete z vodo, ki mora celotno zelenjavo pokriti. Pustite kuhati 10 minut.

Po 10 minutah nasekljate drugo vejico zelene in brokoli narežete na nekoliko manjše koščke.

Oboje dodate v lonec.

Premešate in dodate še vse začimbe in paradižnikovo mezgo. Poleg začimb dodajte še sušene paradižnike v oljčnem olju.

Jed dobro premešajte in pustite še vsaj 10 minut, da brokoli malo omehča, začimbe pa spustijo svoj čar. Če želite, da bo enolončnica bolj pikantna, lahko dodate še čajno žlično čilijeve omake. Merilo, kdaj je jed kuhana, je krompir. Ko je krompir skuhan, je tudi ostalo kuhano, vseeno pa prej poskusite, da se prepričate, ali so začimbe “opravile svojo nalogo”.

In zdrava enolončnica z domačo klobaso je kuhana. Postrežemo jo v skledice in si poleg nje privoščimo Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni. Uživamo v toplem, zdravem in hitro pripravljenem obroku.

Še več okusni receptov boste našli tukaj.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Vložen korenček

Imate domačega korenja v izobilju? Lahko ga vložite in ...

Iz Jožičine kuhinje: Babja jeza

Ste že slišali za jed, ki se imenuje babja jeza? Enosta...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Skutno jabolčni zavitek

Okusen jabolčno skutin zavitek vas bo popolnoma navduši...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.