Kaj je pokazal test zamrznjenih pic?

V zadnjem času je tudi pri nas zelo razširjena ponudba že zamrznjenih pic, katerih priprava je zelo hitra in enostavna. Zveza potrošnikov Slovenije je pod drobnogled vzela osem različnih zamrznjenih pic margerita.
Pica (foto: www.sxc.hu)
Pica (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so povedali, da jih je pri testiranju pic zanimalo predvsem to, ali so senzorične lastnosti takih pic podobne sveže pripravljenim picam, pozorni so bili tudi na količino maščobe in soli. Označbe večinoma pohvalno, količine soli in maščobe, če zaužijemo le en kos pice zmerne, opazne razlike pri senzoriki, en sam vzorec je prejel oceno "zelo dobro", 3 "dobro" in 4 "povprečno".

Označbe večinoma pohvalno, velike razlike pri senzoriki
Na ZPS so kot vedno tudi tokrat pozorno preverili označbe.
"Zagotovo k pregledni in čitljivi označbi s koristnimi informacijami za potrošnike prispeva tudi dovolj velika embalaža. Tudi vzorcev, na katerih so bili alergeni še posebej označeni, je bilo kar nekaj. Pogrešali smo sicer več razširjenih hranilnih tabel, torej takih, na katerih je med drugimi sestavinami navedena tudi količina soli," je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS in dodala: "Sta nas pa na dveh izdelkih `zmotili´ natisnjena italijanska zastava oziroma barve te zastave, iz česar bi lahko potrošnik sklepal, da prihajata iz Italije, čeprav državi porekla tega ne potrjujeta."

Senzorična ocena je kombinacija delnih ocen petih senzoričnih lastnosti (videz, vonj, tekstura, topnost, okus in aroma), ki so jih pri vzorcih pice ocenili strokovnjaki. Strokovnjaki so preverili senzorične lastnosti pečenih pic, videz in vonj pa tudi pri zamrznjenih picah. Senzorične ocene pic so zelo različne.

Je na pici sir, mocarela, morda sirni ali skutni pripravek?
Ste kdaj preverili, ali je na pici res sir oz. mocarela, ali gre morda za sirni ali skutni pripravek? Večina vzorcev na testu je vsebovala sir edamec in mocarelo, pri nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena. Nekateri vzorci so poleg (ali namesto) sira vsebovali mlečni pripravek: sirni ali skutni. Pripravki so zmes različnih sestavin, lahko zgolj nekaj osnovnih (npr. skute ali sira, masla in soli), lahko pa tudi vode, mlečnih beljakovin, škroba, ipd. Prihodnjič pred izbiro preverite seznam sestavin!

Vsebnost maščobe in soli zmerna – a le če zaužijemo en kos pice
Količino maščobe in soli so na ZPS ocenili s semaforjem.
"Pice so vsebovale zmerno količino maščobe: od 4,7 do 9,3 grama v 100 gramih. Pri picah je običajno glavni vir maščobe sir, nekaj pa jo je lahko tudi v testu," je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar in nadaljevala: »Vzorci so vsebovali od 0,9 do 1,3 grama soli v 100 gramih pice, po prehranskem semaforju torej zmerno količino soli. A vedeti moramo, da je ena pica v povprečju tehtala nekaj več kot 300 gramov in če zaužijemo celo (in pogosto jo), s preprostim preračunom lahko ugotovimo, da na ta način vnesemo v telo 3 do 4 grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli, za odrasle je ta 5 g, za otroke pa 3 g."

Od 0,77 do 1,56 evra za pico
Za kilogram pice so odšteli od 2,57 do 4,69 evra oziroma od 0,77 do 1,56 evra za pico. Na ZPS so testirali tudi pico brez glutena, vendar ta cena ni upoštevana v zgornjih številkah, saj je njena cena "butična", in sicer 20,5 evra za kilogram (5,74 evrov na pico). ZPS je na visoke cene, izdelkov brez glutena, ki so lahko tudi do 10-krat dražji od primerljivih živil z glutenom, v preteklem letu že opozorila. 

Izmed preverjenih izdelkov je bil na testu najbolje ocenjen prav najdražji vzorec, ki je tudi edini dobil oceno "zelo dobro" za senzorične lastnosti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.