Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so povedali, da jih je pri testiranju pic zanimalo predvsem to, ali so senzorične lastnosti takih pic podobne sveže pripravljenim picam, pozorni so bili tudi na količino maščobe in soli. Označbe večinoma pohvalno, količine soli in maščobe, če zaužijemo le en kos pice zmerne, opazne razlike pri senzoriki, en sam vzorec je prejel oceno "zelo dobro", 3 "dobro" in 4 "povprečno".
Označbe večinoma pohvalno, velike razlike pri senzoriki
Na
ZPS so kot vedno tudi tokrat pozorno preverili označbe.
"
Zagotovo k pregledni in čitljivi označbi s koristnimi informacijami za potrošnike prispeva tudi dovolj velika embalaža. Tudi vzorcev, na katerih so bili alergeni še posebej označeni, je bilo kar nekaj. Pogrešali smo sicer več razširjenih hranilnih tabel, torej takih, na katerih je med drugimi sestavinami navedena tudi količina soli," je izpostavila
dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS in dodala: "
Sta nas pa na dveh izdelkih `zmotili´ natisnjena italijanska zastava oziroma barve te zastave, iz česar bi lahko potrošnik sklepal, da prihajata iz Italije, čeprav državi porekla tega ne potrjujeta."
Senzorična ocena je kombinacija delnih ocen petih senzoričnih lastnosti (videz, vonj, tekstura, topnost, okus in aroma), ki so jih pri vzorcih pice ocenili strokovnjaki. Strokovnjaki so preverili senzorične lastnosti pečenih pic, videz in vonj pa tudi pri zamrznjenih picah. Senzorične ocene pic so zelo različne.
Je na pici sir, mocarela, morda sirni ali skutni pripravek?
Ste kdaj preverili, ali je na pici res sir oz. mocarela, ali gre morda za sirni ali skutni pripravek? Večina vzorcev na testu je vsebovala sir edamec in mocarelo, pri nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena. Nekateri vzorci so poleg (ali namesto) sira vsebovali mlečni pripravek: sirni ali skutni. Pripravki so zmes različnih sestavin, lahko zgolj nekaj osnovnih (npr. skute ali sira, masla in soli), lahko pa tudi vode, mlečnih beljakovin, škroba, ipd. Prihodnjič pred izbiro preverite seznam sestavin!
Vsebnost maščobe in soli zmerna – a le če zaužijemo en kos pice
Količino maščobe in soli so na ZPS ocenili s semaforjem.
"
Pice so vsebovale zmerno količino maščobe: od 4,7 do 9,3 grama v 100 gramih. Pri picah je običajno glavni vir maščobe sir, nekaj pa jo je lahko tudi v testu," je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar in nadaljevala: »
Vzorci so vsebovali od 0,9 do 1,3 grama soli v 100 gramih pice, po prehranskem semaforju torej zmerno količino soli. A vedeti moramo, da je ena pica v povprečju tehtala nekaj več kot 300 gramov in če zaužijemo celo (in pogosto jo), s preprostim preračunom lahko ugotovimo, da na ta način vnesemo v telo 3 do 4 grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli, za odrasle je ta 5 g, za otroke pa 3 g."
Od 0,77 do 1,56 evra za pico
Za kilogram pice so odšteli od 2,57 do 4,69 evra oziroma od 0,77 do 1,56 evra za pico. Na ZPS so testirali tudi pico brez glutena, vendar ta cena ni upoštevana v zgornjih številkah, saj je njena cena "butična", in sicer 20,5 evra za kilogram (5,74 evrov na pico). ZPS je na visoke cene, izdelkov brez glutena, ki so lahko tudi do 10-krat dražji od primerljivih živil z glutenom, v preteklem letu že opozorila.
Izmed preverjenih izdelkov je bil na testu najbolje ocenjen prav najdražji vzorec, ki je tudi edini dobil oceno "zelo dobro" za senzorične lastnosti.