KUHALNICA: Slastne palačinke nekoliko drugače ...

Ali ste vedeli, da obstaja mnogo načinov, kako porabiti palačinke, kako iz njih pripraviti hitro, okusno ter drugačno kosilo? Veliko uporabnih receptov boste našli v prispevku!
Palačinke lahko pripravite na mnogo načinov. (foto: Milena Miklavčič)
Palačinke lahko pripravite na mnogo načinov. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
O tem, kako so uporabne palačinke, redkokdaj razmišljamo.
Ker živimo v čudnih časih, ko je greh metati hrano stran, se mi zdi, bodo moje izkušnje vsaj še komu prišle prav.

Osnovni masi za palačinke ne dodajajte sladkorja.
Maso naredite iz enega jajca, kozarčka donata, kozarčka mleka, ščepca soli in dveh žlic olivnega olja ter, seveda z ustrezno količino moke. Moko dodajate postopoma, da se ne zafrknete in da ne nastane preveč gosta zmes. Raje naj bo -za začetek bolj redka kot ne. Itak potem nekaj časa počiva in prej, preden gre zares, jo še zmeraj lahko zgostite.

1. Dve, tri palačinke lahko uporabite namesto rezancev za kremne zelenjavne juhe. A pazite: narezane palačinke nikoli ne dodajajte juhi, ker se bi v njej razlezle, temveč jih stresete na krožnik, ter šele potem dodajte zajemalko ali dve juhe.

2. Morda nam je prejšnji dan ostalo kaj mesnega preliva za makarone? Če je vaš odgovor pritrdilen, mu dodamo kakšno naribano korenje, pest naribanega sira, malo skute, jajce, začimbe, zlasti česen in sesekljan peteršilj. Vse skupaj zmešamo in dodajamo palačinkam. Vsako posebej zvijemo in položimo v pekač. Čez polijemo z mešanico jajca in smetane, damo v pečico, da se zlatorumeno zapeče na 180'C, približno 30 min ... Zraven serviramo solato, lahko kalčke, peso iz kozarca …

3. Če vam je kaj mase za palačinke ostalo, jo shranite za naslednji dan. Naribajte jabolko, dodajte mu cimet, vanilin, sladkor, nakar vse skupaj vmešajte v preostalo maso za palačinke.
Naredite jih na maslu, zelo bodo okusne in slastne! Za nadev uporabite skuto (pripravite jo z rumenjakom, vanilinom in sladkorjem), če imate v skrinji kakšno sadje, marelice, breskve, borovnice, maline … karkoli …. iz sadja naredite omako (s paličnim mešalnikom), ki jo potem polijete čez palačinko.
Zna biti zelo nasitno!

4. V bolj gosto maso za palačinke namakajte krhlje jabolk in jih ocvrite na vročem kokosovem maslu. Za malico. Namesto jabolk lahko uporabite banane.

5.Iz mase za palačinke lahko naredite tudi cesarski praženec. Jabolka olupite in narežite na krhlje ali koščke, za minutko jih podušite jih v posodi, da se zmehčajo. Po okusu jih sladkajte in začinite s cimetom. Beljake in ščepec soli stepite v trd sneg. Moko, mleko, rumenjake, ščepec soli ter žličko ali dve sladkorja zmešajte z metlico, da dobite gladko testo. V testo previdno vmešajte še sneg. V ponvi segrejte malo masla in prilijte testo, tako da bo ponev pokrita dober centimeter debelo. Spodnjo stran zapecite, previdno obrnite in popecite še na drugi strani. Praženec z leseno kuhalnico raztrgajte na koščke, ki jih še kratko popecite. Ponovite, da porabite vse testo. Praženec postrezite z dušenimi jabolki.

6. Z maso za palačinke se lahko igrate, kolikor vas je volja. Lahko jih polijete s čokolado, jim dodate kepico sladoleda, smetane, sadja, orehe.

Je pa nekaj, kar bi vam rad položila na srce: hladne palačinke so zanič! Zato jih je treba delati sproti.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.